Hoewel we elke dag smartphones en laptops gebruiken, zijn er veel misverstanden over hoe ze precies werken.

Daarom hebben we nemen in het overzicht hieronder een aantal hardnekkige mythes over techproducten onder de loep, zoals dat het gevaarlijk om je telefoon ’s nachts aan de oplader te houden, dat je met browsen in het privévenster helemaal anoniem bent en dat je batterij langer meegaat door het sluiten van alle apps op je telefoon.

Niet bij elke mythe luidt een onomwonden ‘waar’ of ‘niet waar’, maar de uitleg zal je ongetwijfeld een hoop duidelijkheid verschaffen.


1. Mac-computers kunnen geen virussen krijgen.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Ook Apple-computers zijn vatbaar voor malware. Apple ging er altijd prat op dat hun computers lang niet zo kwetsbaar waren voor virussen als Windows-pc’s. Die marketingtaal slikte het bedrijf snel in toen 2012 bleek dat een ’trojan’ duizenden Mac-computers was binnengedrongen.


2. Door apps te sluiten op je iPhone gaat je batterij langer mee

Foto: Avery Hartmans/Business Insider

Er zijn veel mythes over batterijen in smartphones, maar het sluiten van apps om hem langer mee te laten gaan is de bekendste. Maar je hoeft je smartphone echt niet sneller aan de lader te hangen als je al je apps op de achtergrond laat meedraaien.

In 2016 mailde een Apple-fan naar CEO Tim Cook om eindelijk het verlossende antwoord te krijgen op de vraag of het sluiten van apps je batterij langer mee laat gaan. Hij vroeg Cook of die zijn iOS-apps vaak sloot en of dat uitmaakte voor de batterijduur. Hij kreeg toen een heel duidelijk antwoord van het hoofd software Craig Federighi: "Nee en nee", meldde 9to5Mac destijds.


3. Het privévenster houdt je anoniem.

Foto: Screenshot

Het is een misvatting dat "privé" of "incognito" hetzelfde betekent als anoniem. Als je privé-browsen gebruikt in Google Chrome of in Safari, betekent dat simpelweg dat je browser niet je geschiedenis bijhoudt en ook niet automatisch inlogt bij je accounts. Dat helpt om te voorkomen dat andere mensen die jouw computer gebruiken, kunnen zien wat je hebt gedaan. Maar voor de sites die je bezoekt en je internetprovider hou je je identiteit niet geheim. Dus houd dat in gedachten als je naar websites toegaat waar je eigenlijk niet zou moeten zijn.


4. Het is zonder GPS onmogelijk een smartphone te lokaliseren.

Foto: Shutterstock.com

Hoewel GPS zeker een belangrijke manier is om een mobiel apparaat op te sporen, is het zeker niet de enige manier. Het is ook mogelijk een mobiele telefoon te lokaliseren via wifi-netwerken en zendmasten, stelt Pew Research Center.

Daarnaast kan de locatie van je smartphone ook worden bepaald als gegevens van andere sensoren in je apparaat worden verzameld, zoals de accelerometer en gyroscoop, bleek uit onderzoek van Northwestern University waarover CNBC berichtte.


5. Facebook gebruikt de microfoon van je telefoon om mee te luisteren bij privégesprekken.

Foto: Iain Masterton/Getty

Gezien de vele privacyschandalen waar Facebook mee kampt, is het logisch dat het grote publiek sceptisch is over het sociale netwerk. Maar de mythe dat Facebook stiekem meeluistert met persoonlijke gesprekken en daar dan later advertenties op afstemt is simpelweg niet waar, zegt Facebook.

De mythe ontstond toen steeds meer mensen met verhalen kwamen dat ze Facebook-advertenties te zien gekregen over zaken waar ze kort daarvoor hadden gesproken. Zo kreeg een koppel bruiloftsadvertenties te zien, een dag na hun verloving die ze aan niemand hadden verteld, meldde de BBC.

Facebook liet in 2016 een verklaring uitgaan waarin het afluisteren ontkend werd: "Facebook gebruikt de microfoon in je telefoon niet om adverteerders te informeren of je tijdlijn aan te passen", schreef het bedrijf. "We laten advertenties zien op basis van interesses en andere informatie uit profielen, maar niet op basis van waarover je praat."


6. Je telefoon aan de lader laten, beschadigt je batterij.

Foto: Hollis Johnson

Jouw telefoon blijft waarschijnlijk aan de lader hangen 's nachts,  ook nadat hij al is opgeladen. Veel mensen denken dat je batterij daardoor beschadigd raakt, maar daar zijn de meningen over verdeeld.

De batterij ingeplugd laten terwijl hij al 100 procent is opgeladen, brengt niet direct schade toe. Maa wanneer je dit vaak doet, slijt de batterij wel sneller waardoor hij minder efficiënt wordt en eerder opraakt, zei Dominik Schulte van het Duitse bedrijf BatterieIngenieure tegen Business Insider.

Andere experts zeggen echter dat het 's nachts opladen van je telefoon geen aantoonbare gevolgen heeft voor de levensduur van je batterij.


7. Je batterij moet helemaal leeg zijn, voordat je weer gaat opladen.

Foto: Pixabay

Dit is ook een populaire mythe. Apple legt op zijn website uit dat je een iPhone kan opladen wanneer je wil zonder je druk te hoeven maken over je batterij. "Je voltooit een oplaadcyclus als je 100% van je batterijcapaciteit hebt opgebruikt, maar dat verbruik hoeft niet van één oplaadbeurt te komen. Het kan best zijn dat je 75 procent hebt opgebruikt, vervolgens tot 100 procent oplaadt en de volgende dag 25 procent verbruikt. Je hebt dan 100 procent in twee dagen verbruikt."


8. Meer megapixels betekent per definitie een betere camera.

Foto: Antonio Villas-Boas/Business Insider

De megapixel is de standaardspecificatie geworden waarop mensen de camera van een smartphone beoordelen, maar er zijn veel meer factoren die de kwaliteit van een camera beïnvloeden. De grootte van de pixels is eigenlijk belangrijker dan het aantal pixels, aangezien grotere pixels meer licht kunnen absorberen. Dus door alleen te kijken naar het aantal pixels en andere factoren te negeren, krijg je geen goed beeld van de kwaliteit van je camera.


9. Een hogere resolutie betekent altijd een beter telefoonscherm.

Foto: Hollis Johnson/Business Insider

Net als bij de camera zijn er ook meer factoren die bijdragen aan de kwaliteit van je telefoonscherm. Resolutie is een belangrijke factor, maar zeker niet de enige.

Het type scherm is ook heel bepalend voor de kwaliteit. Zo zal een telefoon met een OLED-scherm helderder kleuren en een scherper contrast tonen ten opzichte van een LCD-scherm, ongeacht de resolutie.

Sommige smartphone-fabrikanten hebben speciale toepassingen ontwikkeld die ook invloed hebben op het beeld dat je scherm weergeeft. True Tone van Apple past de witbalans van je iPhone aan op de omgeving, dat is medebepalend voor hoe je dingen op je scherm ziet.


10. Je moet je iPad-oplader niet gebruiken voor je iPhone.

Foto: Shutterstock/2p2play

Volgens Apple is het geen enkel probleem om de oplader voor je iPad of Mac te gebruiken voor je iPhone. Mogelijk gaat het zelfs sneller omdat je iPhone-oplader kleiner is.

Toch zegt Steve Sandler van AEi Systems tegen Popular Mechanics dat de batterij van je iPhone er op den duur wel last van gaat krijgen als je te vaak een andere lader gebruikt. Maar het duurt wel een jaar voordat je daar iets van gaat merken.


11. Door een magneet dichtbij je computer te houden, worden alle gegevens gewist.

Foto: Flickr/Matt McGee

In theorie klopt dit. Misschien weet je nog hoe makkelijk het destijds was een floppydisk te wissen met een magneet. Maar om de harddrive van je computer te wissen, heb je echt een enorme magneet nodig. Experts zeggen tegen PCMag dat de harddrives van moderne computers alleen maar vatbaar zijn voor heel krachtige magneten die ook echt gemaakt zijn voor het opwekken van sterke magneetvelden. Dus met een gewone huis-, tuin- en keukenmagneet of je koelkastmagneet kun je computergegevens niet wissen.


12. Smartphones veroorzaken kanker.

Foto: MANDEL NGAN/AFP/Getty Images

De meeste onderzoeken hiernaar hebben geen enkele link gevonden tussen het gebruik van mobiele telefoons en de ontwikkeling van tumoren, maar volgens The American Cancer Society is er nog maar beperkt onderzoek gedaan.

Zo stelt de kankerorganisatie op zijn website dat onderzoeken naar de gevolgen van smartphonegebruik op de lange termijn nog niet zijn afgerond. Bovendien verandert het gebruik van mobiele telefoons continu en de meeste onderzoeken hebben alleen gekeken naar volwassenen en niet naar kinderen.

Lees meer smartphones en computers: