President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank heeft geen zin om president van Italië te worden. En een econoom van de Europese Centrale Bank deed onderzoek naar vermogensongelijkheid. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.ECB-president Mario Draghi was op maandagavond voor het eerste sinds de EU-verkiezingen van mei in het parlement voor de periodieke hoorzitting over het monetaire beleid. Draghi maakte een drietal punten: aankopen van staatsleningen op financiële markten vallen zonder meer binnen het mandaat. En de langlopende leningen voor banken die de ECB in juni aankondigde, die zijn zo ontworpen dat het veel minder aantrekkelijk is voor banken om het geld te gebruiken om staatsleningen te kopen en zo goedkoop een goed rendement te scoren. Daarnaast ontkende Draghi geruchten dat hij weg zou gaan bij de ECB om president van Italië te worden. Dat u het maar even weet.

2.De vermogensongelijkheid is in veel landen waarschijnlijk groter dan eerder werd aangenomen. Tot die conclusie komt verrassend genoeg van een hoofdeconoom van de ECB, een bastion van neo-liberalisme. Volgens de econoom bezit de top 1 procent van de inkomens in de VS 35 tot 37 procent van het nationale vermogen. En dat is hoger dan het meest recente onderzoek van de Amerikaanse overheid uit 2010, waar een getal van 34 procent uit naar voren komt.

De econoom, Philip Vermeulen, heeft ook een aantal eurolidstaten onderzocht. En daar uit komt naar voren dat Oostenrijk en Duitsland de grootste vermogensongelijkheid kennen met een top 1 procent die goed is voor respectievelijk 36 procent en 33 procent van het nationale vermogen. Nederland kent met 17 procent een relatief lage vermogensongelijkheid.

3.Microsoft gaat naar verluidt binnenkort een grootscheepse reorganisatie aankondigen. Persbureau Bloomberg News heeft vernomen van ingewijden dat de softwarereus nog deze week kan gaan aankondigen dat er met name bij het overgenomen Nokia ontslagen zullen vallen.

Volgens een aantal bronnen zouden er zelfs meer ontslagen kunnen vallen dan in 2009, toen 5.800 arbeidsplaatsen werden geschrapt. Microsoft is onder de nieuwe CEO Satya Nadella bezig zich te richten op mobiele apparaten, cloud en productiviteitsverhogende software.

4.America Movil, KPN’s grootaandeelhouder, heeft in het kader van het verplicht bod op Telekom Austria het belang in het Oostenrijkse telecombedrijf uitgebreid naar 50,8 procent voor de som van 743 miljoen euro. Supermiljardair Carlos Slim, die America Movil controleert, is wel content met zijn investering in Telekom Austria, in tegenstelling tot die in KPN. Slim liet onlangs doorschemeren dat hij uit KPN wil stappen als de prijs goed is.

5.Uit Chinese macrocijfers blijkt vanochtend dat Beijing de kredietkraan verder heeft open gezet om te voorkomen dat de economische groei al te sterk achteruit holt. De totale nieuwe kredietverlening bedroeg in juni 1,97 biljoen yuan (133 miljard euro), terwijl de markt had verwacht dat de kredietverlening min of meer vlak zou zijn ten opzichte van de 1,4 biljoen yuan in juni.

De andere monetaire cijfers die naar buiten kwamen waren ook sterker dan verwacht en geven aan dat Beijing niet meer zo druk is met het tegengaan van overkreditering in het schaduwbankwezen.

6.Er zijn vanochtend ook Nederlandse macrocijfers en die zijn verdeeld. Grote teleurstelling was dat de uitvoer in mei ten opzichte van dezelfde maand in 2013 met bijna 5 procent kromp, en dat is de sterkste afname sinds de mondiale recessie van 2008-2009.

De detailhandelsomzet steeg met 0,9 procent na de uitzonderlijk sterke groei van 3,3 procent in april. Volgens de NVM stegen huizenprijzen in het tweede kwartaal met 3,5 procent. De verkopen namen met 41 procent toe, wat niet erg moeilijk was omdat het tweede kwartaal van 2013 dramatisch was.

7.Op de beursagenda staan een heleboel macrocijfers uit de eurozone en de VS. De Duitse ZEW index zal waarschijnlijk aangeven dat deze maand het vertrouwen in de vooruitzichten voor de Duitse economie een klein beetje verder is verzwakt. De ZEW-verwachtingsindex bereikte vorige maand de laagste stand in anderhalf jaar, een bevestiging dat na een sterke eerste kwartaal de groeimotor van Europa het wat rustiger aan doet.

En uit de VS komen de maandelijkse detailhandelsverkopen. De marktverwachting ligt op een groei van 0,6 procent in juni ten opzichte van mei, een bevestiging dat consumentenbestedingen aantrokken in het tweede kwartaal na een dramatisch eerste kwartaal.

8.Hoogtepunt van de dag is de halfjaarlijkse getuigenis die Fed-voorzitter Janet Yellen moet geven voor het Congres over de Amerikaanse economie en het monetaire beleid. De boodschap van Yellen zal zijn dat de Fed – nu de werkloosheid blijft dalen, de banengroei aantrekt en de inflatie geleidelijk oploopt – stap voor stap dichterbij het behalen van de inflatie- en werkgelegenheidsdoelstelling komt. En daarom kunnen de obligatieaankopen in oktober worden afgeblazen en komt ook de eerste renteverhoging medio volgend jaar dichterbij.

9.Yellen zal het Congres van twee dingen moeten zien te overtuigen. Ten eerste dat het geld dat de Fed sinds 2009 in het financiële systeem heeft gepompt, terug gepompt kan worden zonder al te grote ontwrichting van  financiële markten. En ten tweede dat de Amerikaanse economie daadwerkelijk een versnelling hoger gaat en langer dan een enkel kwartaal een groeitempo van minstens 3 procent laat zien.

Dat is laatste is nog maar de vraag, want vooralsnog heeft er niet meer ingezeten dan groei van gemiddeld krap 2,5 procent per kwartaal. Bovendien moest de Fed in 2010 de exit-strategie in de koelkast zetten, omdat de groei verzwakte en de inflatie dermate laag werd dat de risico’s op deflatie aanzienlijk werden.

10.Europese beurzen doen na het prille herstel op maandag een stapje terug. Veilige staatsleningen zijn weer erg in trek, en de Nederlandse 10-jaars rente is op weg om op een nieuw dieptepunt te gaan sluiten.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl