In Nieuw-Zeeland vindt de centrale bank het tijd om de rente te verhogen en Zweden wil graag dat de eurozone weer eens wat harder groeit, met het oog op de handel. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1. Centrale banken weten ook nog hoe de rente omhoog moet. Vanochtend heeft de centrale bank van Nieuw-Zeeland als eerste van de centrale banken in de ontwikkelde landen de rente verhoogd met een kwartje naar 2,75 procent.

De centrale bank gaf daarnaast aan dat het monetaire beleid in de toekomst sneller zal worden verkrapt. Daarop spurtte de Nieuw-Zeelandse dollar (de Kiwi) omhoog ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro. En dat is ook meteen het probleem voor de Nieuw-Zeelandse centrale bank. Nieuw-Zeeland heeft een tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans en een harde kiwi die exporteurs behoorlijk parten speelt, wat centrale bankier Christopher Wheeler benadrukte. Dat de rente toch omhoog ging, is het gevolg van de oplopende inflatie, aantrekkende economie en zorgen over financiële instabiliteit in de vorm van stijgende huizenprijzen in Auckland.

2. Ook de Australische dollar schiet vanochtend omhoog. De Aussie profiteerde van erg meevallende banencijfers. Vorige maand groeide de werkgelegenheid met 80.500 banen, de sterkste groei sinds 1991. Misschien valt het toch mee met de verzwakking van de mondiale economische groei.

3. De eurozone moet wat gaan doen om de vraagkant van de economie te stimuleren. Dat vindt Zweden, dat 70 procent van zijn export naars Europa stuurt en kampt met een valuta die sterk is overgewaardeerd ten opzichte van de euro.

De Zweedse premier Frederik Reninfeldt zei dat het herstel dat momenteel in de eurozone plaatsvindt veel te zwak is. En daar heeft Reinfeldt een punt. De groeiprestatie van de eurozone is abominabel vergeleken met de VS, dat overigens zelf ook een niet al te best herstel heeft. De economie van de eurozone is 2 procent kleiner ten opzichte van de piek van voor de crisis, terwijl de Amerikaanse economie daar inmiddels al 6 procent boven ligt. Maar verwacht niet dat Europa daar wat aan gaat doen. Fiscale stimulering is taboe vanwege de Maastricht-norm, en de Europese Centrale Bank is te verdeeld en blijft daarom op zijn handen zitten.

4. Als we een studie van De Nederlandse Bank (DNB) moeten geloven, heeft het ook niet zoveel zin als de ECB in de open markt obligaties gaat kopen om de inflatie omhoog te krijgen en de economie te stimuleren. Uit een working paper van DNB blijkt dat de extreem lang lopende bankleningen (VLTRO’s) en de obligatieaankopen die de ECB heeft gedaan, nauwelijks tot hogere inflatieverwachtingen hebben geleid. Er wordt een vergelijking gemaakt met de obligatie-aankopen door de Bank of England en de Fed, waar de inflatieverwachtingen wel stegen.

Wat de studie verzuimd te melden, is dat de ECB zijn balans bewust niet permanent heeft vergroot. Banken lossen hun VLTRO’s af en de ECB maakte het monetaire effect van de aankoop van staatsobligaties bewust ongedaan. De ECB heeft ook door onderpand gedekte bankobligaties gekocht, maar dat programma was heel erg klein. Daarentegen heeft de Amerikaanse Fed zijn balans massief uitgebreid door obligaties te kopen en later aangegeven dat het de obligaties niet zal verkopen.

5. In Japan gaan de lonen eindelijk omhoog, maar de vraag is of de loongroei de door premier Shinzo Abe ontketende inflatie en de geplande BTW-verhoging van 3 procentpunt bijhoudt. Uit het jaarlijkse overleg tussen de sociale partners is de tussenstand volgens persbureau Bloomberg dat voor werknemers van 43 vakbonden de lonen gemiddeld met 1.950 yen per maand (13,63 euro) omhoog gaan.

Volgens persbureau Reuters gaan bij grote bedrijven de beloning met 2,2 tot 2,3 procent omhoog. In Japan dalen lonen, het loonaandeel in het nationaal inkomen en prijzen sinds de jaren negentig. De sociale partners zijn gewend geraakt aan de neerwaartse spiraal van lonen en prijzen die ten grondslag ligt aan de economische stagnatie van de op twee na grootste economie ter wereld. Premier Abe, geïnspireerd door het Akkoord van Wassenaar, wil deze deflatoire spiraal doorbreken en is bezig het bedrijfsleven onder druk te zetten om de lonen fors te verhogen.

6. (Obligatie)beleggers opgelet: de Chinese premier Li Keqiang heeft gewaarschuwd dat er meer wanbetalingen op obligaties en andere financiële producten zullen plaatsvinden. Premier Li zei op de staats-tv dat defaults onvermijdelijk zijn, maar dat de regering wel de financiële stabiliteit zal waarborgen.

Volgens de Financial Times heeft Beijing besloten dat vooral kleinere private partijen bankroet zullen gaan, zoals Chaori Solar eerder deze week. De vraag is echter vooral wat er met de grote staatsbedrijven gebeurd. De grote staatsbedrijven hebben via bankleningen namelijk flink meegedaan aan de kredietwildgroei van de afgelopen jaren.

7. En Premier Li heeft ook aangegeven dat er wat flexibiliteit is voor de groeidoelstelling van 7,5 procent voor 2014. Onduidelijk is hoever Beijing bereid is te gaan om de groei te laten terugvallen om de economie (duurzamer) te hervormen.

8. De jaarrapportage van 'Hollands glorie' Boskalis is vanochtend lovend ontvangen op de beurs. Het bagger- en bergingsbedrijf boekte een record nettowinst van 366 miljoen euro, wat conform de analistenverwachting was. De omzet steeg daarentegen sterker dan verwacht van 3,1 naar 3,5 miljard euro. Het dividend van 1,24 euro per aandeel voldeed overigens niet aan de analistenverwachting van 1,30 euro, maar de baggeraar kondigde wel een aandeleninkoopprogramma aan.

9. Europese aandelenbeurzen doen het weer niet zo goed en schommelen rond het slot van woensdag. Afgelopen dagen waren er zorgen over zwakkere economische groei, die werden aangewakkerd door teleurstellende macrocijfers uit China.

10. De beursagenda staat vandaag in het teken van Amerikaanse macrocijfers, waaronder de detailhandelsverkopen. Ook kijken handelaar uit naar de getuigenis in de Amerikaanse Senaat van Stanley Fischer, de nieuwe nummer twee bij de Fed. Fischer liet gisteren in een verklaring weten dat de werkloosheid van 6,7 procent nog steeds te hoog is en dat voortzetting van het ruime monetaire beleid noodzakelijk is. In lijn met eerdere uitspraken van de Fed zij Fischer dat financiële stabiliteit niet uit het oog mag worden verloren.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl