- Wie een verse maaltijd wil, moet het nodige snijden en schillen.
- Dat is niet heel moeilijk, maar een bot mes of in de verkeerde richting snijden, kan wel effect hebben op het eindresultaat.
- Dit zijn de beste manieren waarop je 16 voedselproducten kan schillen of snijden, volgens chef-koks en andere experts.
- Lees ook: Domper voor pizza-puristen: op een fresco in Pompeï is te zien hoe de oude Romeinen een verre voorganger van de pizza aten met fruit dat aan ananas doet denken
Business Insider vroeg verschillende chef-koks, kaasmakers en andere voedselexperts om advies over hoe je groenten, fruit, kazen, vlees en brood op de juiste manier bereidt.
Het komt vooral aan op het snijden van de producten, want dat kan misschien beter dan dat je nu doet. Een bot mes, in de verkeerde richting snijden of bepaalde delen laten zitten, kan veel effect hebben op het eindresultaat. In het ergste geval smaakt het eten minder lekker.
Benieuwd hoe je alledaagse dingen het beste kan schillen of snijden? Bekijk dan de slideshow hieronder!
16 voedselproducten die je misschien net iets beter kan snijden of schillen dan je nu doet
16 voedselproducten die je misschien net iets beter kan snijden of schillen dan je nu doet
-
Een dunschiller plet het vruchtvlees van een rijpe kiwi – gebruik een lepel
Een dunschiller werkt niet heel goed op een rijpe kiwi, omdat hiermee waarschijnlijk het vruchtvlees wordt geplet, zegt chef-kok Scott Swartz, universitair hoofddocent aan het Culinary Institute of America.
“Een goede truc is om de boven- en onderkant eraf te snijden, dan een lepel tussen de schil en het vruchtvlees te steken en die rond te draaien, om de schil van het vruchtvlees los te maken.”
INSIDER/Kristen Griffin
-
Snijd bij mango's eerst de boven- en de onderkant eraf, om een plat oppervlak te creëren
Volgens Swartz kan het gevaarlijk zijn om meteen een mango te schillen. Voor de veiligheid moet je eerst de boven- en onderkant eraf snijden.
Je hebt dan een oppervlak om de mango rechtop te zetten. Terwijl de vrucht rechtop staat, snij je naar beneden in de richting van de pit, omdat de pit plat en ovaal is.
Net als bij kiwi’s moet je geen dunschiller gebruiken als de mango erg rijp is.
INSIDER
-
Verwijder ook 'de ogen' van de ananas
De meeste mensen schillen een ananas en laten de ogen, de bruine vlekken in het gele vruchtvlees, zitten, zegt Swartz.
Volgens hem een grote fout, omdat de ogen niet echt lekker kauwen.
Snijd eerst de onder- en bovenkant eraf, net als bij mango, tipt Swartz. Gebruik vervolgens een mes om de buitenkant eraf te schillen en zorg dat je de ogen verwijdert.
INSIDER/Kristen Griffin
-
Snijd een granaatappel eerst doormidden om een slagveld te voorkomen
Snijd een granaatappel eerst doormidden om een aanrecht vol roze sap te voorkomen, zegt Swartz.
Houd vervolgens de gesneden kant boven een kom en tik met een lepel hard op de schil, zodat de pitjes erin vallen.
Viktor Kochetkov/Shutterstock
-
Het gebruik van een bot mes om aubergine te snijden kan oxidatie veroorzaken, waardoor de plakken bruin worden
Het vruchtvlees van aubergine oxideert zodra het in aanraking komt met lucht, waardoor het snel bruin kleurt.
Om dit effect tegen te gaan, kun je het snijproces versnellen door een scherp mes te gebruiken. Althans, als je de verkleuring vervelend vindt. Als je de groente bakt, zie je er immers niets meer van.
Omdat aubergine behoorlijk kan slinken bij het bakken, kun je groente het beste in de breedte in plakken snijden, twee keer zo groot als het gewenste eindresultaat, tipt Alexander Plotkin, de culinaire directeur van Tovala, een Amerikaans bedrijf voor maaltijdboxen en ovens.
ffolas/Shutterstock
-
Stop met schillen van wortelen, want de meeste voedingsstoffen zitten in de schil
“Als je je wortelen goed genoeg wast, hoef je ze niet te schillen”, zegt Plotkin.
Daarmee behoud je de voedingsstoffen, waarvan er veel in de schil zitten. Bovendien bespaar je bereidingstijd.
plprod/Shutterstock
-
Ontdoe asperges van hun harde onderkant met de hand, in plaats van met een mes.
Volgens Plotkin kun je asperges het beste met je blote handen van hun onderkant ontdoen.
Om het taaie, houtachtige uiteinde van de asperges te verwijderen, neem je één uiteinde in elke hand en buig je de asperges langzaam naar binnen totdat ze vanzelf knappen.
“Als je het goed doet, is het punt waarop het knapt het punt waar het taaie uiteinde en het malse deel van de speer uit elkaar gaan”, aldus de chef.
windcoast/Shutterstock
-
Leg een handdoek onder je winterpompoen voordat je hem snijdt
“Wees voorzichtig met het snijden van pompoen. Door het ongelijke oppervlak is de kans groter dat je jezelf snijdt in plaats van de pompoen”, zegt Plotkin.
Je kunt veiliger te werk gaan door een handdoek onder de pompoen te plaatsen, om te voorkomen dat hij wegglijdt.
Als je de pompoen in blokjes snijdt, verwijder dan de boven- en onderkant en schil hem langzaam en voorzichtig met een dunschiller. Snijd de pompoen na het schillen van boven naar beneden doormidden. Dit verhoogt de stabiliteit van de pompoen, waardoor het makkelijker is hem verder te snijden.
Andrea De la Parra/Shutterstock
-
Als je de bovenkant van een ui afsnijdt, is hij moeilijker te snijden
Snijd bij uien alleen een klein stukje van de wortel af (tegenover de kant met vezels).
Het intact laten van de wortel zorgt voor een betere controle en betere resultaten, vertelde Masaharu Morimoto, de eigenaar en chef-kok van Morimoto Management/Morimoto Las Vegas.
Snijd de ui vervolgens van boven naar beneden doormidden en pel de eerste laag van beide helften af, voordat je ze plat legt om in plakjes te snijden en eventueel te snipperen.
Alex Sun/Shutterstock
-
Paprika's moeten worden ontpit voordat ze worden gesneden
Voor de beste resultaten snijd je paprika’s direct doormidden en verwijder je zowel de zaadlijst als de steel.
ffolas/Shutterstock
-
Snijd harde kazen in stukjes, niet in blokjes
Harde kazen, zoals oude cheddar, met een kristallijne textuur kun je het beste in stukjes hakken met een klein kaasmes. De textuur komt dan veel beter tot zijn recht, zegt Liz Nerud, een gecertificeerde kaasprofessional bij de American Cheese Society.
niktalena/Shutterstock
-
Laat de 'neus' van een punt brie of camembert zitten
Bij zachte kazen als brie en camembert is de korst een cruciaal onderdeel van de structuur van de kaas, zegt Nurud.
Dit soort kaas moet in zijn geheel op het bord of de schaal worden geserveerd en de ‘neus’ mag niet worden verwijderd.
Franse kaasetiquette schrijft voor dat de neus van de punt die uit het kaaswiel is gesneden, nooit mag worden afgesneden en dat de kaas nooit uit de korst mag worden geschept.
Moving Moment/Shutterstock
-
Gebruik geen bot mes voor brood
Brood beschadig je door het met een bot mes te snijden, omdat je veel druk moet uitoefenen, waarschuwt John Doherty, chef-kok en eigenaar van BLACKBARN Restaurant in New York en oprichter van de Heavenly HARVST Foundation.
De chef raadt zelfs aan om een gekarteld broodmes te gebruiken, omdat een gewoon scherp mes de korst ook kan pletten.
Bovendien is de beste methode om brood te snijden, het op de zijkant te leggen – niet plat op de snijplank.
Sophie Hoeller/INSIDER
-
Een mes gebruiken om pizza te snijden kan een grote puinhoop veroorzaken
Doherty raadt aan om voor pizza een pizzasnijder te gebruiken, in plaats van een gewoon mes.
“Met een mes trek je al snel de kaas en toppings eraf, waardoor je pizza een zooitje wordt en niet appetijtelijk oogt.”
Jullius/Shutterstock
-
Snijd rauw vlees dwars op de draad
Rauw vlees snijd je over het algemeen tegen de draad in. Dat wil zeggen: dwars op de spiervezels die één richting oplopen.
“Het idee is dat je met het snijden de spiervezels korter maakt, zodat het vlees makkelijker te kauwen is”, legt James Peisker uit. Hij is medeoprichter van slagerij Porter Road in Nashville.
FotoDuets/Shutterstock
-
Laat gegaard vlees rusten voordat je het aansnijdt
Peisker zegt ook dat je gegaard vlees altijd vijf tot tien minuten moet laten rusten voordat je het aansnijdt.
Doe je dat niet, dan kan er tijdens het snijden veel vocht verloren gaan, waardoor het stuk vlees minder sappig wordt. Vooral bij kip, dat sneller droog wordt, is het belangrijk dit advies op te volgen.
caliber_3D/Shutterstock