Janet Yellen heeft beleggers wereldwijd gerust gesteld nu ze heeft aangekondigd straks niet abrupt te stoppen met het steunbeleid. Stijgende koersen dus, ook in Amsterdam. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. De Europese ministers van Financiën komen er maar niet uit over wie het laatste woord krijgt of een bank al dan niet moet worden geliquideerd en wie voor de kosten van bankensteun op moeten draaien. De Franse minister van Financiën Moscovici heeft gezegd dat er waarschijnlijk pas aan het einde van het jaar een akkoord komt. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen belastingbetalers hun eigen banken moeten blijven helpen als het aanpakken van achtergestelde obligatiehouders en aandeelhouders niet genoeg oplevert. Dit komt vanwege door Duitsland geleide oppositie tegen het inzetten van het noodfonds ESM om direct banken te kunnen laten herkapitaliseren, buiten nationale overheden om.

2. Nederland wil de Europese Commissie beknotten. Minister van Buitenlandse Zaken Timmermans heeft in een opiniestuk in de Financial Times gepleit voor een kleinere Commissie, die nu 28 commissarissen telt. Timmermans wil daarnaast dat alleen nog maar de vice-presidenten van de Commissie wetgeving kunnen initiëren. Daarnaast moeten nationale parlementen commissarissen op het matje kunnen roepen

3. Marxisme is springlevend. En wel in Venezuela, waar de inflatie schommelt rond de 50 procent en er sprake is van schaarste veel basisproducten, waaronder toiletpapier. De Venezuelaanse leider Maduro heeft 100 “bourgeoisie” zakenmannen opgepakt – “kapitalistische parasieten” volgens de grote leider – vanwege het maken van woekerwinsten.

4. Too-big-too-fail wordt iets minder too-big-too-fail. Moody’s heeft de kredietbeoordeling van Morgan Stanley, Goldman Sachs JPMorgan Chase & Co. en Bank of New York Mellon Corp verlaagd in de verwachting dat Uncle Sam minder geneigd zal zijn om ten tijde van crisis bij te springen om obligatiehouders de hand boven het hoofd te houden en te behoeden voor verliezen.

5. Warren Buffet gelooft in olie. De superbelegger en megamiljardair heeft een belang van 1 procent genomen in de Amerikaanse oliereus ExxonMobil.

6. Het Noorse oliefonds moet juist niet meer in oliefondsen beleggen, vindt de Noorse Liberale partij. Het fonds zou er volgens de liberalen veel beter aan doen om te beleggen in hernieuwbare energie. Het Noorse oliefonds is het grootste pensioenfonds ter wereld.

7. Aandelenbeurzen hebben vanochtend hun opmars voortgezet vanwege de gematigde toon die de aanstaande Fed voorzitter Janet Yellen gisteren in de Senaat heeft aangeslagen. Volgens Yellen valt het allemaal wel mee in financiële markten en is er weinig bewijs dat beleggers te veel risico nemen om hoge rendementen te genereren. Yellen zei ook dat de monetaire stimulering niet te vroeg moet worden afgebouwd en dat de Fed een sterk en robuust herstel van de economie en een substantiële verbetering van de arbeidsmarkt wil. Handelaren zien de uitspraken als teken dat de Fed dit jaar niet gaat taperen.

8. Hollands glorie Boskalis is vanochtend uitblinker op het Damrak nadat het baggerbedrijf de vooruitzichten voor 2013 heeft verhoogd.

9. AkzoNobel is daarentegen de gebeten hond nadat Goldman Sachs het verkoopadvies herhaalde en het chemieconcern op de lijst van te mijden aandelen liet staan.

10. Staatsbank ABN AMRO heeft dankzij een Griekse meevaller de winst gestut. De nettowinst van 1,2 miljard euro kwam voor meer dan de helft voor rekening van een winst uit de verkoop van door de Griekse overheid gegarandeerde obligaties.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl