De aarde is een prachtige planeet die je blijft verbazen.

Wist je bijvoorbeeld van piepkleine beestjes die zelfs in de ruimte kunnen overleven? Of van verf die zo donker is dat andere zwarte objecten grijs lijken?

Er zijn wel meer van dat soort fascinerende dingen waarvan je geen flauw idee had dat ze bestonden.

Die hebben we hieronder op een rij gezet. Dit zijn 15 fascinerende dingen die je net even anders naar de wereld om je heen laten kijken.


Vantablack is de donkerste stof in het heelal.

Surrey NanoSystems heeft de oorspronkelijke Vantablack uitgevonden. Bron: Surrey NanoSystems

Foto: Surrey NanoSystems heeft de oorspronkelijke Vantablack uitgevonden. Bron: Surrey NanoSystems

Vantablack is een nanomateriaal dat donkerder is dan welke andere stof dan ook in de wereld. Het werd in 2015 uitgevonden door het Britse bedrijf Surrey NanoSystems en het bestaat uit een collectie van verticale koolstoftubes die 'groeien' op een substraat.

Vantablack absorbeert 99,98% van het licht dat op het materiaal valt. Daarom ziet het menselijke oog helemaal niets als die naar Vantablack kijkt. Dezelfde soort ervaring krijg je alleen als je naar een zwart gat zou staren.


De zeeslak 'blauwe engel' lijkt op een buitenaards wezen.

Foto: De zeeslak 'blauwe engel' is een vleeseter. Bron: Flickr/Sylke Rohrlach

Glaucus Atlanticus is een speciale soort zeeslak die bekend staat onder de bijnaam de blauwe engel. Dit beeldschone wezentje is heel zeldzaam en komt alleen voor bij de kust van Zuid-Afrika en Australië.

Maar achter de betoverende buitenkant gaat een gevaarlijke aard schuil.

De blauwe engel is een carnivoor. Andere giftige zeedieren, zoals het Portugees oorlogsschip, vormen onderdeel van zijn dieet. De zeeslak vangt het gif van zijn slachtoffers op in speciaal daarvoor bestemde zakjes, om het vervolgens in te dikken en toe te passen op een toekomstige prooi.


Aerogel lijkt op een stukje wolk.

Foto: Aerogel heeft een bijzonder lage dichtheid. Bron: Nasa/JPL-Caltech

Aerogel is een ultralicht materiaal, gemaakt van gel en gas. Door het bijzondere uiterlijk heeft het bijnamen gekregen als "bevroren rook" en "steenwolk".

Wetenschappers hebben tientallen recepten bedacht voor verschillende types aerogel, maar gebruiken steeds weer hetzelfde basisrecept: ze mengen chemische stoffen, laten het een natte gel worden en zuigen het vocht eruit. Het resultaat is een substantie met een extreem lage dichtheid, die voor 99 procent uit lucht bestaat.

Omdat Aerogel grotendeels van lucht gemaakt is, is het een ontzettend slechte warmtegeleider. Daarom kan een laag van Aerogel, geplaatst tussen een bloem en een vuurtje, de bloem volledig beschermen.


De regenboogeucalyptus is een behoorlijk kleurrijke boom.

Foto: De kleuren van de regenboogeucalyptus zijn vaak wat minder intens als ze buiten hun oorspronkelijke ecosysteem groeien. Bron: Shutterstock

De regenboogeucalyptus ziet eruit alsof 'ie uit een sprookje komt, maar groeit daadwerkelijk op het eiland Nieuw-Guinea en op de Filippijnen. De stam van de boom is feloranje, paars, groen en blauw.

Die bijzondere kleuren komen tevoorschijn doordat de boom regelmatig stukken van z'n bast verliest, volgens de botanische tuin van Missouri. De boom vervelt als het ware, waardoor er een nieuw stukje bast tevoorschijn komt. Dat is felgroen doordat er chlorofyl in zit, maar naarmate het chlorofyl verdwijnt, verkleurt dat stukje bast via blauw, oranje, rood en paars naar kastanjebruin.


In Colombia is een ondergrondse kathedraal die helemaal van zout is.

Foto: Er passen wel 10.000 mensen in de kathedraal. Bron: eollie harridge/Flickr

De zoutkathedraal van Zipaquirá is een ondergrondse katholieke kerk in Colombia, die werd uitgehakt in een zoutmijn in 1954. Hij is helemaal van zout gemaakt en is 180 meter onder het dorpje Zipaquirá te vinden.

In de kathedraal staat een gigantisch kruis van zout en er passen wel 10.000 mensen in, hoewel de ruimte nooit zo vol is geweest.


De koboldhaai is een diepzeehaai die eruitziet alsof 'ie rechtstreeks uit een nachtmerrie komt.

Foto: De haai heeft tanden die er als spijkers uitzien. Bron: Wikimedia, CC

Koboldhaaien zijn zeldzame diepzeehaaien die soms ook wel levende fossielen worden genoemd. Het beest is roze, heeft uitschuifbare kaken en vlijmscherpe tanden.

Er is maar weinig over de koboldhaai bekend, maar we weten wel dat hij voornamelijk jaagt op inktvissen, schelpdieren en andere haaien. Omdat 'ie vrij langzaam is, doet de haai dat vanuit een hinderlaag.


Bismut is een element dat er bijna psychedelisch uitziet.

Foto: Bismut heeft een gelaagde structuur. Bron: Shutterstock

Het zou kunnen dat je je het element bismut wel kan herinneren van je scheikundelessen op de middelbare school, maar je had waarschijnlijk geen idee dat het er zo bijzonder en kleurrijk uitzag.

Bismut heeft een gelaagde structuur doordat de kristallen met een onregelmatige snelheid groeien. De buitenste randen groeien sneller dan de binnenste randen, waardoor er uiteindelijk een trapachtige structuur ontstaat in alle kleuren van de regenboog.


Deze vulkaan in Indonesië spuwt blauwe lava - soort van.

Foto: Door het zwavelzuur lijkt de lava blauw. Bron: Shutterstock

De Kawah Ijen-vulkaan in Indonesië staat bekend om de blauwe en paarse wolken lava die hij uit lijkt te spuwen.

De lava zelf is technisch gezien niet blauw. Volgens het blad Smithsonian Magazine wordt de blauwe kleur veroorzaakt door de grote hoeveelheden zwavelzuur die de vulkaan uitspuwt. Als dat gas te heet wordt, wordt het felblauw, waardoor het lijkt alsof de lava ook blauw is.


Het Voynichmanuscript is een mysterieus boek dat niemand kan lezen.

Foto: Op pagina 32 staat een illustratie van bloemen. Bron: Wikimedia Commons

Het Voynichmanuscript is een boek uit de 15e eeuw van 240 pagina's. Het is nog niemand gelukt om het schrift te ontcijferen, dus de inhoud is een mysterie.

Het boek staat vol met illustraties en diagrammen van - waarschijnlijk - bijzondere planten en vrouwen met dikke buiken in groene zwembaden. Wetenschappers hebben meer dan eens geprobeerd om te ontdekken om welke planten het ging, maar die pogingen zijn mislukt.

In januari 2018 kondigde een groep Canadese IT-wetenschappers aan dat het ze was gelukt om kleine delen van het boek te ontcijferen met behulp van kunstmatige intelligentie. Ze hadden de kennis echter niet om alles te ontcijferen.


Het meest afgelegen stukje aarde is Point Nemo.

Foto: Een foto van Point Nemo uit 2007. Bron: Cookson69 on Wikipedia

Point Nemo is het meest afgelegen stukje aarde dat officieel bekendstaat als 'het oceanische punt van ontoegankelijkheid'. Het is het stukje oceaan dat het verst verwijderd is van land.

Het is zelfs zo ver weg van land, dat de mensen die het dichtstbij Point Nemo zijn, soms astronauten zijn. Het International Space Station draait om de aarde op een afstand van iets meer dan 400 kilometer, terwijl het dichtstbijzijnde bewoonde stukje land op meer dan 2.600 kilometer afstand ligt.


De Danakildepressie ziet eruit als een andere planeet.

Foto: De Danakildepressie is een van de warmste, droogste en slechtst bewoonbare plekken op aarde. Bron: Shutterstock/Aleksandra H. Kossowska

De Danakildepressie in Ethiopië is een van de meest bizarre plekken op aarde.

Je vindt het gebied in de Hoorn van Afrika en er is veel vulkanisch activiteit. Kenmerkend voor het gebied zijn de indrukwekkende zoutformaties en neonkleurige warmtebronnen.


Er zijn onderwatermeren en -rivieren in de oceaan.

Foto: De meren zijn giftig voor mensen. Bron: Wikimedia Commons

Oceanen hebben op de bodem meren en rivieren die onder water bestaan. Het water in die meren en rivieren is veel zouter dan het water van de oceaan, waardoor het twee gescheiden werelden lijken.

Op de meren zijn golven te zien, ze hebben hun eigen kustlijn en onderzeeërs kunnen er zelfs op drijven. Er zit ook veel methaan en waterstofsulfide in deze meren, dus voor mensen zou het dodelijk zijn om erin te zwemmen.


Het grootste organisme op aarde is een gigantische zwam.

Foto: De honingzwam in Oregon is het grootste organisme op aarde. Bron: Shutterstock

De blauwe vinvis is een gigantisch dier en er zijn eeuwenoude bomen die ontzettend grootzijn, maar qua massa is de honingzwam toch echt het grootste organisme op aarde.

In het jaar 2000 werd er in de Amerikaanse staat Oregon een honingzwam ontdekt met een ondergronds oppervlakte van 8,9 vierkante kilometer. De schimmel is naar schatting 2400 jaar oud.


Beerdiertjes kunnen in de ruimte overleven.

Foto: Deskundigen denken dat beerdiertjes een gigantische meteorietinslag wel zouden overleven. Bron: Shutterstock

Beerdiertjes zijn fascinerende micro-organismen die zo'n beetje overal kunnen overleven.

Ze worden meestal niet groter dan een halve millimeter en geven de voorkeur aan vochtige plekken, zoals modder of mos, maar volgens het blad Smithsonian Magazine kunnen ze overleven in temperaturen van -200 tot 149 graden Celsius.

Wetenschappers hebben ook ontdekt dat beerdiertjes hoge doses aan straling kunnen weerstaan, gekookt kunnen worden en onder een sterk verhoogde luchtdruk kunnen overleven.


In Mexico is een grot vol met gigantische, witte kristallen.

Foto: Sommige van de kristallen zijn wel 11 meter lang. Bron: Wikimedia Commons

Deze mijn in Mexico staat bekend als de Cueva de los Cristales - de Mijn van de Kristallen. En hij doet z'n naam eer aan, want de Naicamijn staat vol met gigantische kristallen.

Hij werd pas in het jaar 2000 ontdekt toen mijnwerkers een nieuwe tunnel probeerde te maken.

De kristallen zijn zo puur dat wetenschappers nog geen idee hebben hoe oud ze zijn, Maar ze denken dat ze een aantal bacteriën van 50.000 jaar oud op een van de kristallen hebben ontdekt. De grot wordt beschermd en er mogen alleen wetenschappers naar binnen.

LEES OOK: 10 geheimzinnige, gevaarlijke en bizarre plekken op aarde die je niet mag bezoeken