De Europese Centrale Bank wil waarschijnlijk nog iets meer bewijs dat een steunprogramma voor Griekenland er ook echt komt, voordat de geldkraan voor Griekse banken open gaat. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.ECB is nog niet van plan de kredietkraan naar Griekse banken open te draaien. Volgens persbureau Bloomberg News heeft de centrale bank van Griekenland het ECB-bestuur verzocht de limiet voor de ELA-noodleningen te verhogen met 1,5 miljard euro van de huidige limiet van circa 89 miljard euro. Het antwoord was nee. De ECB is waarschijnlijk huiverig de ELA-limiet te verhogen zolang er niet meer zekerheid is dat het derde noodprogramma van Griekenland er ook echt komt.

Zolang de steun onzeker is zal extra geld aan Griekse banken waarschijnlijk voor een groot deel worden gebruikt om kapitaalvlucht te financieren. Bovendien is duidelijk geworden dat de Griekse banken een gapend gat in de balans hebben dat pas gevuld kan worden als er een steunprogramma is.

Daarentegen zal de eurozone vroeg of laat zijn goede wil naar Griekenland moeten tonen, nu het Griekse parlement een deel van de geëiste wetgeving heeft goedgekeurd, ook al werd er met de spreekwoordelijke wasknijper op de neus ‘ja’ gestemd. Volgende week moet het parlement nog een tweetal wetten goedkeuren. Zodra dat is gebeurd, kan de ECB wel eens de ELA-limiet gaan verhogen. Waarschijnlijk zal ECB-president Draghi tijdens de persconferentie van vanmiddag wel hinten dat hij de Griekse banken onder voorwaarden de helpende hand kan toesteken.

2.De AEX is weer boven de 500 punten gestegen nu Griekenland lijkt te berusten in zijn lot dat het een Europese strafkolonie wordt. Rond de middag won de beursgraadmeter ruim een procent op 502,7. Andere Zuid-Europese landen zullen ook opgelucht zijn met de stemming, want in de obligatiemarkt begint het tij voor Zuid-Europese staatsleningen te keren. De risico-opslag op Zuid-Europese staatsleningen is nu al een week lang dalende.

Het renteverschil tussen Italiaanse en Duitse 10-jaars staatsleningen is inmiddels gedaald naar het laagste niveau sinds afgelopen mei. Gisteren is het Griekse parlement met een ruime meerderheid van 229 tegen 64 stemmen akkoord gegaan met draconische wetgeving die de eurozone eist om überhaupt in gesprek te gaan over een derde noodprogramma. Die stemming kostte Premier Tsipras wel de meerderheid, want 38 want zijn eigen parlementariërs vertikten het om voor te stemmen. Het parlement moet van de eurozone voor 22 juli nog een tweetal maatregelen doorvoeren.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3.De Duitse minister van Financiën Schäuble wil Griekenland maar al the graag het genadeschot geven en de euro uit bonjouren. Schäuble zei vanochtend tegen radiozender Deutschlandfunk dat het lastig wordt om de Griekse schuld van 180 procent van het nationaal inkomen op houdbare niveaus te krijgen zonder een daadwerkelijke kwijtschelding van de noodleningen. Maar een afstempeling van de Europese noodleningen aan Griekenland is onmogelijk zolang Griekenland eurolid is, beweert Schäuble.

In de ogen van de Duitse regering komt een kwijtschelding namelijk neer op een fiscale overdracht, en daar is Berlijn mordicus op tegen. Schäuble zet met zijn uitspraken over de Griekse staatsschuld Frankrijk en Italië – Griekenlands bondgenoten – voor het blok. Wat Schäuble eigenlijk zegt is dat het huidige voorstel voor de sanering van de Griekse staatsschuld, waarbij de noodleningen een haast eeuwig karakter krijgen met extreem lange looptijden, niet genoeg is om de Griekse staatsschuld weer houdbaar te maken.

4.Het probleem van de eurozone is dat Schäuble meer gelijk heeft dan hij zelf wil toegeven; een muntdevaluatie zou een hele grote groep landen erg goed zou uitkomen. De tabel onderstaande (afkomstig uit The Telegraph) laat de economische ontwikkeling zien van de eurozone en de Angelsaksische economieën. Een groot gedeelte van de eurozone, dit is niet alleen Zuid-Europa maar ook Finland en Nederland, zit in een depressie waarbij de economie zich nog steeds niet hersteld heeft naar het niveau van vóór de crisis.

ez_growth_v_US_3377106a

Al deze landen zouden veel harder groeien als zij eigen monetair en fiscaal beleid zouden kunnen voeren om de economie te stabiliseren. Naar mate het beleid in de eurozone repressiever wordt (zoals in Griekenland) en een fiscale unie een vergezicht blijft, wordt een exit een steeds meer aantrekkelijke optie. Dat probleem – exit of fiscale unie – wordt echter pas acuut als er een einde zou komen aan het economische herstel. Zo ver zijn we nog niet, want de groeivooruitzichten voor de eurozone zijn redelijk tot goed de komende jaren.

5.Volgens hedgefonds-bobo Paul Singer van Elliot Management is de beurscrash in China “veel groter dan de [Amerikaanse] rommelhypotheken” die in 2008 meehielpen aan het opblazen van het mondiale financiële systeem. Singer zei gisteren op een conferentie in New York dat China andere markten wereldwijd zal beïnvloeden, maar dat het niet een nieuwe mondiale financiële crisis tot gevolg zal hebben.

China-adepten waren er ook op de conferentie. Hugh Hendry van Ecclectica zei dat Chinese aandelen in een bull market zit die jaren zal aanhouden en dat beleggers er verstanding aan doen nu in te stappen. “China lijkt heel, heel erg veel op Europa van 2012 [voordat Draghi de euro redde]”, aldus Hendry in een interview met Bloomberg TV. De Shanghai Composite had in juni een 7-jaars hoogtepunt neergezet op 5.178,19 punten, een meer dan verdubbeling van de koers in een jaar tijd. In enkele weken tijd crashte de beurs met zo’n 35 procent, ondanks dat Beijing alles uit de kast haalde om de markt te steunen.

6.Europese autoverkopen gaan door het dak, ondanks de Griekse crisis. Volgens auto-lobby ACEA stegen registraties van nieuwe personenauto’s in juni met 14,6 procent vergeleken met dezelfde maand in 2014. Dat was de sterkste groei sinds december 2009. Over de eerste zes maanden van het jaar stegen autoverkopen met 8,2 procent. De ACEA verwacht voor geheel 2015 groei van 5 procent. Bij de lidstaten ging Portugal aan kop met een groei van 34 procent in juli. Finland (-2,5%) was het enige land waar de automarkt in het slop bleef. In zowel Nederland als Griekenland stegen de verkopen met 13 procent. Dat Griekenland het zo goed deed is het gevolg van kapitaalvlucht. Zodra de matrassen uitpuilen van bankbiljetten moet het geld ergens heen, en wordt er uit wanhoop maar een nieuwe auto gekocht.

7.ASML’s klanten TSMC en Intel hebben bij de bekendmaking van hun kwartaalcijfers betrekkelijk sombere uitspraken gedaan over de chipindustrie. TSMC verlaagde vanochtend zijn verwachting voor de groei van de mondiale chipindustrie in 2015 van 4 naar 3 procent en wees daarbij met de beschuldigende vinger naar zwakkere vraag naar smartphones in China. Intel verlaagde op woensdagavond voor de tweede keer dit jaar het investeringsbudget vanwege de teleurstellende PC-markt Intel gaat in 2015 7,7 miljard dollar investeren. In april verlaagde Intel het budget nog van 10 naar 8,7 miljard dollar.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl