De Amerikaanse centrale bank is bezorgd dat aandelenbeleggers te veel gebruik maken van goedkoop krediet. En Duitsland breekt zich het hoofd over de financiering van de omslag naar duurzame energie. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1. Centrale bankier Richard Fisher van de Federal Reserve van Dallas heeft gewaarschuwd dat de aandelenmarkt kwetsbaar is doordat beleggers vanwege het ruime monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank voor een recordbedrag aan margekrediet (het kopen van aandelen met geleend geld) hebben uitstaan. “Iedereen probeert gebruik te maken van deze omstandigheden [de lage rente]. Ik maak me daar zorgen over. Ik heb daar over gesproken in de FOMC [monetaire beleidscommissie van de Fed]. Ik heb benadrukt dat wij er op moeten letten als een indicator voor dat we niet te veel olie op het vuur hebben gegooid”, zei Fisher.
Volgens data van beursbedrijf NYSE Euronext stegen margeleningen vorig jaar met 35 procent naar een record van 445 miljard dollar. De Fed heeft een voorgeschiedenis van een oogje in het zeil houden op de beurs van New York. In de loop van 1928 begon de Fed de rente te verhogen om een einde te maken aan de beurshausse op Wall Street. Dat mondde uit in de beurskrach van oktober 1929.
2. De Europese Centrale Bank blijft nijgen naar een verdere verruiming van het monetaire beleid, terwijl de Bank of England en de Fed meer en meer bezig zijn hun exit-strategieën uit de doeken te doen. Ardo Hansson, de topman van de centrale bank van Estland en ECB-bestuurslid, zei dat tegen persbureau Reuters dat de ECB moet overwegen de geldpers te laten rollen om obligaties in de markt te kopen.
Gisteren zei ECB-bestuurslid Benoît Coeuré dat de ECB serieus overweegt banken te laten betalen om geld bij de centrale bank te parkeren. De druk op de ECB om weer in te grijpen is groot. De inflatie is veel te laag, de kredietverlening krimpt en de groei van de geldhoeveelheid zwakt af. Daarnaast staat het economisch herstel in de kinderschoenen en wordt er geklaagd over de harde euro.
3. Staatsbank SNS Reaal heeft vorig jaar een megaverlies van 1,95 miljard euro geleden, meer dan een verdubbeling ten opzichte van het nettoverlies over 2012. De rode cijfers waren te danken aan afboekingen bij vastgoedpoot Property Finance en een afwaardering van goodwill bij de verzekeringstak. Exclusief de afwaarderingen steeg de winst bij de bank, maar daalde de winst bij de verzekeraar.
4. Carlos Slim heeft nog steeds interesse in zijn band met KPN, ondanks dat zijn bedrijf America Movil het belang in het Nederlandse telecombedrijf om “financiële redenen” heeft verlaagd van 29,8 naar 27,1 procent. America Movils financiële bestuurder zei gisteren in een perstoelichting het belang in KPN boven de 20 procent te willen houden.
5. Disinflatie (te lage inflatie) lijkt zich stevig te wortelen in Nederland. Volgens de nationale definitie daalde de inflatie in januari naar 1,4 procent, het laagste niveau in 3½ jaar tijd. Exclusief BTW- en accijnsverhoging bedroeg de inflatie maar een procent.
Te lage inflatie maakt het nog moeilijker voor Nederland om uit zijn schuldenval te komen. Prijzen, in het bijzonder lonen, stijgen minder sterk dan verwacht werd toen huishoudens en bedrijven hun schulden aangingen, waardoor de reële rentelasten stijgen. Dat is een groot probleem, want de schuldenberg van de Nederlandse private sector behoort tot de hoogste in de eurozone.
6. De Europese Commissie wil dat Duitsland zijn `Energiewende` - de transitie naar duurzame energie – op een andere manier gaat financieren. Volgens Frankfurter Allgemeine Zeitung vindt de Commissie de subsidies die de Energiewende financieren veel te hoog. Het zijn met name huishoudens en het MKB die deze subsidies betalen, terwijl grote en energie-intensieve bedrijven juist de hand boven het hoofd wordt gehouden.
7. In Italië staat de links-rechtse coalitieregering van Premier Enrico Letta op springen, maar beleggers maken zich voorlopig geen zorgen en de Italiaanse rente reageert nauwelijks. Matteo Renzi, de jonge en charismatische burgemeester van Florence die alom wordt gezien als de volgende premier van Italië, is bezig aan de stoelpoten van zijn partijgenoot Letta te zagen. Letta heeft daarop gereageerd door Renzi voor de keuze te stellen hem te steunen of hem weg te sturen.
8. Europese beurzen zijn vanochtend licht lager gestart nadat Wall Street gisteren al de winsten zag verdampen. Beleggers nemen gas terug na de opluchtingsrally van de afgelopen dagen.
9. Op de beursagenda staan vandaag een tweetal belangrijke Amerikaanse economische rapporten: de detailhandelsverkopen en de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Waarschijnlijk waren de uitkeringsaanvragen stabiel, terwijl de detailhandelsverkopen vanwege de extreme kou naar verwachting stagneerden.
10. Daarnaast zal Fed voorzitter Janet Yellen vandaag aan de tand worden gevoeld door de Amerikaanse Senaat. Afgelopen dagen is duidelijk geworden dat de Fed de belofte de rente laag te houden op de schop gaat nemen.
De Fed heeft beloofd de rente laag te zullen houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat. De Fed heeft zich er echter verkeken op de snelheid waarmee de werkloosheid het afgelopen jaar is gedaald (inmiddels nog maar 6,6 procent). Mogelijk gaat de Fed de werkloosheidsdrempel van 6,5 procent schrappen. In plaats daarvan kan de Fed de rentebelofte koppelen aan een breder scala aan arbeidsmarktsindicatoren, maar ditmaal zonder een lastige kwantitatieve limiet.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl