Sommige mensen kunnen zichzelf heel natuurlijk verkopen tijdens sollicitatiegesprekken.

Anderen niet.

Maar hoe dan ook zijn er de nodige tips en trucs die de indruk die je maakt tijdens een sollicitatiegesprek snel kunnen verbeteren.

Hier zijn 12 dingen die niet allemaal even makkelijk zijn om onder de knie te krijgen, maar die je sollicitatiegesprekken naar een hoger niveau zullen brengen.


Kom van tevoren in de juiste mindset

Establish the right mindset beforehand

Marko Kudjerski/flickr

Pep jezelf een beetje op voor het sollicitatiegesprek.

Voor sommige mensen kan dat vrij lastig zijn, zeker als je veel aan je hoofd hebt. Probeer een aantal keer diep adem te halen. Een goede manier om een zekere rust te bewaren is je succes visualiseren en ook accepteren dat afwijzing een mogelijkheid is maar niet onvermijdelijk.

Als je nerveus bent is het belangrijk om je te realiseren die het sollicitatiegesprek afneemt er niet is om heel erg veroordelend te zijn of gemeen, schrijft Steve Errey van "The Daily Muse". De manager tegenover je is niet de vijand, maar hoopt ook dat jij een goeie indruk maakt.

"Je bent uitgenodigd omdat iemand binnen het bedrijf je wil leren kennen", zegt Errey. "De manager die het gesprek voert wil meer weten over je ervaring en capaciteiten waar hij over gelezen heeft in je sollicitatiebrief. En ik garandeer je dat echt niemand zit te kijken hoe nerveus je bent en mogelijk staat te trillen op je benen."


Bereid een aantal goede vragen voor

Prepare some good questions

Sollicitatiegesprekken zijn eng. Tegen het eind is het laatste dat je wil het gesprek nog verder rekken door meer vragen te stellen.

Maar met het stellen van goede vragen geef je blijk van je kennis en laat je je belangstelling zien voor de baan. Omdat het voor veel mensen onmogelijk is op het moment zelf met goed geïnformeerde vragen te komen is het aan te raden een aantal van tevoren op te schrijven. Oefen ze ook van tevoren om je meer op je gemak te voelen.


Breek het ijs met een goede binnenkomer

De eerste indruk is belangrijk, dus je wilt gelijk bij binnenkomst goed overkomen.

Maar sollicitatiegesprekken vinden meestal plaats in een nogal intimiderende omgeving, dus kan het lastig zijn de juiste manier te vinden om het gesprek te starten. Zeker als je bloednerveus bent.

Rachel Gillett heeft eerder voor Business Insider geschreven dat de sleutel ligt bij je gesprekspartner het gevoel geven de volledige aandacht te krijgen. Een goede binnenkomer is bijvoorbeeld om te vragen naar hoe zijn of haar weekend was of te refereren aan een bericht op de website van het bedrijf of de sociale media.


Wees open over je zwaktes

Als de manager die het gesprek afneemt vraagt naar je grootste zwakte, kan het moeilijk zijn om met een goed antwoord te komen. Maar wat je ook zegt, kom in ieder geval niet met het cliché dat je te hard werkt. Complimenten voor degene die daar als eerste mee kwam, maar nu kan dat echt niet meer.

Volgens schrijver en veelgevraagd spreker Ramit Sethi is de enige manier om deze vraag te beantwoorden je echte grootste zwakte te benoemen en te beschrijven hoe je hebt gewerkt om die te corrigeren.


Wees voorbereid om te praten over waarom je van baan verandert

De kans is groot dat je de vraag krijgt waarom je wilt wisselen van baan, dus is het een goed idee een antwoord voor te bereiden.

Topman Nicholas Miller van softwarebedrijf Gather vraagt sollicitanten altijd waarom ze over willen stappen: "Waarom is dit het juiste moment? Wat willen ze bereiken? En waarom denken ze dat te vinden in hun nieuwe baan?"

Het is een vraag waarmee Miller de bittere mensen en de twijfelende en doelloze eruit kan vissen. Voor jou als sollicitant is het van belang dat je overtuigend overkomt wat betreft je carrière en serieus bent geïnteresseerd in het bedrijf.


Let op je lichaamstaal

Zelfvertrouwen uitstralen is niet iedereen zomaar gegeven. Toch is dat van essentieel belang tijdens een sollicitatiegesprek.

Een slap loopje, gefriemel en je ogen afwenden zijn allemaal voorbeelden van onhandig gedrag en in het slechtste geval kom je onbetrouwbaar over.

Het is moeilijk om te laten als je deze gewoontes hebt, maar doe je best om ze tijdens het gesprek onder controle te krijgen.


Doe je huiswerk wat betreft het salaris

Do your homework when it comes to money

Maya Alleruzzo/AP

Geld is ongemakkelijk om over te beginnen tijdens een sollicitatiegesprek en daardoor kan dat er zomaar boven blijven hangen.

Door je daar thuis al op voor te bereiden voorkom je ongemak over salarisgerelateerde onderwerpen in het gesprek met je mogelijke nieuwe werkgever. Ken de markt. Probeer ervoor te zorgen dat de manager als eerste een bedrag noemt en blijf flexibel en eerlijk tijdens de rest van het gesprek.


Neem je tijd

Om de S.O.S. Band te citeren, neem je tijd en doe het op de juiste manier tijdens een sollicitatiegesprek.

Shana Lebowitz schreef voor Business Insider dat deze strategie zeker voor verlegen mensen een goed idee is, omdat ze hun gesprekspartner ervan overtuigen genoeg zelfvertrouwen te hebben om goed om te gaan met stiltes en elk antwoord zorgvuldig af te wegen. Als je gehaast het gesprek wil afronden riskeer je onsamenhangend en nerveus over te komen.


Blijf bij je verhaal

Als je zenuwachtig bent of met een onervaren interviewer praat kan het gesprek zomaar afdwalen. Misschien eindig je wel door over de hoogtepunten van je loopbaan te praten, terwijl je eigenlijk de waarde zou moeten bespreken die je toe kan voegen aan de organisatie.

Zorg dat je altijd de focus houdt op wat jij kan betekenen voor een bedrijf. Behandel het sollicitatiegesprek als een essay. Alles wat je bespreekt moet terug te leiden zijn tot dit ene centrale onderwerp  — waarom jij uitermate geschikt bent voor de baan.


Wees realistisch over je motivatie

Je krijgt waarschijnlijk de vraag waarom je de baan wilt. Die lijkt zo simpel dat het toch nog lastig kan zijn hem goed te beantwoorden. Je wilt dat je antwoord opvalt, maar je wil niet nep of overdreven klinken.

De kern hierbij is dat het niet te gemaakt en te overdacht moet overkomen. Het ideale antwoord is eerlijk, maar tegelijkertijd ook enthousiast. Bedenk vooraf goed wat je wilt zeggen op deze vraag.


Vraag naar de vervolgstappen

Ask about next steps

Reuters/Regis Duvignau

Zeker nerveuze mensen of iedereen die voor het eerst in een sollicitatieprocedure zit twijfelen over het vragen naar de volgende stappen.

Toch laat je met je interesse in de rest van het proces zien dat je pragmatisch bent en echte belangstelling hebt voor de baan.

En daarnaast kan het een teken zijn dat je gesprek goed is gegaan als de manager enthousiast reageert op je vraag, schreef Natalie Walters eerder voor Business Insider.


Stuur een nette bedankmail

Laten we ervan uitgaan dat je gesprek geweldig verliep. Je zou daar zo van in de wolken kunnen zijn dat je een cruciale stap vergeet.

En dat is het sturen van een berichtje als je echt een klik voelt met de manager. Echt waar, het sturen van een simpel bedankmailtje laat zien dat je echt belangstelling hebt voor de baan — in sommige gevallen kan dat je kansen maken of breken.

Stuur binnen 24 uur na je sollicitatiegesprek een berichtje dat hier op lijkt.

Jacquelyn Smith heeft bijgedragen aan een eerdere versie van dit artikel.