Volgende week maandag gaat de Griekse premier Alexis Tsipras op bezoek bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel. En spoedig daarna volgt een bezoek aan Vladimir Poetin. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. De Griekse premier Tsipras mag volgende week maandag op bezoek bij Bondskanselier Merkel, en volgens commentator Wolfgang Munchau is dat de laatste kans om de ruzie tussen de Grieken en de Duitsers te sussen en een Grexit te voorkomen, na de middelvinger van Minister van Financiën Varoufakis, het dreigement van de Grieken om Duitse staatseigendommen in Griekenland te onteigenen en de halsstarrige houding van Duitsland om Griekenland op geen enkel substantieel punt tegemoet te komen.
En om het allemaal nog wat dramatischer te maken heeft Tsipras zijn afspraak met de gisteren weer opgedoken Russische president Vladimir Poetin met een maand verzet van 9 mei naar 8 april. Want mocht Griekenland toch uit de euro gaan, dan heeft het land een nieuwe broodheer nodig waarvan het harde valuta kan lenen om de drachme te stabiliseren. En Rusland heeft nog steeds honderden miljarden dollars aan valutareserves.
2.Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie weet wat Griekenland nodig heeft: namelijk “liefde.” “Als een ander land dan Griekenland deze zware last van bezuinigingen moet doorstaan waar de Grieken nu doorheen moeten bijten, zou de wereld er heel, heel anders uit zien,” zei Juncker maandagavond.
Daarom moeten Griekenlands schuldeisers medeleven tonen in de vorm van… lagere rentes en langere looptijden op de noodleningen, maar dan moet Griekenland zich wel aan de “afspraken” houden.
Juncker heeft blijkbaar niet geluisterd naar het hoofd Financiële Stabiliteit van de Bank of England Alex Brazier die vanochtend in een hoorzitting zat met Britse parlementsleden. “Er bestaat geen enkel realistisch scenario waarin Griekenland zijn schuld afbetaalt,” waarschuwde Brazier.
3. Volgens cijfers van de belangenclub van uitzenders ABU blijft de uitzendsector herstellen. Gewerkte uren in de uitzendsector stegen in de periode van week 5 tot en met week 8 met 10 procent, wat in lijn ligt met het hersteltempo van de afgelopen half jaar. D
De uitzendsector zette in 2013 een herstel in en sindsdien zijn gewerkte uren onafgebroken gestegen. De cijfers van de ABU zijn een positief teken ten opzichte van de magere macrocijfers het CBS over de eerste maand(en) van 2015 bekend heeft gemaakt. Daarnaast wijst het maandelijkse conjunctuuronderzoek van de Europese Commissie er op dat het groeitempo van de Nederlandse economie aan het stagneren is op 1 procent, wat gezien de diepte van de crisis erg sloom is.
4.Beleggers reageren opvallend genoeg positieve op de onverwachte claimemissie van Delta Lloyd op maandag. Delta Lloyd maakte gisteren bekend 19,9 miljoen aandelen uit te geven tegen een prijs van 17 euro per stuk. Die claimemissie komt overeen met 10 procent van het uitstaande aantal aandelen.
Aanleiding voor de claimemissie is de door lage rentestanden gehavende solvabiliteitsratio. Eind 2014 bedroeg de zogenoemde IGD solvabiliteit 183 procent. Delta Lloyd mikte op 200 procent, een buffer die stevig genoeg is om dividend in contanten uit te kunnen blijven betalen. En die toegenomen zekerheid over het dividend lijkt beleggers dus gerust te stellen, want het fonds noteerde in de ochtendhandel zo’n 4 procent hoger, terwijl de AEX vlak stond en daarmee de jaarwinst van ruim 16 procent consolideerde.
5.Verkopen van nieuwe personenauto’s in de Europese Unie zijn in februari voor de 18 maand op rij gestegen. Volgens brancheorganisatie ACEA stegen de registraties van nieuwe personenauto’s in februari met 7,3 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. En zelfs in Nederland begint de markt voor nieuwe personenauto’s aan te trekken. In februari stegen de registraties met 1,9 procent, de tweede maand op dat er sprake was van groei.
6.Beleggers beginnen wat minder enthousiast te worden over de groeivooruitzichten voor de Duitse economie. De ZEW-index voor de verwachtingen van beleggers voor de Duitse economie steeg deze maand slechts met 1,8 punt naar 54,8. De consensusverwachting was dat de index zou stijgen naar 59,4. ZEW-topman Clemens Füst zei in een toelichting dat het sentiment over de Duitse economie al behoorlijk positief is en dat een verdere verbetering wordt belemmerd door onzekerheid over Griekenland en Oekraïne.
7.Opluchting voor ECB-president Mario Draghi. Statistiekbureau Eurostat heeft de jaarlijkse verandering in de consumentenprijsindex exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen in februari opwaarts herzien van 0,6 procent – het laagste niveau ooit – naar 0,7 procent.
Vanwege de lage inflatiecijfers moet de ECB een hoge prijs betalen om genoeg obligaties te kopen om aan de maandelijkse aankoopdoelstelling van 60 miljard euro te voldoen. Veel beleggers zijn namelijk sceptisch dat de ECB er met dit goedkoop-geld-programma in slaagt groei en inflatie aan te wakkeren. Deze beleggers vrezen dat als zijn hun papier verkopen aan de ECB, ze de opbrengsten moeten herbeleggen in obligaties met een lagere rente. Anderzijds is het zo dat als de monetaire verruiming wel werkt en de groei- en inflatievooruitzichten verbeteren, de lange rente zal stijgen en beleggers boekverliezen lijden op hun obligaties. Beleggers zullen in dat geval juist wel hun obligaties aan de ECB willen verkopen.
(klik voor uitvergroting)
8.Inflatiedoelstellingen voor centrale banken zijn passé. In tijden van lage inflatie kunnen centrale banken zich beter richten op een doelstelling voor de loongroei. Dat heeft een professor van de Universiteit van Tokio gezegd tegen persbureau Bloomberg News. De professor, Tsutomu Watanabe, stelt dat consumenten door de obligatieaankopen van de centrale wel rekening houden met hogere prijzen, maar tegelijkertijd verwachten dat de loongroei achter zal blijven. En consumenten houden daardoor de hand op knip, waardoor hogere inflatie slechts tijdelijk zal zijn.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl