Stel je voor: het is je laatste dag op werk. Aangezien je al een maand weet dat je vertrekt, heb je een ontslagbrief geschreven, je bureau opgeruimd, je werk overgedragen en vaarwel gezegd tegen je collega’s.

Je vertrek verloopt op rolletjes en je bent blij dat je met een goed gevoel de deur achter je dicht kunt trekken.

Maar dan, een paar uur voordat je écht die deur uitloopt zeg je iets stoms.

“Medewerkers die vertrekken hebben de meest domme dingen gezegd op hun laatste werkdag”, zegt Dana Maciagli, carrière-expert en schrijfster van Cut the Crap, Get a Job!. “Sommigen doen het omdat ze zich gerechtigd voelen om direct te zeggen wat ze denken, anderen doen het omdat ze verbitterd zijn. Anderen zijn emotioneel of hebben een hoop woede altijd opgekropt.”

Wat de reden ook is, het is een slecht idee. Je wil op de best mogelijke manier bij een bedrijf weggaan.

"Zie je laatste werkdag al een gewone dag", zegt Lynn Taylor, schrijfster van Tame Your Terrible Office Tyrant: How to Manage Childish Boss Behavior and Thrive in Your Job. "Dit is niet de tijd voor roddelen of een pity-party. Je bent hier om je laatste werk te doen, zorg dat je professioneel bent."

Veertien dingen die je nooit op je laatste werkdag moet zeggen:

1. 'Dit bedrijf is een zinkend schip'

"Waarom hebben sommige mensen de behoefte om anderen een slecht gevoel te geven, alleen maar omdat zij iets anders gaan doen? Ik snap het niet. Stop ermee", zegt Manciagli.

Je zou iets kunnen zeggen als: "Ik wens jullie allemaal het beste, ik heb het hier erg naar mijn zin gehad."

2. 'Ik ben onbereikbaar de komende weken'

In de meeste gevallen zijn er nog wel wat losse eindjes, ook als jij weg bent.

"De meeste werkgevers vinden het een fijn idee als jij beschikbaar bent om te helpen wanneer er nog iets boven komt drijven", zegt Taylor. "Natuurlijk als jouw opvolger er misbruik van maakt, kun je een grens stellen. Maar het is netjes om je hulp aan te bieden."

3. 'Laten we contact houden'

"Waarom dit dom is? Omdat het een nepvoorstel is", zegt Manciagli. "Samen met 'laten we een keer lunchen', het is totaal vrijblijvend."

Het is prima om dit te zeggen tegen de mensen waar je écht iets mee hebt en waar je contact mee wil houden. Zeg het niet tegen de collega die je de afgelopen vijf jaar amper hebt gesproken.

Zeg liever iets als: "Ik ga je even toevoegen op LinkedIn zodat we contact kunnen houden."

4. 'Ik had hier ik echt een hekel aan...'

Dit is niet het moment om over dit soort dingen te beginnen.

Gebruik niet sterke woorden als 'haten' op je laatste werkdag. Houd alles positief. Kies je er tóch voor om je baas of collega's opbouwende kritiek te geven, ben dan héél netjes en diplomatiek.

5. 'Mijn nieuwe baan wordt fantastisch!'

Neem je ontslag, dan kan het zomaar zijn dat je baas je in een gesprekje vraagt wanneer je begint met je nieuwe werk. Ga je op dan niet verkneukelen over het feit dat je een leukere baan hebt gevonden, zegt Taylor. "Je weet niet hoe het loopt in het leven, misschien kom je ooit weer terug bij dit bedrijf."

6. 'Ik ga veel meer verdienen'

Ook hier geldt: het is onprofessioneel om te praten over de voordelen van je nieuwe werk en het anderen flink in te wrijven.

7. 'Je weet niet hoe je leiding moet geven aan mensen'

Je wil de banden met je baas warm houden. Je leidinggevende beledigen is de grootste fout die je kunt maken. "Als een toekomstige werkgever referenties checkt, drie keer raden wie hij dan gaat bellen! Of stel dat je ooit terugkomt bij dit bedrijf, wie denk je dan dat er om referenties zal worden gevraagd? Oh ja, de persoon die jij net beledigd hebt", zegt Manciagli.

De enige oplossing is om je lippen stijf op elkaar te houden en niets negatiefs te zeggen over je leidinggevende.

8. 'Je zou ook eens een andere baan moeten overwegen'

Veel mensen voelen de behoefte om anderen te waarschuwen.

"Waarom? Om hun eigen vertrek te vergoelijken. Om zelfvertrouwen te krijgen dat ze de goede keuze hebben gemaakt",  legt Manciagli uit. "Helaas is het alleen maar bot en niet respectvol. De collega's die blijven hebben het misschien prima naar hun zin en krijgen het misschien drukker nu jij vertrekt. Laat ze met rust!"

Taylor sluit zich daarbij aan. "Je voelt misschien de drang om bevestiging te krijgen over je vertrek bij anderen, of erger: op hun ongenoegen in te spelen, maar dat is gevaarlijk. De werkvloer kan een mijnenveld zijn en niet alle collega's zijn te vertrouwen. Sommigen willen er zeker zijn van hun eigen positie en gaan straks over je roddelen. Je kunt beter vrienden maken buiten de kantoortuin."

9. 'Ik zou je graag willen aannemen bij mijn nieuwe werkgever'

Het is geen geheim dat er regelmatig mensen worden 'gestolen' in de zakelijke wereld, maar wacht op zijn minst tot ná je laatste werkdag voordat je de talenten met je meeneemt.

10. 'Nee dank je, ik heb geen hulp nodig'

Of je nu vertrekt omdat je een nieuwe baan hebt of je bent ontslagen, het kan zijn dat je collega's of bazen willen helpen met het vinden van een nieuwe baan. Sla dat aanbod niet af!

"Je weet niet wie zij allemaal kennen binnen jouw vakgebied. Je weet niet of dit iemand is die perfect een sollicitatiebrief kan beoordelen", zegt Manciagli. "Zeg: 'Ja, ik neem dat aanbod graag aan. Mag ik je toevoegen op LinkedIn en contact met je opnemen voor hulp?'"

11. 'Wat ga je met mijn positie doen?'

"De meeste managers weten dat nog helemaal niet, tenzij ze al maanden weten dat je weggaat. En zelfs al zou er een plan zijn, moeten ze dat dan met je delen?", zegt Taylor.

"Je hebt misschien last van ernstige nieuwsgierigheid, maar je vragen zijn ongepast. Simpel gezegd: het laat niet zien dat je netjes, hulpvaardig en professioneel bent."

12. 'Veel succes met het bedrijf zo zonder mij!'

Ga niet beginnen over hoe fantastisch jij wel niet was, of impliceren dat jouw vertrek een groot verlies voor het bedrijf is. Dat zegt Michael Kerr, schrijver van The Humor Advantage.

Het moment om jezelf op de schouder te kloppen is wanneer je bij een bedrijf binnen probeert te komen, niet wanneer je vertrekt.

"Het is prima om te zeggen dat je talenten niet ten volste benut werden en daar voorbeelden van te geven, maar het is niet slim om te doen alsof je de meest intelligente persoon ter wereld bent", legt de schrijver uit.

13. 'Ik was het probleem niet'

"Misschien wil je de boel het liefst terroriseren wanneer je plotseling wordt ontslagen", zegt Taylor. "Maar hiermee win je geen punten bij je baas en krijgen je collega's dit nieuws ook te horen. Houd in gedachten dat sommige werkgevers om referenties vragen en dat je een goed contact met ze wil houden."

14. 'Ik ga daar dus echt nooit meer werken'

"Als het altijd al zo verschrikkelijk was terwijl jij er je geld verdiende, waarom ben je dan gebleven?", vraagt Manciagli. "Iedere medewerker mag zelf beslissen wat hij doet. Ik zie geen tralies voor de ramen of een blok aan je been. Precies nu je vertrekt, besluit je dat het een verschrikkelijke baan was. Dat klinkt nogal dramatisch en onverantwoordelijk."

Daarbij, zeg nooit 'nooit'.

"Je laatste dag is zelden de laatste keer dat jij je werkgever spreekt", zegt Taylor. "Misschien kom je je baas of collega's tegen in een volgende functie, op social media of toekomstige banen. De industrie waar je in werkt is waarschijnlijk een ons-kent-ons-wereldje. Je wil altijd professioneel zijn, om in de toekomst succes in je carrière te hebben."

LEES OOK: Solliciteren? Dit zijn 10 kleine dingen om op te letten