Voorafgaand aan de Griekse verkiezingen speelt Europa het spelletje good cop/bad cop met de Grieken. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.
1. Geen paniek mensen, want de vlucht van spaargeld uit Griekenland is volgens de Griekse centrale bank “compleet onder controle”. Tegen persbureau Bloomberg zei de Griekse centrale bank met het oog op de parlementsverkiezingen van 25 januari de kapitaalvlucht nauwgezet in de gaten te houden.
De verwachting is dat de linkse partij Syriza volgende week de grootste partij wordt. De leider van Syriza Alexis Tsipras heeft beloofd een einde te maken aan de bezuinigingen en geëist dat Griekenlands geldschieters – de Europese Centrale Bank (ECB) en andere eurolanden – een groot deel van de staatsschuld moeten kwijtschelden. Omdat de eurozone en de ECB de geldkraan kunnen dichtdraaien, kiezen steeds meer Grieken het zekere voor het onzekere.
2. Intussen speelt de eurozone good cop/bad cop met Griekenland. Vorige week werd er naar weekblad Der Spiegel gelekt dat bondskanselier Merkel en haar minister van Financiën Schäuble van mening zijn dat de eurozone inmiddels sterk genoeg is om een Grexit te overleven.
Afgelopen weekend hadden we dan de zalvende woorden. De Duitse Krant Die Welt meldde op basis van ingewijden dat steeds meer Brusselse eurocraten van mening zijn dat de Griekse schuldenberg van 175 procent van het nationaal inkomen onhoudbaar is, en dat de vraag is wanneer de eurolidstaten en de ECB hun verlies moeten nemen. Dit tactisch nieuws naar de pers te lekken lijkt bedoeld te zijn om de zittende Griekse premier Samaras te steunen, die veel meer geneigd is naar de pijpen van de EU en de ECB te dansen dan zijn rivaal Tsipras.
Na de verkiezingen kan de keutel altijd weer worden ingetrokken, bijvoorbeeld door de lat voor een schuldsanering zo hoog te leggen dat het nog jaren duurt voordat Griekenland in aanmerking komt. Een beetje een tantaluskwelling.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.
3. Afgelopen weekend buitelden de media over elkaar heen met de laatste roddels over een grootschalig aankoopprogramma van staatsobligaties dat de ECB naar alle waarschijnlijkheid volgende week donderdag gaat aankondigen. De krant Handelsblatt meldde dat een “duidelijke meerderheid” van het ECB-bestuur monetaire verruiming steunt. Dat wisten we al. ECB-directielid en voormalig Bundesbank vice-president Sabine Lautenschläger sprak nogmaals haar aversie tegen 'quantative easing' uit. Bestuurslid Ingazio Visco zei dat vanwege al het tromgeroffel geen weg terug meer is voor de ECB en dat de markten zullen crashen als de ECB met lege handen aankomt.
4. De markt houdt rekening met een halfbakken opkoopprogramma, dat volgens geruchten slechts 500 miljard euro zou bedragen. 500 miljard euro is te weinig om de ECB-balans te doen groeien naar de doelstelling van 3 biljoen euro. Bovendien zou de ECB overwegen de nationale centrale banken een deel van de aankopen te laten uitvoeren. Dat zou betekenen dat er niet langer sprake is van één enkel monetair beleid, de conditio si qua non voor een monetaire unie.
5. Vanwege de crash in de olieprijs gooit de ene na de andere schalie-olieproducent de handdoek in de ring. Volgens persbureau Bloomberg legden schalie-olieproducenten vorige week 35 boorplatforms stil die horizontale boringen kunnen uitvoeren. Dat was de grootste afname van de bij schalie-olieproducenten meest gebruikte boorplatforms sinds 2009, toen de hausse in de sector begon. Volgens het persbureau daalt het aantal actieve boorplatforms nu al zeven weken op rij. Daarentegen heeft de rivaal van de Amerikaanse schalie-olie producenten, oliekartel OPEC, de productie nog steeds niet verlaagd.
6. "De Ja-knikkers stoppen overal ter wereld met pompen en we zullen tijdens mijn leven geen olieprijs van 100 dollar per vat meer zien." Dat is – vrij vertaald – wat de Saudische prins Al-Waleed bin Talal heeft gezegd tegen de krant USA Today. De prijs van een vat olie komt volgens Al-Waleed niet meer op dat psychologische niveau omdat er sprake is van aanbodsoverschot en de vraag bovendien ook zwak is. Als daar geen verandering in komt zal de prijs nog verder dalen, aldus Al-Waleed, die er fijntjes op wees dat hij een jaar geleden de olieprijs van meer dan 100 dollar per vat “kunstmatig” noemde.
7. En u dacht dat alleen banken met staatssteun worden gered? Dan is hier u reality-check. De Britse minister van Financiën George Osborne heeft gezegd dat ook olieboeren mogen eten uit de staatsruif vanwege de val van de olieprijs. Osborne zei tegen de Sunday Times dat de begroting die hij in maart zal presenteren een verdere verlaging van de belastingen voor investeringen in Noordzee-olie zal bevatten.
8. Baggerbedrijf Boskalis heeft het belang in bodemonderzoeker Fugro uitgebreid van 15 naar 20 procent. Maar zegt Boskalis, dat is absoluut geen opmaat naar een overnamebod. Natuurlijk niet. Met een overtollige kas ga je niet risicoloos sparen, maar je gaat ermee beleggen. Door steeds hetzelfde aandeel te kopen. Logisch. Overigens moet Boskalis nog wel even blijven bijkopen voordat het een verplicht overnamebod moet uitbrengen op Fugro. De drempel hiervoor legt op 30 procent.
9. Europese aandelenbeurzen kleuren vanochtend groen na de teleurstellende start van het jaar, waardoor de Europese Stoxx 50-index op vrijdag 4 procent onder het jaarslot van 2014 stond. Gezien de zwakkere euro lijken aandelen wat steun te krijgen van de geruchten over monetaire actie door de ECB. Op de beursagenda staan vandaag de kwartaalcijfers van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa, die daarmee officieus het cijferseizoen aftrapt.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl