Nederland is nog altijd te soepel met de eisen voor het verstrekken van hypotheekleningen, vinden internationale toezichthouders. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1.Japan stevent af op vervroegde verkiezingen in december nu ‘Abenomics’ dreigt te ontsporen. Het plan van de in 2012 aangetreden regering van premier Abe was om met een shock-therapie bestaande uit monetaire en stimulering de economie uit het slop te trekken en deflatie uit te bannen.

De economie zou dan sterk genoeg moeten zijn om structurele en fiscale hervormingen te kunnen doorstaan. Dat plan is in duigen gevallen doordat de economie stevig lijdt onder de BTW-verhoging in afgelopen april en zo sterk is gekrompen dat een jaar aan groei is rook is opgegaan. Abe is daarom bang dat de economie de geplande tweede BTW-verhoging van oktober 2015 niet zal overleven. Het ministerie van Financiën en de Bank of Japan willen echter dat Abe doorzet en de BTW verhoogt, omdat beleggers anders wel eens het vertrouwen kunnen gaan verliezen dat Japan ooit nog de steeds verder uitdijende staatsschuld van meer dan 200 procent van het nationaal inkomen onder controle krijgt.

Volgens opiniepeilingen is bijna driekwart van de Japanners tegen de tweede BTW-verhoging. Abe zal naar alle waarschijnlijkheid de verkiezingen winnen en een mandaat krijgen om de verhoging op de lange baan te schuiven. Een adviseur van Abe liet vanochtend doorschemeren wanneer de BTW wel omhoog kan: als de reële lonen stijgen en de koopkracht toeneemt.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

2.De hypotheekvoorwaarden in Nederland moeten verder worden versoberd. Dat zegt de FSB, de club van mondiale financiële toezichthouders. Volgens de FSB moet de loan-to-value ratio – dat is in dit geval de verhouding tussen de hoofdsom van de hypotheek en de waarde van de woning - verder omlaag dan de geplande limiet van 100 procent. En dat is koren op de molen van toezichthouder DNB, die wil dat de grens naar 80 procent gaat. En daarnaast moet de limiet voor de omvang van de hypotheek ten opzichte van het inkomen van de schuldenaar ook omlaag. En dat zou betekenen dat overkreditering met startersleningen niet meer mogelijk zou zijn.

3.Het kabinet Rutte verzet zich tegen strengere maatregelen voor hypotheken omdat dit het broze herstel in de nog steeds fragiele huizenmarkt zou schenden. Met andere woorden: het kabinet wil graag dat nieuwe kopers zich relatief diep in de schulden.

IJsland heeft daarentegen een hele andere oplossing om de huizenmarkt vlot te trekken. Afstempelen van hypotheekleningen. Deze week kondigde de regering aan dat bijna een miljard euro aan hypotheekleningen wordt afgeschreven, overeenkomend met 12 procent van het nationaal inkomen. Per huishouden komt dat neer op bijna 9.000 euro. Volgens de IJslandse premier Gunnlaugsson helpt de kwijtschelding bij het opheffen van de restricties op het in- en uitvoeren van kapitaal. “Hoe sterker de economie, des te beter zijn we voorbereid om de restricties op te heffen”, zei de premier volgens persbureau Bloomberg.

4.Mark Carney, dat is de topman van de Bank of England (BoE), houdt van draaien. De 180-graden draai wel te verstaan. Afgelopen zomer waarschuwde Carney beleggers dat spoedig de eerste renteverhoging sinds 2007 nog dit jaar zou plaatsvinden. Afgelopen maanden kwam de BoE daar op terug en liet de centrale bank doorschemeren dat het niet zo’n vaart zou lopen met renteverhoging. Vanochtend is de BoE echter hard op de rem gaan staan. De centrale bank waarschuwde dat de inflatie waarschijnlijk onder de 1 procent zakt en dat de inflatie de komende drie jaar laag blijft. En wiens schuld is dat? Juist, de eurozone heeft het gedaan. De markt heeft vanwege het nieuws de verwachting voor de eerste renteverhoging door de Britse centrale bank uitgesteld van augustus naar oktober 2015.

5.De koers van SBM Offshore gaat door het dak nadat de oliedienstverlener een punt heeft gezet achter het corruptieonderzoek van Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. SBM schikte met het Openbaar Ministerie en moet een boete betalen van 240 miljoen dollar, exact het bedrag dat de oliedienstverlener hiervoor had gereserveerd.
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de zaak tegen SBM gesloten en zal niet tot vervolging overgaan. Volgens het Openbaar Ministerie ging SBM tussen 2007 en 2011 over de schreef in Angola, Equatoriaal Guinea en Angola en betaalde het willens en wetens smeergeld, iets waar een bestuurslid van op de hoogte was. Helaas voor SBM gaat het onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten door. SBM zei desalniettemin dat het spoedig weer met zijn grootste klant Petrobras in overleg gaat over de toekomst van de relatie tussen de twee bedrijven.

6.Er wordt driftig gespeculeerd welke obligaties de Europese Centrale Bank kan gaan kopen nadat ECB-president Mario Draghi vorige week zei dat de centrale bank nieuwe stimuleringsmaatregelen aan het voorbereiden is. Persbureau Reuters meldde vorige maand dat de centrale bank het opkopen van bedrijfsobligaties onderzoekt. Gisteren zei de Slovaakse minister van Financiën Peter Kazimir dat de ECB obligaties van de Europese Investeringsbank (EIB) moet gaan opkopen. Volgens Kazimir zouden ECB-aankopen in de secundaire markt de EIB in staat stellen de investeringen op te schroeven. Dat is echter maar de vraag.
De Europese Investeringsbank heeft geen enkele moeite om kopers te vinden voor zijn obligaties, en de rentes op het schuldpapier staan dan ook op bodemniveaus. Bovendien wil de EIB zijn AAA-rating vast houden en is het daarom huivering om meer schulden uit te geven. Verder zijn er te weinig EIB-obligaties voor de ECB om op te kopen. De EIB heeft 230 miljard euro aan in euro’s gedenomineerde obligaties uitstaan en de ECB kan daar slechts een fractie van kopen. De meest voor de hand liggende optie blijft een aankoopprogramma van staatsobligaties. Die markt is ongeveer 6,6 biljoen euro groot en de ECB zal genoeg papier kunnen vinden om de balans op te blazen naar 3 biljoen euro of meer.

7.Air France-KLM’s budgetmaatschappij Transavia staat niet in de etalage. Dit heeft de kersverse KLM-topman Pieter Elbers gezegd, meldt het FD. Air France-KLM moet de balans gezond maken en een verkoop van bedrijfsonderdelen ligt dan voor de hand. Het FD schrijft dat een verkoop van Transavia aan Ryanair logisch zou zijn omdat de Ierse prijsvechter heeft aangegeven te willen samenwerken met KLM.

8.De industriële productie in de eurozone is in september met 0,6 procent gestegen ten opzichte van augustus. Dat is echter niet genoeg om de forse krimp van 1,4 procent in augustus te compenseren en de industrie zal daarom in het derde kwartaal negatief hebben bijgedragen aan de economie.

9.Europese beurzen kleuren vanochtend rood na twee dagen van lichte winsten. Onduidelijk is waarom beurzen rood kleuren. Opvallend is dat vooral nutsbedrijven in het rood staan.

10.De beursagenda is vandaag leeg. Hoogstens kan ECB-president Draghi nog voor wat beweging zorgen, want hij is aanwezig op een bijeenkomst bij een universiteit in Rome. Vrijdag wordt het spannend, want dan komen de groeicijfers voor de Eurozone voor het derde kwartaal.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl