Het akkoord over het atoomprogramma van Iran en het afbouwen van sancties heeft grote gevolgen voor de olieprijs. En dat heeft weer invloed op de inflatie in Europa. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. OPEC-lid Iran heeft een akkoord gesloten over het inperken van het nucleaire programma, en dat kan wel eens een probleem worden voor ECB-president Mario Draghi. Details van het akkoord zijn nog onduidelijk, maar naar verluidt zouden kernwapeninspecteurs geen ongehinderde toegang tot nucleaire faciliteiten hebben en kan Iran inspecties aanvechten.

Vanwege de sancties tegen Iran is de olie-export uit het land de afgelopen jaren bijna gehalveerd naar 1 miljoen vaten per dag, blijkt uit cijfers van het Internationaal Energieagentschap. Iran, dat ’s werelds op drie na grootste oliereserves herbergt, kan volgens het IEA in potentie 3,6 miljoen vaten olie per dag produceren. Het productie quotum van OPEC ligt op 30 miljoen vaten olie per dag.

Vanwege het nucleaire akkoord is de prijs van een vat Brent olie vanochtend gedaald naar net geen 57 dollar. De ECB verwacht dat de prijs van olie dit jaar gemiddeld bijna 64 dollar per vat bedraagt en in 2016 stijgt naar 71 dollar per vat. Zou de prijs van olie lager blijven, dan zal de inflatie in de eurozone de komende jaren lager uit kunnen gaan vallen dan de ECB heeft voorspeld. Het is goed mogelijk dat de ECB dan het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro moet gaan uitbreiden om de inflatie alsnog omhoog te krijgen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.De Nederlandsche Bank heeft op advies van een speciale commissie de rekenrente voor pensioenfondsen verlaagd. Vanaf woensdag moeten pensioenfondsen hun verplichtingen verdisconteren tegen een rente van 3,3 procent in plaats van 4,2 procent. De lagere rente betekent dat de waarde van de verplichtingen van de pensioenfondsen toeneemt. Daardoor daalt de dekkingsgraad, maar DNB verwacht niet dat dit leidt tot kortingen. DNB heeft de rekenrente (UFR, oftewel Ultimate Forward Rate) aangepast omdat de marktrente nog steeds op bodemniveaus staat. Als pensioenfondsen hun waarderingen zouden moeten verdisconteren met de werkelijke langlopende rente in de markt, dan zouden veel fondsen onder water komen te staan en moeten gaan korten.

3.50 Cent is niets meer waard. De Amerikaanse rapper 50 heeft persoonlijk faillissement aangevraagd op zijn echte naam, Curtis James Jackson. In de aanvraag bij de rechtbank in de Amerikaanse deelstaat Connecticut geeft de rapper 10 tot 50 miljoen dollar aan bezittingen op en een gelijk bedrag aan schulden. 50 Cent gaf aan tussen de 1 en 49 schuldeisers te hebben (vat u hem?). Volgens het Amerikaanse Forbes zou 50 Cent de op drie na rijkste rapper in de VS zijn, na Diddy, Dr. Dre en Jay-Z.

4. Zelfs Google gaat op de kleintjes letten en in de kosten snijden. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal zijn de tijden van ongebreidelde groei voorbij en wil de internetreus de aanwas van nieuw personeel inperken en de organisatie efficiënter maken. De zakenkrant meldt op basis van ingewijden dat er bij zwalkende bedrijfsonderdelen geen extra personeel meer bijkomt en dat er bij sommige segmenten dat het aannemen van nieuwe werknemers gepaard moet gaan met omzetgroei. Google, dat sinds 2011 elk jaar de omzetgroei zag slinken bij hogere kosten, is daarentegen ver weg van het daadwerkelijk ontslaan van personeel.

5. Hedgefonds Greenlight Capital van David Einhorn heeft winst genomen op zijn belegging in telecomreus Altice. Uit de brief die Einhorn aan zijn beleggers schreef blijkt dat Greenlight zijn long-positie in Altice volledig heeft afgebouwd. Einhorn claimt een driecijferig rendement te hebben geboekt op de belegging in Altice. Het hedgefonds stapte in Altice in de verwachting dat het telecombedrijf middels een agressieve overnamestrategie aandeelhouderswaarde zou weten te creëren.

6.Het vertrouwen van beleggers in de Duitse economie is in juli iets minder sterk dan verwacht gedaald. De ZEW index voor het beleggersvertrouwen daalde deze maand naar 29,7, de laagste stand sinds eind 2014. Verwacht was dat de index zou dalen naar 29 van 31,5 in juni. ZEW-topman Clemens Füst zei in een commentaar dat beleggers zich niet al te veel aan trekken van Griekenland en de beurscrash in China en dat het vertrouwen in de Duitse economie op een goed niveau blijft.

7.Europese ministers van Financiën slagen er maar niet in om geld bij elkaar te schrapen voor een overbruggingskrediet voor Griekenland van 12 miljard euro. Griekenland moet namelijk in juli en augustus in totaal 12 miljard euro afbetalen aan onder meer het IMF en de ECB. Probleem is dat leiders van de eurozone op maandagochtend afspraken dat álle EU-landen hun steentje moeten bijdragen, en niet alleen de eurolidstaten. De Britse minister van Financiën Osborne liet weten dat hij niet van plan is voor de eurozone de kastanjes uit het vuur te halen. Opties die op tafel liggen zijn geld uit het noodfonds EFSM en bilaterale leningen.

8.Ondertussen blijkt in Griekenland dat premier Tsipras coalitiepartner, de rechtse Onafhankelijke Grieken (ANEL), niet bij voorbaat tegen noodwetten stemt die Griekenland uiterlijk morgen moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor noodfinanciering. ANEL-leider Panos Kammenos zei niet te willen meewerken aan pogingen van de schuldeisers de regering van Tsipras te wippen en te vervangen door een meer plooibare eenheidsregering. Kammenos zei vooralsnog de regering te zullen blijven steun, maar onduidelijk is hoe ANEL morgen gaat stemmen.

Tsipras' eigen partij Syriza is uiteen aan het vallen vanwege onvrede over het nieuwe noodprogramma, wat betekent dat de premier de oppositie nodig heeft om de noodwetgeving door het parlement te krijgen. Binnen de oppositie is er waarschijnlijk genoeg steun te vinden, dus spannend zal de stemming niet worden. Een groter probleem is de 24-uurs staking die de Griekse ambtenarenvakbond morgen heeft afgekondigd.Bovendien overweegt Tsipras volgens het Duitse boulevardblad Bild na de stemming in het parlement op te stappen en plaats te maken voor een technocratische regering.

9. Op de beurzen is de euforie over een mogelijk noodprogramma voor Griekenland al weer verdampt. De meeste Europese beurzen noteerden licht lager aan het einde van de ochtendhandel. De AEX heeft in de afgelopen vijf dagen meer dan 7 procent gewonnen op hoop dat Griekenland toch steun krijgt en in de eurozone blijft.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl