Niet iedereen is vóór z’n dertigste miljardair, zoals Facebook-oprichter Mark Zuckerberg. Soms komt het succes gewoon wat later in het leven.

Veel hangt af van hoeveel geluk je hebt, maar ook van hoe je je gedraagt. Als dertiger is het zeker nog niet te laat om succesvol te worden. Maar daar moet je wel wat voor doen: niet lui zijn, boven je stand leven of zwelgen in zelfmedelijden.

Op het sociale forum Quora geven honderden mensen hun mening over hoe je het beste je dagen als dertiger kunt slijten als je later succes wilt hebben. We selecteerden de veertien meest waardevolle adviezen. Lees verder over kleine veranderingen die grote gevolgen kunnen hebben.


1. Stop met roken

1-stop-smoking

Ben je ooit begonnen met roken? Stop dan onmiddellijk, stelt Quora-gebruiker Cyndi Perlman Fink.

De schade die je hebt toegebracht aan je lichaam kun je niet terugdraaien. Maar mensen die vóór hun veertigste stoppen, hebben veel lagere kans op vroegtijdig overlijden dan zij die blijven roken, blijkt uit onderzoek.


2. Ga iedere dag om dezelfde tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op

2-start-going-to-sleep-and-waking-up-at-the-same-time-every-day

Het is verleidelijk om in het weekend je slaap 'in te halen' als je door de week te weinig slaapt, maar Nan Waldman raadt toch aan om in je dagelijkse ritme te blijven.

Slaap je een aantal dagen juist overdreven lang, dan loop je volgens onderzoekers de kans om in een ander ritme te komen. Hierdoor word je vaak alsnog moe. Houd je dus zoveel mogelijk aan je gebruikelijke bedtijd en ochtendroutine.


3. Ga regelmatig sporten

3-start-exercising-regularly

"Probeer zoveel mogelijk te bewegen", zegt Alistair Longman. "Het maakt niet uit of dat wandelen, fietsen, hardlopen, gewichtheffen of zwemmen is, zolang je maar beweegt!"

Als dertiger begin je met het inleveren van spierkracht, daardoor is het erg belangrijk om te blijven sporten. Kies een sport die je écht leuk vindt, dan houd je het allemaal een stuk makkelijker vol.


4. Houd een dagboek bij

4-start-keeping-a-journal

"Schrijf op wat je meemaakt! Je notities zorgen op de lange termijn voor entertainment en dagen je uit om beter te worden", schrijft Mark Crawley.

Ook als je een binnenvetter bent, is het in stressvolle periodes fijn om de zorgen van je af te schrijven.


5. Begin met sparen

5-start-saving-money

"Als je vroeg begint met het opzij zetten van geld, houd je het later ook makkelijker vol", zegt Cliff Gilley.

Het lijkt misschien alsof het nog eeuwen duurt voordat de gouden jaren aanbreken, maar hoe eerder je start met sparen hoe meer rendement je kunt krijgen.

Lees meer: Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn


6. Begin met het najagen van je droom

6-start-pursuing-a-life-dream

"Stel het najagen van je dromen niet uit", zegt Bill Karwin. "Wil je een huis kopen? Kinderen? Een boek schrijven? Kies één van deze dromen uit en doe er iets mee. Wat kun je tussen nu en het eind van het jaar doen om dat doel ietsje dichterbij te brengen?"


7. Leer blij te zijn met wat je hebt

7-start-learning-to-be-happy-with-what-you-have

"Als je blij bent met wat je hebt, dan ben je gelukkiger", zegt Robert Walker.

Dat is vooral waar als het om relaties gaat. Schrijfster Janice Kaplan kwam erachter dat een simpel 'dankjewel' voor een nieuwe impuls in haar relatie zorgde. Uit  psychologisch onderzoek blijkt dat koppels die hun dankbaarheid uitspreken naar elkaar, meer kans hebben om bij elkaar te blijven.


8. Denk niet dat je iedereen tevreden moet stellen

8-stop-thinking-you-need-to-satisfy-everyone

"Toen ik dertig werd heb ik een einde gemaakt aan het gevoel dat ik iedereen tevreden moet houden. Je kunt ook je vrienden en kennissen bewuster kiezen", zegt Kevin Teo. Hij realiseerde zich dat hij niet aardig hoefde te doen tegen mensen die dat ook niet tegen hem waren.

Of je nu eens kritisch door je lijst met Facebook-vrienden gaat, of simpelweg meer omgaat met mensen die je blij maken. Het is belangrijk om je tijd en energie slim te investeren.


9. Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

9-stop-comparing-yourself-to-others

"Is een familielid of vriend goed in iets waar jij heel slecht in bent? Maak daar dan geen punt van", adviseert Mahesh Kaytian. "Wees niet zo hard voor jezelf."

Onderzoek toont aan dat jezelf met anderen vergelijken contraproductief werkt. Dat komt grotendeels doordat andere mensen er een stuk gelukkiger en zorgelozer uit kunnen zien dan dat ze in werkelijkheid zijn.


10. Vergeef jezelf

10-start-forgiving-yourself-for-your-mistakes

"Vergeef jezelf. We maken allemaal fouten. Blijf niet hangen in de fouten uit het verleden. Leer ervan, laat ze los en ga verder met je leven", schrijft Liz Palmer.

In The Happiness Track schrijft Emma Seppala dat zelfcompassie een belangrijk onderdeel van succes is. Ben je aardig voor jezelf wanneer je faalt, dan heb je de kans om van de fout te leren en het de volgende keer beter te doen.

Haar tip: behandel jezelf zoals je een vriend of collega zou behandelen na een misser.


11. Bepaal wat voor jou belangrijke normen en waarden zijn

11-start-defining-your-values

Laat anderen niet voor jou bepalen wat succes of geluk is. Anna Lundberg schrijft:

"De eerste prioriteit in deze levensperiode is erachter komen waar je prioriteiten precies liggen! Een goede manier om dit te doen is door vast te stellen wat voor jou belangrijke normen en waarden zijn. Maak een top drie. Vraag jezelf vervolgens of je deze waarden terugziet in je levensstijl en carrière. Is dat niet het geval, dan kun je een plan maken om deze doelen te bereiken."

Of je gebruikt deze tip van Stephan Covey, auteur van The 7 Habits of Highly Effective People, en maakt een persoonlijke missie. Het lijkt een beetje op een bedrijfsplan, alleen gaat het in dit geval over jou.

Covey: "Het focust op wie je wilt zijn (karakter) en wat je wilt doen (en bereiken) en op de dingen die je moet doen om dat te bereiken."


12. Lees iedere dag een uur

12-start-reading-for-an-hour-a-day

Portia Douglass raadt aan om iedere dag een uur te lezen. Aan het einde van het jaar heb je dan vijftien dagen met je neus in de boeken doorgebracht.


13. Begin met opruimen

13-start-decluttering

"Een minimalistisch leven leiden maakt alles beter", schrijft Cindy Ah Kioon. "Je hebt meer ruimte in je huis en het is visueel ook fijner. Daarbij wordt schoonmaken een eitje."

Wil je flink opruimen, dan hoef je niet verlegen te zitten om tips. Denk bijvoorbeeld aan Marie Kondo's boek Opgeruimd!. Het proces start met een 'opruimmarathon' waarbij je jezelf afvraagt of een item je écht gelukkig maakt. Is dat niet het geval, dan gooi je het weg.

Zoals Business Insider's Erin Brodwin ook al schreef: rommel kan voor stress zorgen. Aan de andere kant zijn mensen vaak creatiever in een rommelige omgeving. Lukt het je niet om je complete huis op te ruimen, dan is dat waarschijnlijk ook oké.


14. Hou op met het bekritiseren van andere mensen

14-stop-judging-other-people

Becki Young adviseert om te stoppen met het bekritiseren van andere mensen. Als anderen jouw gedrag onder een microscoop leggen, zou je waarschijnlijk ook niet blij worden. "Iedereen heeft een andere zwakte. Wees aardig en bescheiden."

LEES OOK: 3 dingen die je als 20’er moet doen als je het wil maken in het bedrijfsleven, volgens de topman van Action