Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen en leukste nieuwtjes die je vandaag moet weten.
1. Advocaten van Donald Trump willen voorkomen dat het controversiële boek van journalist Michael Wolff in de verkoop gaat. Volgens de president staat Fire and Fury: Inside the Trump White House “vol met leugens, onjuiste voorstellingen en bronnen die niet bestaan”.
Maar het wordt lastig om verspreiding tegen te houden. De uitgever heeft “vanwege de ongekende vraag” besloten het boek niet op 9 januari, maar vrijdagochtend al in de winkels te leggen. En het is meteen een enorme verkoophit.
Wolff hing anderhalf jaar rond in Trumps kringen en voerde 200 gesprekken met adviseurs en medewerkers van de president. Hij beweert onder meer dat Trump geen rekening hield met de overwinning en eigenlijk helemaal geen president wilde worden. Hij zag de verkiezingsrace meer als een kans om nog beroemder te worden. Lees ook: De 6 grootste onthullingen uit het nieuwe boek over Trump
Overigens is onduidelijk wat er wel en niet klopt van Wolffs beweringen. De journalist heeft een bedenkelijke reputatie en dikte in het verleden de waarheid nogal eens aan.
2. Ripple heeft donderdag een recordhoogte van 3,84 dollar bereikt. Sinds begin december is de cryptomunt vijftien keer zoveel waard geworden. Dat betekent kassa voor de mede-oprichter van het bedrijf achter de munt, Chris Larsen - op papier dan. Hij heeft 5,19 miljard ripple in bezit, die met de koers van donderdag zo'n 16 miljard dollar waard zijn. Ook heeft hij 17 procent van de aandelen in het bedrijf in handen. Volgens sommige berekeningen is hij nu zelfs rijker dan Bill Gates.
3. Het lijkt er steeds meer op dat Lelystad Airport toch niet op 1 april 2019 opengaat. Regeringspartij ChristenUnie stuurt aan op uitstel. Kamerlid Eppo Bruins heeft dat vrijdag gezegd in het AD. "Voor mij is een zorgvuldig proces en het werken aan draagvlak veel belangrijker dan april 2019 als openingsdatum."
Lelystad Airport moet Schiphol ontlasten door vakantievluchten over te nemen, maar in de omliggende provincies is veel weerstand tegen de voorgestelde vliegroutes voor het vliegveld. Veel mensen zijn bang voor geluidsoverlast.
4. De Dow Jones-index is donderdag voor het eerst boven de 25.000 punten gesloten. Een nieuwe mijlpaal voor de toonaangevende Amerikaanse aandelenindex die al sinds 1896 bestaat. Maar wat zegt zo'n record eigenlijk? Business Insider's Jeroen de Boer laat met twee grafieken zien dat de stijging procentueel gezien wel meevalt.
5. Olieprijzen hebben het hoogste niveau sinds begin 2015 bereikt, met prijzen van rond de 68 dollar per vat voor Noordee-olie. Op de korte termijn spelen vooral de oplaaiende politieke spanning in Iran, de op twee na grootste olieproducent van olielandenclub Opec. Maar sinds afgelopen jaar krijgt de olieprijs bredere steun van productiebeperkingen van Opec-landen en Rusland.
Sinds de forse val van olieprijzen in 2014, schommelden prijzen tussen de 30 en 60 dollar per vat.
6. De Europese Unie gaat een juridisch gevecht aan over een importverbod op varkensvlees uit de EU dat Rusland in 2014 oplegde tijdens de Oekraïne-crisis. Volgens de EU is er geen rechtsgrond voor dat verbod, maar Rusland weigert tot nog toe de geclaimde schade van 1,4 miljard euro te betalen.
De site Politico meldt dat de Wereldhandelsorganisatie op verzoek van de EU een arbitrageprocedure is gestart. De EU wil de geclaimde schade van 1,4 miljard euro ‘innen’ door eerdere verlagingen van importtarieven voor Russische industriële en landbouwgoederen terug te draaien.
7. President Trump wil ook in kwetsbare kustwateren bij Californië en Florida naar olie gaan boren. Het gaat om gebieden waar milieugroeperingen zich al jarenlang inzetten voor de bescherming van verfijnde ecosystemen. De plannen illustreren de ambitie van Trump om de ontwikkeling van binnenlandse energie verder aan te jagen, maar veel gouverneurs in staten langs de kust zijn openlijk tegen.
8. Er zijn 211 mensen en organisaties die subsidie hebben aangevraagd om campagne te voeren voor het referendum over de sleepwet. Er is 600.000 euro beschikbaar voor de voorstanders, maar er is slechts 445.395 euro subsidie aangevraagd. Ook voor het tegenkamp is 600.000 euro beschikbaar en daar overtreft de aanvraag met 1.354.450 euro ruimschoots het budget.
De subsidies worden verdeeld volgens het principe van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'. Het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, zoals de sleepwet officieel heet, vindt plaats op 21 maart gelijktijdig met de gemeenteraadsverkiezingen.
9. Mark Zuckerberg erkent dat Facebook het aardig verknald heeft afgelopen jaar en zijn persoonlijke missie voor 2018 is dan ook om alle fouten zoveel mogelijk te herstellen. Hij doelt daarmee op misbruik, hacken vanuit andere landen en andere nare praktijken.
In een post op zijn Facebook-pagina schrijft Zuckerberg dat “we op dit moment te veel fouten maken bij het handhaven van ons beleid en het voorkomen van misbruik van onze toepassingen.”
10. Voormalig CEO Travis Kalanick van Uber is volgens Bloomberg van plan 29 procent van zijn aandelen te verkopen. Hij heeft nog altijd een belang van 10 procent in het bedrijf en klopt altijd op zijn borst dat hij nog nooit aandelen heeft verkocht. De aandelenverkoop die hij nu van plan is te doen zal hem zo'n 1,4 miljard dollar opleveren.
11. De NOS zou grof geld willen betalen voor de duels van het Nederlands elftal. Dat meldt De Telegraaf. Volgens ingewijden wil de omroep 900.000 euro per wedstrijd neertellen voor de rechten, maar kenners stellen dat een uitzending slechts 400.000 euro aan reclame-inkomsten oplevert. Kortom: een zwaar verliesgevend bod.
12. Meltdown en Spectre, die namen zijn deze week veelvuldig in het nieuws. Het zijn twee grote beveiligingslekken in chips die door vrijwel alle laptops, smartphones en computerservers worden gebruikt.
Alleen Intel-chips zijn kwetsbaar voor Meltdown, het lek kan via updates van besturingssystemen worden gedicht. Vrijwel alle computerchips, dus ook chips die door Intel-concurrent AMD zijn gemaakt en alle chips die volgens de ARM-architectuur zijn ontworpen, zijn kwetsbaar voor Spectre.
Moet jij je zorgen maken? Dat is nog lastig in te schatten, schrijft Joost Schellevis van de NOS. Het Meltdown-lek is goed op te lossen met een software-update, maar bij Spectre is dat veel moeilijker. "Ik denk dat dat nog voor veel problemen gaat zorgen en op termijn een steeds groter probleem wordt", aldus Erik Bosman, die promoveert op ict-beveiliging.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van donderdag:
• Als je zo’n 70.000 euro per jaar verdient of meer, ga je er netto het meest op vooruit in 2018
• Zo check je of Apple jouw iPhone langzamer heeft gemaakt
• Bij broodjeszaak Dagelijks Lekker kost alles € 1,80 – en dat blijkt een gouden formule