Het Duitse verzet tegen het opkopen van staatsobligaties door de Europese Centrale Bank lijkt gebroken. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Opsteker voor ECB-president Mario Draghi: het Europese Hof van Justitie zal zoals verwacht hoogstwaarschijnlijk het nooit gebruikte obligatieaankoopprogramma OMT goedkeuren. Vanochtend zei de advocaat-generaal van het Luxemburgse hof dat het OMT, waarmee in de zomer van 2012 de Eurozone crisis bezworen is, “noodzakelijk” is en “in principe” in overeenstemming is met EU-wetgeving.

De beperkingen aan het OMT die de Advocaat-Generaal voorstelde zijn symbolisch en leggen de ECB geen strobreed in de weg om de geldpers aan te zetten en staatsobligaties op te kopen. Het advies, dat in de meeste gevallen wordt overgenomen door de rechters, komt er op neer dat de ECB de rentestanden van een lidstaat die door de obligatiemarkt wordt aangevallen en de eurozone om hulp vraagt niet compleet mag reduceren, wat overigens nooit de bedoeling was van het OMT.

2. Voor de Duitse hardliners die de ECB hadden aangeklaagd is het advies van de advocaat-generaal over het OMT een bittere pil. Maar ook het Duitse Constitutionele Hof, dat van mening is dat het OMT waarschijnlijk illegaal is maar de zaak toch maar voor de zekerheid maar had doorverwezen naar Luxemburg, kreeg een trap na. De advocaat-generaal zei dat de “rechtbanken voorzichtig moeten zijn als ze zich buigen over de activiteiten van de ECB”, een hint dat het Duitse hof de zaak direct had moeten voorleggen aan Luxemburg en zich niet had mogen uitspreken. ECB über alles dus.

3. Draghi is vanochtend in de Duitse pers het voorbereidend werk aan het doen voor het obligatieaankoopprogramma dat hij volgende week naar alle waarschijnlijkheid gaat aankondigen. Dat programma zal zwaar bekritiseert worden in Duitsland, de enige eurolidstaat waarvoor het monetaire beleid van de ECB niet te krap is. Tegen Die Zeit zei Draghi dat “we er niet zijn om een voordeel te creëren voor het ene land of het andere” en “dat sommigen in Duitsland moeten begrijpen” dat de ECB monetair beleid voert voor de gehele eurozone.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. En terwijl Draghi de vijandige Duitse pers ter woord stond, brak de Duitse minister van Financiën Schäuble op een tactisch gekozen moment een lans voor de ECB-president. Schäuble zei dat de ECB goed bezig is met het monetaire beleid. Die op het oog weinig opzienbarende uitspraak moet worden gezien als stilzwijgende goedkeuring van Berlijn voor grootschalige aankopen van Europese staatsleningen door de ECB. Daarmee blijkt eens te meer dat als puntje bij paaltje komt Berlijn Draghi steunt en de Jens Weidmannen en de Klaas Knotten van de wereld het nakijken geeft. Toen de ECB in de zomer van 2012 het OMT aankondigde kwamen er tegen de zin in van de Bundesbank soortgelijke positieve geluiden uit Berlijn over de ECB.

5. De haviken binnen de ECB zoals Weidmann en Knot zijn down maar niet out. De haviken slagen er waarschijnlijk wel in om de omvang en de impact van de kwantitatieve verruiming te beperken. Uit gelekte informatie naar de media blijkt dat de ECB voor 500 miljard euro gaat kopen, een bedrag waar de markt niet van onder de indruk is. Inflatieverwachtingen van beleggers staan daarom nog steeds op bodemniveaus.

6. Het nieuws over het OMT van de ECB en de uitspraken van Draghi waren de aanleiding om de euro naar een nieuw dieptepunt te duwen. Vanochtend daalde de euro/dollar naar 1,1727, het laagste niveau sinds 2005.

7. De 89 jaar oude Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vanochtend zijn aftreden aangekondigd. En dat is geen verrassing gezien zijn leeftijd. In zijn eindejaarstoespraak vorig jaar zei Napolitano nog dat hij "niet langer de tekenen van vermoeidheid kon onderschatten". Het is nog onduidelijk wie de in 2006 aangetreden Napolitano gaat opvolgen. In ieder geval moet de opvolger over stalen zenuwen beschikken om de kibbelende Italiaanse politici in het gareel te houden. In 2013 accepteerde Napolitano schoorvoetend een tweede termijn omdat de bekvechtende Italiaanse politici er maar niet slaagden het eens te worden over een opvolger.

8. Het Financieele Dagblad heeft een boekje open gedaan over de misstanden bij Philips fabriek van medische apparatuur in het Amerikaanse Cleveland. Philips kreeg volgens de krant in 2011 al waarschuwingen van de Amerikaanse FDA (de toezichthouder op voedsel en medicijnen) dat de fabriek bij lange na niet aan de kwaliteitseisen voldeed en dat er sprake was van defecten die hadden kunnen leiden tot “dodelijke” ongelukken. Philips reageerde lauw en zeer traag op de waarschuwingen van de FDA. Uiteindelijk heeft Philips de fabriek noodgedwongen lange tijd stil moeten leggen, wat het bedrijf 225 miljoen euro kostte.

9. Air France, de Franse tak van fusie-maatschappij Air France-KLM, heeft tegengesproken dat het nog eens 5.000 arbeidsplaatsen wil schrappen. Vanochtend meldde de krant Le Figaro dat een nieuwe ontslagronde op komst is omdat de luchtvaartmaatschappij anders niet uit de rode cijfers komt. Air France en KLM hebben de afgelopen jaren vanwege aanhoudende verliezen al duizenden banen geschrapt.

10. Ondanks al het ECB-geweld kleuren Europese aandelenbeurzen rood na twee dagen van winsten. De meeste Europese aandelenbeurzen staan daardoor voor het jaar nog steeds in het rood. Op de beursagenda staan nog de Amerikaanse detailhandelskopen. Exclusief volatiele auto- en brandstofverkopen rekent de markt op een solide groei van een halve procent in december vergeleken met november. Een lager dan verwacht cijfer zou een domper zijn na alle halleluja verhalen over de Amerikaanse economie, de enige groeimotor van de wereld.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl