Het kan vreselijk ontmoedigend werken als je het gevoel hebt dat je te weinig betaald krijgt.

“Het spreekt redelijk voor zich. Voor velen is een financiële beloning een concrete lakmoesproef van hoe goed je je werk doet en hoe erg je gewaardeerd wordt”, zegt Lynn Taylor, auteur van Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job.

Volgens Global Workforce Study uit 2016, die onderzoek deed naar 31.000 werknemers over de hele wereld, hebben veel mensen het idee dat ze onderbetaald worden in vergelijking met mensen in soortgelijke functies.

Het  PayScale report uit 2016 is nog somberder. Ongeveer twee derde van de ondervraagde werknemers zei dat ze niet het bedrag kregen wat ze waard waren. Voor werknemers is het gevoel hebben dat je wordt onderbetaald één van de belangrijkste redenen om hun baan op te zeggen.

Interessant is dat mensen vaak verkeerd inschatten of ze een eerlijk salaris krijgen of niet. PayScale kwam erachter dat twee derde van de mensen die marktconform betaald werden het gevoel hadden dat ze te weinig salaris kregen. En zelf 35 procent van de mensen die bóven het marktconforme salaris kregen, hadden dit gevoel.

"Het onderwerp werknemerssalarissen wordt vaak goed bewaakt door bedrijven, daardoor is het lastig om erachter te komen wat je collega's verdienen", zegt Taylor. "Als je bereid bent om tijd en onderzoek te investeren, dan is dat nog altijd een betere optie dan vragen naar een loonsverhoging of afscheid nemen van je baan."

15 tekenen dat je minder krijgt dan dat je verdient:


Een soortgelijke vacature of de website van je baan biedt een hoger salaris

Foto: Joe Raedle/Getty Images

"Stel dat er meerdere posities als die van jou in het bedrijf zijn. En de vacature lijkt sterk op jouw baan. En het salaris is hoger. Dat is een van de meest opvallende aanwijzingen", zegt Taylor.

Blijf op de hoogte door af en toe de vacaturepagina van je werkgever te bekijken en wat aanstaande werknemers mogelijk gaan verdienen. En "om te zien of dat een redelijk bedrag is gezien jouw ervaring en rol binnen het bedrijf", zegt Michael Kerr, auteur van The Humor Advantage.


De omzet van het bedrijf is flink gegroeid, maar je salaris alles behalve

Als je bij een privaat bedrijf werkt is het lastiger om de omzetgroei te monitoren. Lastiger dan bij een naamloze vennootschap.

"Waarschijnlijk voer je al discussies met je leidinggevenden over de dagelijkse gang van zaken en groei van het bedrijf", zegt Taylor. "Dit is een kans om dieper te graven. Als je weet dat het bedrijf met 20 procent is gegroeid in een jaar tijd, maar je salaris niet, dan heb je een sterk argument als je om opslag vraagt."


Het salaris van je eerste baan was ver onder de markt en is sindsdien niet veel veranderd

Denk eens terug aan het salaris van je eerste echte baan. Misschien accepteerde je dat salaris terwijl je wist dat het te laag was, omdat je heel graag aan de slag wilde.

Als je nu denkt aan je progressie sinds die tijd. Is je salaris dan veel verder gegroeid? Nee, dan word je waarschijnlijk onderbetaald.

"Het kan lastig zijn om in te lopen als je erg laag bent begonnen", zegt Taylor.


Je krijgt minder dan je collega's met evenveel ervaring of verantwoordelijkheden en opleidingen

Foto: Francisco Osorio/Flickr

Hoewel mensen zelden openlijk praten over geld, kan het zijn dat je op netwerkevents toch wat te weten kunt komen. Als iemand praat over zijn werkplek dan kan zomaar het salaris ter sprake komen, zegt Kerr.

"Sta je met open mond te luisteren, dan is de kans groot dat jij te weinig krijgt."


Je verantwoordelijkheden zijn toegenomen, maar je salaris niet

"Geeft je baas je meer en meer taken en verantwoordelijkheden zonder daar een vergoeding tegenover te stellen? Dan kan dat een teken zijn dat je wordt onderbetaald", zegt Kerr.

Een ander teken: je hebt een andere titel gekregen, maar dat zie je niet terug op je loonstrookje.


Het lijkt alsof iedereen om je heen bonussen krijgt, maar jij niet

Wordt er door collega's gesproken over een jaarlijkse bonus, of prestatievergoeding, maar heb jij die nog nooit gezien? Misschien moet je even navraag doen.

Het kan een simpele vergissing zijn, maar ook opzettelijk. Probeer erachter te komen waarom jij het extra geld niet krijgt... vooral als je zeker weet dat je er recht op hebt.


Je heb een specialisme waar veel vraag naar is

Foto: source US Air Force

Naar sommige mensen is meer vraag dan naar anderen.

"Cyber security is bijvoorbeeld een specialiteit die in trek is. Andere functies worden juist geautomatiseerd. Of er is juist veel aanbod aan mensen, en weinig vraag", zegt Taylor.


Je mindset is: 'Ik ben gewoon blij dat ik een baan heb'

Ben jij gewoon blij dat je een baan hebt? De meeste managers hebben goed door wanneer een werknemer tevreden is. Waarom zouden ze zelf beginnen over een hoger salaris?


Je hebt al meer dan een jaar geen functioneringsgesprek gehad of een loonsverhoging

Als er maar geen tijd gemaakt wordt voor een functioneringsgesprek, dan kan het goed zijn dat je onderbetaald wordt zegt Taylor.


Je bedrijf heeft een hoge omloopsnelheid

Foto: Eduardo Munoz/Reuters

Als er een groot verloop is van werknemers terwijl er een positieve cultuur hangt op het werk, dan kan dit een teken zijn dat de lonen een stuk lager liggen dan marktconform. Aldus Kerr.


Je hebt een voorgevoel

"Als je geneigd bent om extra lang te lunchen of op een andere manier een  te profiteren van je werk, omdat je het idee hebt dat ze je iets 'verschuldigd' zijn, dan kan dit betekenen dat je je onderbetaald voelt", zegt Kerr.


Je onderhandelt nooit over je loon

Uit een analyse van Salary.com blijkt dat niet onderhandelen over je loon je, gedurende je leven, een miljoen dollar aan loon kan kosten.


Je baas ontwijkt je wanneer jij je carrière wilt bespreken

Foto: Strelka Institute for Media, Architecture and Design/Flickr

Is het praktisch onmogelijk om jouw groei op de lange termijn te bespreken met je baas? Het kan goed zijn dat hij zo terughoudend is omdat hij niet in discussie wil gaan over salaris. Of dat het zo'n complexe materie is dat hij het niet onvoorbereid wil bespreken.


Je salarisverhogingen zijn te verwaarlozen

Misschien heb je de afgelopen jaren alleen een salarisverhoging van tussen de 1 en 3 procent gekregen. Afhankelijk van je afdeling, bedrijf en industrie - zeker als je aan de onderkant van de schaal zit - kun je onderbetaald worden.


De nummer 1 reden dat je onderbetaald wordt: onderzoek zegt het

Als je een van bovenstaande zaken vermoedt: dan is het goed om onderzoek te doen.

Volgens een online enquête van Glassdoor zegt 69 procent van de werknemers dat ze graag meer kennis zouden hebben van wat een redelijke prijs is in hun markt.

Dankzij een aantal handige online tools is het helemaal niet zo moeilijk om daar achter te komen.