Het aandeel Shell keldert na winstalarm en Fitch vindt Nederland nog wel triple-A. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. De koers van Royal Dutch Shell keldert vanochtend fors nadat de oliemaatschappij een stevige winstwaarschuwing gaf. Shell gaf aan dat de winst over het vierde kwartaal “aanzienlijk lager” zal zijn dan recente niveaus van winstgevendheid. Dat is een eufemisme voor een daling van de nettowinst met bijna driekwart naar 1,8 miljard dollar. Over het boekjaar daalt de nettowinst van 26,7 naar 16,4 miljard dollar aldus Shell. Shell schreef de misser toe aan lagere productie en hogere kosten voor exploiratie bij upstream en lagere marges bij downstream vanwege onder meer de slechte raffinagemarkt.

2. Fitch vindt Nederland nog wel triple-A. De kredietbeoordelaar handhaafde de hoogst mogelijk kredietrating, in tegenstelling tot S&P, dat Nederland onlangs met een trede verlaagd heeft naar AA+. Fitch prees het hoge overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans en het feit dat Nederland een netto schuldeiser is van het buitenland (dit betekent dat de waarde van buitenlandse effecten als aandelen en obligaties die Nederlanders hebben hoger is dan de waarde van Nederlandse effecten die in handen zijn van buitenlanders). De kredietbeoordelaar benadrukte de slechte economie, wat de aanleiding was de outlook negatief te laten. Dat betekent dat er een aanzienlijke kans bestaat dat Fitch toch nog de rating verlaagt.

3. Uitbetalingen in het kader van de NHG aan huiseigenaren die restschuld hebben zijn vorig jaar fors gestegen met een derde naar 151 miljoen euro. In totaal moest de NHG bij 3876 huiseigenaren bijspringen, een toename van meer dan een vijfde.

4. De EU wil handel voor eigen rekening door grootbanken vanaf 2018 aan banden leggen, meldt Bloomberg op basis van vertrouwelijke documenten. Het verbod zou gaan gelden als banken een bepaalde omvang hebben of andere financiële ratio’s overschrijden. Banken lijken het verbod te kunnen omzeilen door nog voor 2018 afdelingen die voor eigen rekening handelen los te maken van de rest van instelling en zelfstandig te maken met eigen kapitaal.

5. Volgens ECB-bestuurslid Benoit Coeure komen er waarschijnlijk geen extreem lang lopende ECB-leningen aan banken meer. Coeure zei donderdag in een toespraak dat als de ECB weer moet ingrijpen, hij de voorkeur geeft aan het inzetten van conventionele beleidsinstrumenten, renteverlagingen of een aanscherping van de belofte de rente op bodemniveaus te houden. Banken zijn bezig met de aflossing van de 1 biljoen euro aan 3-jaars leningen die de ECB in 2011 en 2012 verschafte. Hierdoor is de balans van de ECB aan het krimpen, terwijl de balans van de Amerikaanse Fed nog blijft aanzwellen vanwege kwantitatieve verruiming.

6. Ben Bernanke heeft gisteren in zijn laatste toespraak als Fed voorzitter een lans gebroken voor kwantitatieve verruiming, ook wel bekend als quantitative easing (QE). Volgens Bernanke werkt QE, alhoewel niet goed duidelijk is langs welke kanalen de reële economie profiteert. Bernanke zei daarnaast dat QE geen “directe” gevaren van zeepbellen met zich meebrengt. “Momenteel zijn effectenprijzen grotendeels in lijn met historische waarderingen,”aldus Bernanke.

7. Volgens de topman van de Duitse bankenwaakhond Bafin is er sprake van grootschalige manipulatie door banken van de edelmetalenmarkt. De fraudezaak zou zelfs groter zijn dan het liborschandaal, waarvan 6 miljard dollar aan boetes is uitgedeeld, zei Elke König donderdagavond. De uitspraken van König waren koren op de molen van 'doom blogs' als Zerohedge, dat al jarenlang van de daken roept dat banken lopen te sjoemelen in edelmetaalmarkten.

8. De vete tussen T-Mobile USA, de prijsvechter op de Amerikaanse telecommarkt, en telecomgigant AT&T heeft weer een nieuw hoofdstuk gekregen. Een stukje voorgeschiedenis. Vorige week werd T-Mobile USA CEO John Legere tijdens een door AT&T georganiseerd telecomcongres uit het pand gezet. Legere zei later dat hij alleen langs was gekomen om de door AT&T ingehuurde rapper Macklemore te zien. Legere heeft daarom, om AT&T te jennen, Macklemore zelf ook ingehuurd om een concert te houden in Los Angeles op 23 januari.

9. Handelaren kijken vandaag uit naar een rits Amerikaanse macrocijfers, waaronder het zogenoemde JOLTS-onderzoek naar de toestand van de arbeidsmarkt. Het JOLTS-onderzoek geeft aan in hoeverre veranderingen in de werkgelegenheid het gevolg zijn van mensen die ontslag hebben genomen, zijn ontslagen en in dienst zijn genomen. Uit voorgaande onderzoeken blijkt dat ontslagen zijn genormaliseerd op het pre-crisisniveau en steeds werknemers zelf ontslag durven te nemen. Het aantal mensen dat in dienst wordt genomen is echter relatief laag, terwijl het vacatureaanbod wel blijft groeien. Dat kan er op wijzen dat een deel van de werkloosheid niet cyclisch maar structureel van aard is.

10. Voorafgaand aan de cijfers zijn Europese beurzen met lichte winsten gestart nadat Wall Street donderdag een stapje terugdeed na de bekendmaking van tegenvallende kwartaalcijfers van banken. Uit de cijfers bleek onder meer dat de hausse in herfinancieringen van hypotheken begint af te zwakken, waardoor de banken hun omzet fors zagen dalen. Met het einde van de week in zicht staat de AEX een half procent boven het slot van vorige week vrijdag.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl