Staat KPN in de etalage? Topman Eelco Blok staat niet onwelwillend tegenover gesprekken met mogelijke overnamekandidaten. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. KPN-topman Eelco Blok heeft zijn telecombedrijf in de etalage gezet. Soort van. Blok zei tijdens een conferentie in Barcelona open te staan voor een overname van KPN door een niet-Nederlandse speler, zo meldt persbureau Reuters. “Als iemand met ons om de tafel wil, staan we daar open voor”, aldus Blok. Helaas hebben zich echter nog geen gegadigden gemeld bij KPN’s hoodkantoor in Den Haag, zei de CEO.
Begin dit jaar meldde Reuters dat Deutsche Telekom in 2014 overwoog KPN over te nemen. Deutsche Telekom is echter nu van plan zijn Nederlandse mobiele tak van de hand te doen. Volgens Reuters zouden private-equityhuizen Apax en CVC, de Franse mobiele prijsvechter Iliad en kabelaar Liberty Global allen interesse hebben in de divisie van Deutsche Telekom.
2. En in ander KPN-nieuws: aandeelhouders kunnen mogelijk elk kwartaal uitkijken naar een extra dividend. Blok zei dat KPN elk kwartaal overweegt of het belang in Telefónica Deutschland verder moet worden afgebouwd. KPN kan dan een groot deel van de opbrengsten gebruiken voor een additioneel dividend. Op maandag zei het telecombedrijf dat het een belang van 5 procent in Telefónica verkoopt voor 805 miljoen euro. Daarvan wordt 70 procent uitgekeerd als dividend.
3. De koers van Aegon ging donderdagochtend door het putje op het Damrak nadat de verzekeraar teleurstellende kwartaalcijfers bekendmaakte. Aegon leed afgelopen kwartaal een nettoverlies van 524 miljoen euro vanwege bijna een miljard euro aan verliesposten. Zo moest Aegon 751 miljoen euro afschrijven omdat het de Canadese verzekeringstak onder boekwaarde is verkocht.
Aegons onderliggende winst steeg juist sterker dan verwacht met 50 procent naar 436 miljoen euro. De verzekeraar had de winstsprong met name te danken aan de zwakke euro en harde dollar. Teleurstellend was dan weer dat Aegon zei nog tot januari te wachten voordat het uitspraken doet over de solvabiliteit onder de nieuwe Solvency II regelgeving.
4. Meevaller voor de Grieken, die waarschijnlijk minder van hun kroonjuwelen in de ramsj hoeven te verkopen dan gevreesd. Griekse banken hebben minder dan 10 miljard euro aan vers kapitaal nodig, zo meldt persbureau Market News International. Dat is lager dan het kapitaalgat van 14,4 miljard euro dat naar voren kwam uit de recente stresstest en boekenonderzoek van de ECB. Mogelijk hebben twee van de vier grote Griekse banken zelfs helemaal geen staatssteun nodig omdat er genoeg interesse is in de private sector om geld te stoppen in de instellingen.
In de bailout van 86 miljard euro, die afgelopen zomer werd beklonken, is 25 miljard euro opzij gezet voor de herkapitalisering van het bankwezen. De eurozone zou in eerste instantie de herkapitalisering van banken voorfinancieren. Griekenland zou op zijn beurt staatseigendommen privatiseren en met de opbrengsten de door de eurozone voorgefinancierde staatsteun aflossen.
Sowieso lijkt de omvang van de bailout mee te vallen. Woensdag zei de Griekse minister van Economische Zaken dat de economie dit jaar met 1 procent zal krimpen, veel minder dan de 3 procent waar afgelopen zomer rekening mee werd gehouden.
5. Wat nou lage olieprijzen: volgens persbureau Bloomberg hebben grote oliemaatschappijen nog een half biljoen dollar op zak om zwakke broeders over te nemen. De Amerikaanse oliereus ExxonMobil neemt met 320 miljard dollar het leeuwendeel voor rekening. Onderaan bungelen ConoccoPhillips met 90 miljard dollar en Total met 30,5 miljard dollar.
6. Oorlogstaal vanochtend van ECB-president Mario Draghi in het Europees Parlement. Draghi zei tijdens zijn periodieke getuigenis voor het Europees Parlement dat tekenen "dat kerninflatie [inflatie exclusief volatiele voedsel- en energieprijzen] is uitgebodemd wat zijn afgezwakt". Bovendien zijn de risico’s dat het economisch herstel ontspoord "zichtbaar toegenomen".
Met de uitspraken zet Draghi zijn collega’s in het ECB-bestuur die hem niet steunen om in december weer in te grijpen voor het blok: bewijs maar dat extra monetaire verruiming niet nodig is. Draghi heeft inmiddels waarschijnlijk al de steun van de meerderheid van het bestuur om het monetaire beleid verder te verruimen. De vraag is alleen nog hoe.
Op tafel ligt het voorstel om banken een hogere rente in rekeningen brengen voor hun tegoeden en het uitbreiden van het obligatieaankoopprogramma van 1,1 biljoen euro. Dat programma loopt in principe af in september 2016. De ECB kan besluiten de maandelijkse aankopen te verhogen of de einddatum uit te stellen of zelf helemaal weg halen.
De ECB kijkt inmiddels ook of andere type obligaties in aanmerking komen voor het aankoopprogramma. Het gaat daarbij om obligaties van lagere overheden in de Eurozone, zoals Nederlandse gemeentes Duitse Länder of Spaanse regio’s.
7. Europese beurzen zijn donderdagochtend in het rood gezakt, en dat lijkt met name te komen door teleurstellende cijfers van grote namen als oliereus Repsol, nutsbedrijf RWE en vooral het Britse Rolls-Royce, dat een vijfde van de beurswaarde zag verdampen vanwege de zoveelste winstwaarschuwing.
Aan het einde van de ochtend verloor de AEX zo’n 0,8 procent op 465,5 punten, een niveau waar de index nu al weken lang bivakkeert. Drie vragen lijken beleggers bezig te houden: wat zijn de plannen van de Federal Reserve als het in december de rente verhoogt, hoe gaat de verruiming van de ECB eruitzien en stabiliseert de groei van de wereldeconomie en met name de Chinese economie?
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl