Het miljardenverlies over het eerste halfjaar van staatsbank SNS Reaal was niet onverwacht vanwege de verliezen in het eerste kwartaal op de vastgoedportefeuille. Maar ook het bedrijfsresultaat van de bank en de verzekeraar valt in het tweede kwartaal fors later uit. 

Bankverzekeraar SNS Reaal heeft een zwaar tweede kwartaal achter de rug. De verzekeringsactiviteiten, waaronder verzekeraars Reaal en Zwitserleven, boekten een nettoverlies van 78 miljoen euro. In het eerste kwartaal was dat nog 25 miljoen positief.

De resultaten van de verzekeraars komen komend halfjaar waarschijnlijk verder onder druk, omdat SNS Reaal denkt te moeten afboeken op Franse staatsleningen.

SNS Bank

De bank deed het net even beter en zag de winst van 107 miljoen euro in het eerste kwartaal toenemen tot 111 miljoen euro in het tweede kwartaal.

Vastgoed

Over het eerste halfjaar maakte SNS Reaal zoals verwacht een fors verlies: 1,585 miljard. Dit verlies komt doordat SNS Reaal in het eerste kwartaal de vastgoedportefeuille had afgewaardeerd.  De nieuwe topman Gerard van Olphen besloot in het eerste kwartaal de verliezen op de vastgoedportefeuille property finance maar in een keer te namen.

In het tweede kwartaal maakte SNS Reaal zelfs weer een miniem boekwinstje van 3 miljoen euro op het vastgoed. Dat is goed nieuws, want daaruit blijkt dat Property Finance, de tak die het concern 1 febuari haar zelfstandigheid kostte, inmiddels niet langer zwaar is overgewaardeerd en dus binnen enkele maanden kan worden afgestoten.

Meer spaargeld

SNS is als staatsbank inmiddels ook weer in beeld als plek voor de consument om zijn geld te stallen. De spaartegoeden namen toe met 1,3 miljard euro tot 32,8 miljard euro in vergelijking met eind 2012.

De bank wil zich ook weer actiever begeven op de markt van hypotheken en streeft naar een marktaandeel van 6 procent.

Bankbalans

De balans van de bank ziet er inmiddels een stuk beter uit dankzij de steun van de staat. De core Tier 1 ratio van SNS Bank inclusief Property Finance verbeterde naar 12,2 procent ten opzichte van 6,1 procent  eind 2012.

Lees ook

Jeroen de Boer: toch politiek prutswerk bij redding SNS Reaal

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl