Ontslagen worden is doorgaans een pijnlijke en vernederende ervaring.

In sommige gevallen hangt het ontslag al even in de lucht, maar vaak genoeg komt het als een donderslag bij heldere hemel.

Niemand denkt graag na over ontslag,  maar toch is het goed om dat af en toe wel te doen. Er zijn een paar duidelijke aanwijzingen dat je baan op het spel staat.

Waar moet je op letten?


1. Je gevoel zegt dat er iets niet klopt

Vertrouw je gevoel. “Vind je dat je écht je best hebt gedaan, maar ben je alsnog bang voor ontslag? Dan kun je beter op zoek gaan naar een nieuwe baan”, stelt business coach Petra Coach. “Misschien ben je een topwerknemer, maar kom je ergens anders beter tot je recht. Kijk eens uit naar andere functies die passen bij jouw persoonlijkheid.”

Ook Ketti Salemme van TINYPulse zegt dat het belangrijk is om naar je instinct te luisteren:

"Soms is zo'n teken niets meer dan een vaag gevoel. Of dit nu komt door een verandering in het bedrijf, je taken of het contact met je collega's. Maar het kán ook een indicatie zijn dat je binnenkort moet vertrekken."


2. Je hebt een slecht functioneringsgesprek gehad

Leah Machado van Paychex, Inc zegt dat verschillende factoren voor een sneeuwbaleffect kunnen zorgen. Maar er is sowieso één ding dat je nooit moet negeren: commentaar van je baas die zegt dat je geen fantastisch werk hebt verricht.

"Krijg je te horen dat je niet aan de verwachtingen voldoet - verbaal, op papier of op een andere manier - dan kan dat betekenen dat je je gedrag, ontwikkeling, competenties en vaardigheden moet verbeteren", zegt Machado.

Lynn Taylor, een carrière-expert denkt dat formele waarschuwingen nooit een goed teken zijn. "Misschien heb je een verbale waarschuwing gekregen, een waarschuwing op papier of misschien al een tweede waarschuwing." Heb je er eenmaal een gekregen, dan is de kans groot dat je in de toekomst meer slecht nieuws krijgt.


3. De communicatie is stukgelopen

Jouw succes als werknemer heeft alles te maken met effectief communiceren. Topman Kris Duggan van BetterWorks zegt dat de relatie met je collega's ook belangrijk is om in aanzien te komen bij je baas.

"Voor een manager is er niets vervelender dan op het allerlaatste moment horen dat je een deadline niet gaat halen, terwijl jij al weken roept dat je alles onder controle hebt. Stel je collega's en manager direct op de hoogte."


4. Je wordt niet meegenomen in de loop

Eerder waren mensen één en al oor wanneer jij je mening gaf. Maar gaandeweg heb je het idee dat niemand meer naar je luistert.

Carrière-expert Amanda Augustine zegt dat er iets aan de hand is, wanneer je niet meer wordt betrokken bij belangrijke discussies.

"Dat je niet voor een vergadering wordt uitgenodigd is geen reden tot paniek. Het is wel alarmerend wanneer dit keer op keer gebeurt en je niet wordt meegenomen in de mailconversaties."


5. Je baan uitvoeren is onmogelijk geworden

Heb je het idee dat je het werk ineens niet meer aankunt? Misschien heb je een verschrikkelijke leidinggevende of probeert de organisatie je te lozen, stelt bedrijfsadviseur Mike Kerr.

"Je wordt er gewoon ingeluisd. Vaak komt dit door slecht leiderschap, maar soms probeert een bedrijf van je af te komen. Ze moeten daarvoor alleen een gegronde reden hebben en wanneer jij je werk niet goed doet, is dat een 'bewijs' dat ze je kunnen ontslaan."


6. De relatie met je baas is verslechterd

Sommige leidinggevenden zijn van nature bot, maar je moet opletten wanneer de relatie écht stroef begint te lopen.

"Je komt je baas tegen terwijl je een kop koffie haalt en het enige wat je krijgt is een knikje en minimaal oogcontact. Is er een bepaalde spanning tussen jullie? Dan kan dit een teken zijn dat je binnenkort wordt ontslagen", zegt Nora Heer, oprichter van HR-bedrijf Loopline Systems.

"Zelfs de meest professionele en sociale mensen vermijden ongemakkelijke situaties liever. En ja, iemand ontslaan is alles behalve makkelijk."


7. Je krijgt geen budget meer

Robert Dilenschneider, auteur van 50 Plus!: Critical Career Decisions for the Rest of Your Life, zegt dat een vermindering van je budget altijd een slecht teken is.

"Uitvoerig onderzoek wordt zelden geïnitieerd door de financiële afdeling", zegt Dilenschneide. "De baas heeft waarschijnlijk het idee dat je tijd verspilt of teveel geld hebt uitgegeven. Het maakt niet uit of je onschuldig bent, je baas heeft al een bepaald beeld van je. Probeer erachter te komen of jij de enige bent die wordt onderzocht."


8. Je hebt minder werk om handen

Dit is een belangrijk signaal. De kans is aanwezig dat je manager probeert te voorkomen dat er grote gaten vallen als jij zou vertrekken.

Heb je minder te doen en krijg je ook niet méér werk wanneer je erom vraagt? Dan kan het zijn dat je manager de taken liever geeft aan iemand anders die het beter doet, of dat het einde van deze baan voor jou in zicht is.

Aan de andere kant zegt Bruce Tulgan, oprichter van RainmakerThinking,  dat werknemers zich niet meteen druk moeten maken wanneer het iets rustiger is op kantoor.


9. Je hebt een nieuwe baas

Steve Hunt van HR-onderneming SAP SuccessFactors zegt dat een wisseling van de wacht aan de top extreem riskant is voor één type werknemer: de leidinggevende op het middenniveau.

"Wanneer er een nieuwe bestuursvoorzitter of belangrijke leidinggevende van buitenaf is aangenomen, is dat meestal omdat deze voor verandering moet zorgen. Ben jij dus onderdeel van een team van leidinggevenden én heb je net een nieuwe baas? Bereid je dan voor op mogelijk ontslag.


10. Je moet iemand anders opleiden

Ajay Paghda van marketingfirma YouthNoise stelt dat je goed moet rondkijken naar mogelijke vervangers wanneer je bang bent voor ontslag. Wil je leidinggevende ineens dat je een ondergeschikt iemand gaat opleiden?

"Het kan betekenen dat het management eraan denkt je te ontslaan. Ze willen zoveel mogelijk van je leren voordat ze je de deur wijzen", zegt Paghdal.


11. Het bedrijf is zojuist gefuseerd

Salemme vertelt dat werknemers op hun hoede moeten zijn tijdens een fusie of overname. Aangezien sommige functies dubbelen, moeten er mensen vertrekken. Zo kan het dus gebeuren dat je zonder reden wordt ontslagen.

"Vaak genoeg komt het dan neer op wat de meest interessante financiële optie is of welke medewerkers het meeste vertrouwen krijgen", vertelt Salemme.


12. Je merkt dat er meer wordt geroddeld

"Je collega's ontlopen je. Het gesprek valt stil wanneer jij een ruimte in loopt. Je collega's vragen je niet meer mee voor lunch."

Dit kunnen subtiele hints zijn dat er iets aan de hand is. Of misschien hebben ze gewoon een hekel aan je.


13. Teamwork is niet echt jouw ding

Het is belangrijk om in de cultuur van het bedrijf te passen. Dat betekent ook dat je soms iets voor het team moet doen, zegt HR-consultant Laurie Ruettimann tegen Reader's Digest: "Als we je vragen naar een bijeenkomst te gaan, dan is dat niet echt een vraag. Een 'nee' zonder legitieme reden kan het einde van je baan betekenen."

LEES OOK: 19 simpele manieren om je carrière langzaamaan naar de knoppen te helpen