In 1989 viel de Berlijnse muur – het failliet van de communistische droom in de praktijk. Die droom kreeg onder meer gestalte via typische Oostblok-architectuur.

Voormalige communistische landen in Oost-Europa en Centraal-Azië leefden zich uit met soms ronduit bizarre bouwsels. Hoewel er de afgelopen 25 jaar veel is veranderd in deze landen, staan er nog veel gebouwen uit de Sovjet-tijd overheind.

Hieronder een overzicht van 13 opvallende werken van Sovjet-architecten.

Mike Bird droeg bij aan een eerdere versie van dit artikel.


Het “Monument voor de Revolutie” staat in Kroatië (voormalig Joegoslavië). Dit is een abstracte sculptuur, een gedenkteken voor de Tweede Wereldoorlog opgedragen aan de bevolking van Moslavina.

Foto: Wikipedia

Dit gebouw in Georgië herbergde ooit het Ministerie voor Snelwegen. Tegenwoordig is het de zetel van een commerciële bank.

Foto: Matt Bateman, Flickr

Deze UFO-achtige structuur was een partijkantoor van de Bulgaarse communisten en staat op een hoge heuvel in Buzludzha, een bergachtig gebied in Bulgarije.

Foto: KamrenB Photography, Flickr

De binnenkant van de UFO-structuur heeft de proporties van een kathedraal en ligt er verlaten bij. Het dak is beschadigd en de muren zijn bedekt met graffiti.

Foto: REUTERS/Stoyan Nenov

Het Forum Hotel in het Poolse Krakov is een ander voorbeeld van de voorliefde van communistische architecten in de jaren 1970 voor grijze betonmassa's.

Foto: Błażej Pindor, Wikipedia

Het Makedonium in Macedonië is een gedenkteken uit de jaren 1970 ter herinnering aan de opstand tegen het Ottomaanse rijk rond 1900. Best wel apart.

Foto: vesnamarkoska, Flickr

In Chisinau (Moldavië) werd in 1981 dit circus neergezet. Dezer dagen ligt het er verlaten bij.

Foto: Wikipedia


Het Shumen-monument in Bulgarije werd in 1981 gebouwd. Opnieuw een enorme betonachtige sculptuur die verwijst naar de geschiedenis van het land. Kubistische figuren rijzen tientallen meters hoog op.

Foto:  Leon Hart, Flickr

Dit complex in Oekraïne combineert twee Sovjetstijlen: constructies die hoog boven de fundering uitsteken en UFO-achtige vormen.

Foto: Wikipedia

Het radiogebouw van Bratislava in Slowakije werd in 16 jaar gebouwd - grootste uitdaging was de omgekeerde piramide-structuur.

Foto: source Wikipedia

In St. Petersburg staat het Russische wetenschapscentrum voor robotica en cybertechniek. Het ziet eruit als een soort Satanstempel.

Foto: Aleksandr Zykov, Flickr

Een gedenkteken in Bosnië. De ontwerper maakte ook het gedenkteken van Kroatië. In het geval van Bosnië symboliseren de elementen licht en duisternis.

Foto: Wikipedia

Hotel Salut in Kiev werd in 1984 ontwerpen door Abraham Miletsky. Net als in Oekraine heeft het gebouw iets van een ruimteschip.

Foto: Wikipedia

Helaas werden sommige indrukwekkende ontwerpen nooit gerealiseerd. Zie hier het ontwerp van een 500 meter hoog Paleis van de Sovjets. Het project werd vóór de Tweede-Wereldoorlog uitgesteld. En daar kwam afstel van.

Foto: Wikipedia