Waarschijnlijk maak je dagelijks talloze fouten die je productiviteit en geluk niet ten goede komen. Denk bijvoorbeeld aan veel te vroeg koffie drinken of muziek luisteren wanneer je gefocust bent op je werk.
Het goede nieuws? Je kunt geen onvoldoende in het leven krijgen.
Sterker nog: lees het artikel hieronder en volg de tips op. Nee, deze zaken gaan je leven niet veranderen, maar het zijn wel kleine aanpassingen met mogelijk een groot effect op je welzijn.
6.30 uur: De snooze-knop
Er is bijna niks zo fijn als nog een paar minuten slapen tussen de wekkers door.
Maar zoals slaapexpert Timothy Morgenthaler aan Business Insider vertelde: "De meeste slaapexperts vinden wekkers die kunnen snoozen geen goed idee."
Dat komt deels omdat je - nadat je wekker is gegaan - opnieuw in een slaapcyclus komt die je niet af kunt maken. Daardoor sta je eerder chagrijnig op dan uitgerust.
Je kunt beter kijken hoeveel slaap je per nacht nodig hebt en ervoor zorgen dat je die uren ook haalt. En da's vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
7.00 uur: Zodra je wakker bent je e-mail checken
Mocht je naast je telefoon slapen (zoals de meeste Nederlanders wel doen), dan is het makkelijk om de dag te starten met hersenloos door je inbox scrollen. Doe het niet.
Zoals expert Julie Morgenstern aan The Huffington Post vertelde: "De lijst aan aanvragen, onverwachte verrassingen, reminders en problemen is eindeloos." Ze adviseert dan ook om zeker een uur te wachten voordat jij je op je inbox stort. "Er zijn maar weinig dingen die niet 59 minuten kunnen wachten."
7.45 uur: Koffie drinken terwijl je je klaar maakt voor werk
Heb je het idee dat je niet functioneert zonder koffie? Onzin. Je lichaam maakt zelf al extra cortisol aan voor negen uur 's morgens waardoor je extra energie krijgt. Voor de meeste mensen is het dus beter om pas ná half tien koffie te drinken.
Drink je koffie voor die tijd, dan gaat je lichaam de hoeveelheid aan te maken cortisol verlagen. En dan krijg je dus juist het probleem dat je niet wilt.
8.00 uur: Niet ontbijten
Diëtiste Lisa DeFazio vertelde aan Business Insider dat het ontbijt de manier is om je metabolisme te starten zodat je de rest van de dag gefocust bent en productief. Ontbijt je niet, dan kun je je geïrriteerd en ongeconcentreerd voelen.
Je hoeft echt niet moeilijk te doen volgens DeFazio. Havermout met fruit of een smoothie met veel proteïnen zijn al top.
9.45 uur: Te laat op je werk komen
Een onderzoek geciteerd door The Huffington Post kwam erachter dat managers werknemers die altijd te laat komen zien als minder gewetensvol en goed. Ook als de werknemer later naar huis gaat.
Het is misschien niet eerlijk, maar wel de realiteit. Probeer dus zo vroeg mogelijk op kantoor te zijn.
9.50 uur: De makkelijke klusjes eerst doen
Onderzoekers zijn het oneens met elkaar over of je wilskracht gedurende de dag afneemt. Het is logisch om de dag te beginnen met de meest moeilijke taken, je weet maar nooit wat er later op de dag nog op je pad komt.
Mark Twain zei er het volgende over: "Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day."
11.00 uur: Je inbox proberen te legen
Iedereen gaat anders om met zijn inbox. Ben jij iemand die per se een lege inbox wil hebben om zich kalm te voelen? Snappen we.
Probeer alleen de e-mail te beantwoorden die urgent zijn. Time-managementexpert Laura Vanderkam adviseert om niet continu je e-mail in de gaten te houden. Het kost je een hoop tijd en energie die je beter voor andere zaken kunt gebruiken.
In haar boek schrijft Vanderkam:
"Je zult nooit de bodem van je inbox bereiken. Realiseer je dat berichten waar je na een week nog niet op hebt gereageerd niet belangrijk zijn, of zijn opgevolgd door berichten of belletjes. Je hoeft dus niet meer aan deze e-mails te denken. De wereld zal niet vergaan."
12.30 uur: Lunchen achter je bureau
Allereerst: het is best wel vies.
Ten tweede: onderzoek stelt dat de lunch erg belangrijk is voor de teamspirit en het verbeteren van de groepsprestaties.
En als derde: iedere soort van pauze is goed voor je eigen productiviteit op een later moment.
17.30 uur: Niet gaan sporten
We weten het: je hebt waarschijnlijk een drukke dag achter de rug en het enige waar je nu zin in hebt is bankhangen en hersenloos televisiekijken.
Lukt het je om eerst te gaan sporten, dan zullen je lichaam en geest dankbaar zijn. Onder de vele voordelen vind je minder kans op angst of depressie, sterkere botten, een lagere kans op een hartziekte en makkelijker gewichtsverlies.
Gedragsdeskundige Dan Ariely vertelde aan Business Insider dat je het beste een datum kunt prikken en erop moet vertrouwen dat je het leuk gaat vinden.
Wanneer je eenmaal sport zakken de gedachtes aan sterker worden en er beter uitzien vanzelf weg, volgens Ariely. Je hebt waarschijnlijk alleen oog voor je ademhaling, de muziek en het geluid van de voeten die neerkomen op de grond.
20.30 uur: Te laat eten
Te laat eten heeft een negatieve invloed op je nachtrust en het in stand houden van een gezond gewicht.
Over het algemeen is het beter om niet meer te eten drie uur voor bedtijd. Ga je dus om elf uur naar bed, dan kun je het beste niets meer eten na acht uur.
Heb je 's avonds toch echt trek? Probeer dan gedurende de dag meer calorieën te eten.
21.00 uur: Urenlang doorbrengen op sociale media
Door je Facebook- of Instagram-feed scrollen voelt misschien heel relaxt na een dag werken. Dat is het dus niet.
Volgens onderzoek zorgt 'passief' Facebooken, zoals updates lezen zonder dat je zelf iets post, dat je sneller ontevreden bent. Dat komt vooral omdat je onbewust jaloers wordt op de vakanties of puppies waar je vrienden het over hebben.
23.00 uur: Je e-mail checken voor het slapengaan
Iedere vorm van technologie vlak voor het slapengaan is slecht voor je nachtrust. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je minder van het slaaphormoon melatonine aanmaakt.
Vind je het lastig om met deze gewoonte te breken? Dan heeft Vanderkam een tip voor je: plan iedere avond een activiteit. Of dat nu een sportles is, een telefoontje met een vriend of een paar hoofdstukken lezen in een roman.