Zalvende woorden van de machtigste vrouw ter wereld in spe – Janet Yellen – helpen de beurs. Maar macro-cijfers uit eurozone vallen tegen. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij

1.Europese beurzen zijn vanochtend met winst geopend dankzij de zalvende woorden van de aanstaande Fed voorzitter Janet Yellen, die in januari het stokje overneemt van Ben Bernanke. Uit een verklaring voorafgaand aan de hoorzitting in de Senaat vanmiddag blijkt dat Yellen geen haast maakt om de geldkraan dicht te draaien.

Yellen zei dat de Amerikaanse economie eerst moet aansterken alvorens de Fed de de monetaire stimulering kan gaan afbouwen.

2.Macrocijfers uit de eurozone zijn weinig hoopgevend voor het prille economische herstel. De Duitse economie is het derde kwartaal gegroeid met 0,3% ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de economie nog met 0,7% groeide. De groei afgelopen kwartaal kwam volledig voor rekening van de binnenlandse vraag. De zwakke buitenlandse handel was verantwoordelijk voor de groeivertraging.

3.De Franse economie is tegen de verwachting in gekrompen met 0,1% in het derde kwartaal, terwijl gerekend was op lichte groei. In het tweede kwartaal groeide de economie nog met een stevige 0,5%. Een verzwakking van de Franse handelsbalans was de voornaamste oorzaak van de tegenvaller.

4.Ook de Japanse economie, de op twee na grootste ter wereld, is verzwakt in het derde kwartaal. De groei viel terug tot 0,5% van 0,9% in het tweede kwartaal. De Japanse cijfers zijn echter minder erg dan op het eerste gezicht lijkt. De groeispurt in de afgelopen vier kwartalen was de sterkste in drie jaar tijd, en de verwachting is dat de groei in het vierde kwartaal weer zal aantrekken dankzij de dubbelloops monetaire en fiscale stimulering.

5.De vooraanstaande Duitse econoom Hans-Werner Sinn blijft tegen de ECB aantrappen. Volgens Sinn had de ECB beter niet de rente kunnen verlagen.

6.De normaliter kritische Bundesbank president en tevens ECB-bestuurslid Jens Weidmann heeft het gisteren juist opgenomen voor de ECB. Volgens Weidmann heeft de ECB het niet gemunt op Duitse renteniers door de rente te verlagen.

7.ECB-directielied Peter Praet herhaalde de uitspraak vorige week van ECB-president Draghi dat het voltallige bestuur van de ECB unaniem van mening was dat er moest worden ingegrepen vanwege de te lage inflatie. Het bestuur was alleen verdeeld over wanneer er moest worden ingegrepen, aldus Praet, die zei dat de ECB in navolging van alle grote centrale banken ook kwantitatieve versoepeling kan gaan doen.

8.SBM Offshore koerst 3% hoger na het bekendmaken van sterke kwartaalcijfers en het herhalen van de outlook. De oliedienstverlener wilde niet reageren op het vertrek van de Chief Operating Officer vorige week, wat beleggers de stuipen op het lijf joeg.

9.Grootgrutter Ahold gaat 1 miljard euro uitkeren aan aandeelhouders en reverse stock split doen. Ahold bulkt van het geld dankzij de verkoop van het belang in het Zweedse ICA, dat 2,5 miljard euro opleverde.

10.Bouwer BAM Groep is vanochtend knallend van start gegaan op de beurs nadat negatieve verrassingen uitbleven bij de kwartaalcijfers.

BONUS: Yes! De Nederlandse economie groeit weer

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl