UPS slijpt de messen voor een strijd met FedEx-TNT op de Europese pakketjesmarkt. In de raad van bestuur van Volkswagen ligt het mes al op tafel: president-commissaris Ferdinand Piëch bestuursvoorzitter wil van bestuursvoorzitter Martin Winterkorn af. Arne Petimezas van AFS Group praatje bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Europese Commissie blaast hogen van de toren over een eventuele mededingingszaak tegen de Amerikaanse internetgigant Google. Eurocommissaris voor Digitale Zaken Günther Oettinger zei tegen de krant Die Welt dat Brussel “verregaande stappen” zal nemen. “Ik ben er zeker van dat we de marktpositie en het business model van Google kritischer tegen het licht zullen houden dan in het verleden het geval was,” aldus Oettinger.

De vraag is of Oettingers uitspraken meer zijn dan ketelmuziek. De Europese Commissie is namelijk al vijf jaar de handel en wandel van Google aan het onderzoeken. Google zou te dominant zijn in de markt voor zoekmachines en weinig ophebben met regels voor privacy en copyright. Maar ondanks een waslijst aan klachten tegen Google  is er nog steeds geen formeel onderzoek door de Europese Commissie gestart. Het laatste woord over een formeel onderzoek ligt bij eurocommissaris voor Mededing Margrethe Vestager. Vestager houdt haar kaarten echter dicht tegen de borst en het is onduidelijk wat haar plannen zijn.

2. De Verenigde Staten zijn de volgende fase van het post-democratische tijdperk in aan het gaan. Oud-senator voor New York en voormalige first lady Hillary Clinton heeft zich afgelopen weekend officieel kandidaat gesteld voor de Democraten voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Clinton geldt als favoriet onder de Democratische presidentskandidaten, ondanks haar reputatie als Washington insider en pro-Wall Street. En de kans is aanzienlijk dat Clinton in de Presidentsverkiezingen uitkomt tegen Bush nummer drie. Jeb Bush, de voormalige gouverneur van Florida, is namelijk een van de meer kansrijke Republikeinse Presidentskandidaten. En daarmee begint de Amerikaanse republiek meer en meer dynastieke trekken te vertonen.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

3. En ook in Duitsland geeft men de voorkeur aan de status-quo. CDU-leider Volker Kauder zei op de Duitse TV dat hij verwacht dat bondskanselier Merkel in 2017 zich voor een vierde termijn verkiesbaar zal stellen.

4. Daarentegen heeft een ander politiek fossiel er juist de brui aan gegeven. Jean-Marie Le Pen, voormalig leider van Front National, heeft zich vanwege de druk van zijn dochter Marine Le Pen teruggetrokken als kandidaat voor de regionale verkiezingen. Marine wil dat papa een toontje lager zingt en zijn abjecte mening voor zich houdt omdat de uiterst rechtse partij anders nooit salonfähig kan worden.

5. Pakjesbezorger UPS maakt zich zorgen over zijn marktpositie vanwege het overnamebod van aartsrivaal FedEx op TNT Express. Een topman van UPS zei tegen het tijdschrift Wirtschaftswoche dat zijn bedrijf in Duitsland en de rest van Europa het netwerk gaat uitbreiden vanwege de geplande overname van TNT Express. In totaal wil UPS 1 miljard euro investeren in Europa.

6. Bezorgen met drones gaat nog eens heel groot worden, meldt persbureau Bloomberg News op basis van een Amerikaans onderzoek. Amazons investeringen in drones kunnen er voor gaan zorgen dat bezorgkosten voor in grote steden gaan dalen naar 1 dollar per pakje, claimt het onderzoeksbureau ARK uit New York. En de bezorgtijd zou slechts 30 minuten zijn. In een aantal Amerikaanse steden levert Amazon pakjes binnen een uur voor 8 dollar. Zonder drones.

7. De messen worden getrokken in de top van Volkswagen AG in Wolfsburg. Ferdinand Piëch, de machtige voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen en een verzamelaar van ceremoniële dolken, probeert CEO Martin Winterkorn beentje te lichten met als bedoeling zijn voormalige rechterhand de tent uit te werken.

Piëch zei op vrijdag tegen Der Spiegel dat de relatie met Winterkorn bekoeld is en dat de CEO hem niet zal opvolgen als voorzitter omdat Volkswagen er niet in is geslaagd een succesvolle budgetauto te introduceren en de Amerikaanse markt te veroveren.

Piëch, een 77 jaar oude ijzervreter die bij eerdere boardroom drama's meerdere topmannen het mes in de rug heeft gestoken, lijkt zich voor het eerste te hebben misrekend. Volgens Duitse media kreeg Winterkorn in de raad van commissarissen bijval van de leider van de ondernemingsraad, de minister van Economische Zaken van grootaandeelhouder Nedersaksen en niemand minder dan Wolfgang Porsche, de neef van Piëch. En daarmee zou Winterkorn genoeg steun in de raad moeten hebben om de putsch van Piëch te overleven.

De vraag is of Piëch afdruipt, of dat hij doorbijt. De heren kunnen nog tot 5 mei bekvechten, want dan moeten voorzitter en CEO vriendelijk lachen naar het publiek tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Hannover.

8. Die rente kan wel eens heel negatief gaan worden, kopt de Financial Times. Die rente is in dit geval de rente die de Duitse staat voor 10 jaar betaalt, de benchmark voor de rente in de Eurozone. Vanochtend staat de 10-jaars rente vlak op 0,16 procent. De zakenkrant constateert dat aan het begin van de jaar de rente een eveneens minuscule 0,54 procent was en dat het daarom een kwestie van tijd is voordat ook de 10-jaars rente onder de nul staat. Inmiddels is namelijk de Duitse rente tot en met een looptijd van 7 jaar negatief. De 1-jaars rente is zelfs gezakt naar -0,26 procent, wat onder de ECB's depositorente van -0,20 procent is.

9. Bild zegt het, dus dan zal het wel heel betrouwbaar zijn. Volgens het Duitse tabloid overweegt premier Tsipras nieuwe verkiezingen uit te roepen als de uitkomst van het overleg met de Eurozone de Griekse regering niet bevalt. Die verkiezingen zouden dan neer komen op een referendum over het eurolidmaatschap.

10. Europese beurzen laten vandaag weinig beweging zien na de rally van afgelopen week waarbij de AEX de hoogste stand sinds begin 2008 bereikte en de breed samengestelde Europese Stoxx 600 het hoogste niveau ooit bereikte. Beleggers zijn in afwachting van het ECB-rentebesluit, waar president Draghi waarschijnlijk zal herhalen dat het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen noodzakelijk is om de inflatie op peil te krijgen en dat het herstel van de economie wortel schiet, maar nog steeds pril en kwetsbaar is.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl