Piloten van KLM tonen betrokkenheid bij hun bedrijf, maar slaan wel een belangrijk beleggingsadvies van beursgoeroe Warren Buffett in de wind. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. KLM-piloten zijn bereid zelf het mes in de personeelskosten te zetten. Volgens het Financieele Dagblad heeft de pilotenvakbond VNV een voorstel aan KLM gedaan om de arbeidsvoorwaarden met 10 procent te verlagen, wat 65 miljoen euro aan besparingen moet opleveren. In ruil hiervoor willen de piloten nieuw uit te geven aandelen in het eigen bedrijf. Fusiemaatschappij Air France-KLM is verlieslijdend en er moet diep in de kosten worden gesneden. Bij KLM moet de komende jaren 700 miljoen euro worden bespaard.

2. De piloten van KLM lijken bij hun voorstel om aandeelhouder te worden in hun eigen bedrijf niet geluisterd te hebben naar beleggingstip nummer 1 van Warren Buffett: beleg niet in de luchtvaartsector. Het Amerikaanse Forbes heeft de wijze beleggingslessen van topbelegger Buffett over beleggen in luchtvaartmaatschappijen op een rijtje gezet. “Beleggers hebben al 100 jaar lang geld gestopt in luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers met verschrikkelijke resultaten. Het is een bodemloze put voor beleggers”, aldus Buffett. “Je hebt torenhoge vaste kosten, je hebt sterke vakbonden en je hebt te maken met de prijsontwikkelingen van commodities. Dat is geen succesformule.”

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. 50 dollar per vat is de nieuwe 100 dollar per vat, denkt ECB-bestuurslid en Oostenrijkse centrale bank topman Ewald Nowotny. Nowotny zei maandag tijdens een conferentie dat “er een brede consensus bestaat dat de oude olieprijs van ongeveer 100 dollar per vat overdreven was” en dat de “prijs van ongeveer 50 dollar per vat het nieuwe evenwicht is”. De helderste lichten over de oliemarkt zitten in ieder geval niet noodzakelijk bij de ECB. Die voorspelde vorige maand nog een olieprijs van 85 dollar per vat dit jaar.

4. De lage olieprijs heeft er voor gezorgd dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk is gedaald naar het laagste niveau in bijna 15 jaar tijd. Consumentenprijzen stegen in december vergeleken met dezelfde maand in 2013 met 0,5 procent. In november bedroeg de jaarlijkse inflatie nog 1 procent. Bank of England-topman Mark Carney moet nu voor straf een brief schrijven aan minister van Financiën George Osborne, omdat de inflatie meer dan een procent onder de doelstelling van 2 procent ligt.

5. De prijs van een vat Brent-olie is vanochtend naar een nieuw 6-jaars dieptepunt van 45,23 dollar gezakt. De verdere daling van de olieprijs geeft weer eens aan dat het heel erg moeilijk is voor speculanten en andere marktpartijen om te bodemvissen. Goldman Sachs probeert het toch, en de Amerikaanse zakenbank beweert dat pas bij een prijs van 40 dollar per vat de markt weer in evenwicht komt.

De olieprijs is sinds de zomer van 2014 met meer dan 40 procent gekelderd vanwege zwakke vraag uit kwakkelende economieën in de eurozone en Japan, de tragere groei in China, de recordproductie van Amerikaans schalie-olie en olie-kartel OPEC dat voet bij stuk houdt en de productie niet wil verlagen. Sterker nog, de Verenigde Arabische Emiraten, een OPEC-lid, heeft laten weten de plannen om de productie te verhogen te zullen doorzetten.

6. De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft vanochtend in het Europese Parlement in Straatsburg gezegd dat president Giorgio Napolitano vandaag nog zal aftreden, wat betekent dat het Italiaanse parlement binnen twee weken tijd zal stemmen over een opvolger. Het 89 jaar oude staatshoofd accepteerde in 2013 schoorvoetend een tweede termijn omdat de bekvechtende Italiaanse politici er maar niet slaagden het eens te worden over een opvolger van Napolitano.

Saillant detail: er zijn ongeveer al een jaar lang hardnekkige geruchten dat ECB-president Mario Draghi Napolitano zou opvolgen. Draghi heeft steeds ontkend dat hij weg wil uit Frankfurt. De geruchten hebben overigens veel weg van een campagne van de Bundesbank, want vaak werd er bij gezegd dat Draghi’s taak bij de ECB voltooid is en dat er niets meer is dat hij nog kan doen. Daarmee leek bedoeld te worden dat Draghi er niet in zou slagen een grootschalig aankoopprogramma van staatsobligaties erdoor te drukken. Het is echter zo goed als zeker dat een dergelijk programma volgende week wordt aangekondigd.

7. Bij Koninklijke Imtech is weer een lijk uit de kast gevallen. Het bedrijf meldde vanochtend zelf dat het onderzoek is gestart naar vermoedelijk onoirbare verkooppraktijken bij de divisie in de Verenigde Arabische Emeritaten, die goed is voor een omzet van 15 miljoen euro. Imtech trof eerder fraude aan in Duitsland, Polen en Zwitserland.

8. De kwartaalcijfers van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa zijn positief ontvangen en in de handel voorbeurs heeft het fonds een winst van enkele procenten opgebouwd. Maandagavond meldde Alcoa dat het in het vierde kwartaal een verlies van 2,3 miljard dollar omboog naar een winst van 159 miljoen dollar dankzij hogere aluminiumprijzen en kostenbesparingen. De onderliggende winst per aandeel overtrof de analistenverwachtingen met 14 procent.

9. Europese aandelenbeurzen kleuren groen, en zijn daarmee op weg naar de tweede dagwinst op rij. Beurzen krabbelen een beetje op na de erg slechte jaarstart. Vrijdag sloot de Europese Stoxx 50 4 procent onder het jaarslot van 2014. De rally in langlopende staatsobligaties gaat vandaag onverminderd door. Vanochtend daalde de Nederlandse 10-jaars rente naar een nieuw dieptepunt van 0,553 procent.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl