Een tegenvallende outlook van ASML, zwakke Chinese groei en een dag bomvol macrocijfers. Arne Petimezas van AFS praat je bij.

1. ASML Holding maakt vanochtend een flinke smak op de beurs nadat de chipmachinefabrikant teleurstelde met de kwartaalcijfers. ASML’s omzetverwachting voor het eerste halfjaar is lager dan de verwachte 3 miljard euro. En dat is inclusief de nieuwe generatie EUV-chipmachines, die voorheen niet waren inbegrepen in de outlook. Het bedrijf uit Veldhoven sprak van tegenvallende vraag naar chipmachines van producenten van logic chips (dat zijn de chips die een apparaat helpen draaien, zoals een processor in een pc). ASML zei verder dat de ontwikkeling van EUV-chipmachines op schema ligt.

2. De cijfers van ASML’s belangrijke klant Intel waren juist opbeurend. ’s Werelds grootste chipproducent liet dinsdagavond weten dat de acht kwartalen op rij krimpende pc-markt lijkt uit te bodemen, omdat bedrijven en huishoudens hun wel erg oud geworden bakkies kunnen gaan vervangen. Over het eerste kwartaal steeg de omzet en daalde de winst minder sterk dan verwacht. Bovendien was de marge meevallend en schroefde Intel de margeverwachting op met een procentpunt naar rond de 61 procent. Intel zei dat de inhaalslag in de markt voor tablets op schema ligt, en dit alles zorgde ervoor dat de koers in de handel nabeurs met meer dan 1,6 procent steeg.

3. Beleggers halen de schouders naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Ziggo. De cijfers waren niet echt spannend en bovendien ligt er het overnamebod van Liberty Global. Van belang voor concurrent KPN kan zijn dat Ziggo’s consumentenomzet daalde vanwege kortingsacties, maar dat het klantenbestand steeg en dat het verloop van klanten verder is gedaald.

4. In de kranten wordt driftig gespeculeerd dat América Móvil weer aan de haal kan gaan met KPN. Het biedingsverbod van zes maanden op KPN voor het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim is namelijk verlopen. Maar waarschijnlijk komt het niet zo ver. América Móvil heeft het belang in KPN juist afgebouwd en is daarnaast bezig het belang in Telekom Austria uit te breiden.

5. De groei van de Chinese economie is afgezwakt van 7,7 procent in het vierde kwartaal naar 7,4 procent in het eerste kwartaal, het laagste groeitempo in anderhalf jaar tijd. De consensusverwachting lag op 7,3 procent, maar toch wordt er gesproken van een teleurstelling. De investeringsgroei voldeed namelijk niet aan de verwachtingen en in combinatie met zwakkere kredietverlening wijst dat er op dat de groei de komende kwartalen verder zal terugvallen. En Beijing zal waarschijnlijk weinig tegengas geven, tenzij de groei wel erg sterk achteruit holt.

6. Dat is een tegenvaller voor de ECB. Werner Hoyer, de topman van de Europese Investeringsbank (EIB), heeft tegen Börsen Zeitung (paywall) gezegd dat zijn instelling geen grootschalige garanties zal gaan afgeven op obligaties die bestaan uit opgeknipte en gebundelde mkb-leningen. De ECB wil graag de markt voor in obligaties verpakte mkb-leningen nieuw leven inblazen om zodoende de kredietverlening aan het mikb weer op gang te krijgen. ECB-president Mario Draghi heeft gezegd dat de centrale bank staat te popelen om deze obligaties te kopen om zodoende de rente op mkb-leningen te verlagen en tegelijkertijd geld in de economie te pompen en hiermee de inflatie aan te wakkeren. En de ECB zou daarbij graag zien dat het risico van de obligaties kan worden afgeschoven op de EIB, wiens aandeelhouders de lidstaten zijn.

7. Europese aandelenbeurzen staan vanochtend op winst na de stevige koersval van dinsdagmiddag laat. Aandelen gingen hard onderuit nadat beleggers een veilig heenkomen zochten in Europese staatsleningen vanwege berichtgeving over escalatie van de Oekraïense crisis. In een stad in het oosten van Oekraïne zouden Russische troepen zijn gesignaleerd en daarnaast lanceerden Oekraïense commando's een aanval om een door pro-Russische milities bezet vliegveld te heroveren. Het liep uiteindelijk met een sisser af, en daardoor herstelde Wall Street, en dat geeft Europa weer steun.

8. De crisis zal de gemoederen de komende dagen zeker nog bezighouden en daardoor geven veilige Europese staatsleningen vanochtend maar een klein deel van hun stevige winsten van dinsdag prijs. De Duitse 10-jaars rente stijgt van 1,47 naar 1,49 procent. Belangrijk is dat de Duitse 10-jaars rente gisteren voor het eerst in een jaar tijd onder de psychologische grens van 1,50 procent sloot, daarbij geholpen door de hoop dat de ECB het monetaire beleid nog verder kan gaan verruimen.

9. De beursagenda staat vandaag bomvol met macrocijfers. Zo maakt statistiekbureau Eurostat om 11.00 uur de gedetailleerde inflatiecijfers voor de eurozone voor maart bekend. Vorige maand daalde de inflatie naar 0,5 procent van 0,7 procent in februari. En beleggers willen weten in hoeverre de daling van de inflatie het gevolg was van de timing van Pasen. Rond Pasen verhoogt de horeca normaliter de prijzen. Pasen viel vorig jaar in maart en dit jaar in april. Dus horecaprijzen waren in maart juist lager en zullen deze maand waarschijnlijk hoger zijn dan in dezelfde maanden in 2013 het geval was. De markt verwacht dat vanwege dit kalendereffect de inflatie zal oplopen naar 0,8 of 0,9 procent in april.

10. Vandaag is er ook een kakofonie aan Fed speak. Hopelijk gaan de vier top centrale bankiers die woensdag spreken een tipje van sluier oplichten met betrekking tot de plannen voor het monetaire beleid. De markt heeft de eerste renteverhoging ingeprijsd in juni 2015, ongeveer een halfjaar nadat de Fed gestopt is met de obligatieaankopen. De vraag is of de Fed wil gaan sleutelen aan de marktverwachting. Binnen de Fed is namelijk een discussie ontstaan over de belofte de rente voor geruime tijd laag te houden nadat het obligatieaankoopprogramma wordt stopgezet, wat waarschijnlijk ergens in oktober of december zal zijn. Sommige van de centrale bankiers willen dat de belofte wordt aangescherpt en dat de Fed laat zien dat het menens is om de nog steeds hoge werkloosheid en de te lage inflatie aan te pakken. En dat zou betekenen dat de marktverwachting voor de eerste renteverhoging kan gaan verschuiven, wat weer voor een hoop reuring kan gaan zorgen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl