Aan boord van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat donderdag crashte in Oekraïne zaten zeker 154 Nederlanders.
Dat zei vicepresident van Malaysia Airlines Europa Huib Gorter donderdagavond tijdens een persconferentie.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok donderdagmiddag van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen. Boven Oekraïne bij de grens met Rusland stortte het toestel neer.
Onder de doden zijn zeker 154 Nederlanders. Van 47 mensen is nog niet bekend welke nationaliteit ze hebben.
Volgens Gorter meldde de Oekraïense luchtverkeersleiding dat om 14.15 uur het contact met het vliegtuig is verbroken. Het toestel vloog toen op ongeveer 50 kilometer van de Russische- Oekraïense grens.
Vliegtuig neergehaald door raket
Het lijkt er steeds sterker op dat de Boeing 777 vanaf de grond is neergeschoten. Daarvoor zou een professioneel luchtafweersysteem zijn gebruikt.
Amerikaanse inlichtingendiensten hebben donderdag bevestigd dat het vliegtuig is geraakt door een raket die vanaf de grond is afgevuurd. Wie de raket heeft afgevuurd, is nog onduidelijk.
De Oekraïense veiligheidsdienst SBU bracht een telefoongesprek naar buiten tussen vermoedelijk een separatistenleider en een Russische inlichtingenmedewerker waarin de vliegtuigcrash is besproken. Daaruit zou blijken dat het vliegtuig door separatisten per abuis is neergehaald, omdat het werd aangezien voor een militair toestel.
Luchtruim veilig geacht
Volgens Gorter van Malaysia Airlines was het luchtruim boven Oost-Oekraïne geen oorlogsgebied en werd het veilig geacht. "Voor de luchtvaartsector is het geen oorlogsgebied. Het is een veilig gebied om overheen te vliegen, anders krijg je onmogelijk een vluchtplan", aldus Gorter.
Eurocontrol maakte kort na de ramp met de Boeing 777 van Malaysia Airlines bekend dat het luchtruim boven Oost-Oekraïne alsnog tot nader order gesloten is. Alle vluchtplannen die door het gebied lopen, worden afgewezen.
Het toestel van Malaysia Airlines vloog op 33.000 voet (ruim 10 kilometer) hoogte toen het van de radar verdween. Het luchtruim was op die plek gesloten tot een hoogte van 32.000 voet, meldde Eurocontrol.
Rutte kan nog niets zeggen over oorzaak ramp
Premier Mark Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines. "Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen'', zei hij donderdagavond na crisisoverleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Hij benadrukte dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een "volstrekt objectieve manier''. De nabestaanden hebben recht dat "alle feiten op tafel komen''. Het is belangrijk dat het internationaal onderzoeksteam, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zo snel mogelijk ter plaatse aan de slag kan gaan.
Medewerking Oekraïne en Maleisië
Oekraïne en Maleisië hebben alle medewerking toegezegd om "de onderste steen boven te krijgen''. Hij heeft nog geen contact heeft gehad met de regering van Rusland. Over de gevolgen van de ramp voor de internationale verhoudingen wilde hij niet speculeren.
Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld "wie hier achter zit'', zei hij. Als het toestel met opzet is neergehaald, dan zal hij er alles aan doen om de daders voor het gerecht te brengen en zorgen "dat ze hun gerechte staf niet ontlopen''.
Hij wil er alles aan doen om de lichamen van de Nederlandse slachtoffers zo snel mogelijk terug te brengen naar ons land. Hij beloofde het "maximale'' te zullen doen om de nabestaanden bij te staan "die misschien vanochtend hun dierbaren nog hebben uitgezwaaid bijvoorbeeld met een rugzakje naar Bali''.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl