Twitter heeft naar eigen zeggen een goede kans om de Chinese markt te betreden. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius is het ‘humanitaire konvooi’ van 300 vrachtwagens dat Moskou naar het oosten van de Oekraïne heeft gestuurd mogelijk een Trojaans paard. Volgens de BBC zei Fabius dat het konvooi een dekmantel kan zijn voor het veilig stellen van “permanente militaire aanwezigheid” in het oosten van Oekraïne. En dat zou het Westen en Oekraïne voor dan voor een voldongen feit stellen.

2. Apples toeleveranciers zijn begonnen met de productie van nieuw types iPad. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Het zou gaan om een tablet met een scherm van 9,7 inch en van 7,9 inch. Aan het einde van dit kwartaal of aan het begin van het vierde kwartaal worden de nieuwe iPads onthuld.

3. Audi lijkt in China eieren voor zijn geld te hebben gekozen en te hebben toegegeven dat het zich schuldig heeft gemaakt aan ‘illegaal monopolistisch gedrag’, blijkt uit berichtgeving uit Chinese staatsmedia. Audi zou volgens kartelautoriteiten prijzen van auto-onderdelen hebben opgedreven. Niet dat Audi overigens veel keuze heeft behalve schuld bekennen. Beijing is onder het mom van het aanpakken van kartels bij buitenlandse bedrijven de duimschroeven aan het aandraaien. Afgelopen maand heeft de regering zeven autoproducenten onder druk gezet om de prijzen te verlagen. Daarnaast zijn kartelautoriteiten binnengevallen bij kantoren van softwarereus Microsoft.

4. Twitter heeft naar eigen zeggen een goede kans om de Chinese markt te betreden. Twitter is door de Chinese autoriteiten verboden en wordt niet doorgelaten door de ‘grote Chinese firewall’. Maar de ceo van het socialmediabedrijf Dick Costolo zei tegen de Japanse krant Nikkei dat hij meer personeel in dienst heeft genomen voor politiek overleg met Chinese autoriteiten om toegang te krijgen tot het gecensureerde internet van het meest volkrijke land ter wereld. Costolo zei dat Twitter begonnen is te voldoen aan Chinese regelgeving zonder dat de principes van Twitter over boord worden gegooid.

5. De topman van het Duitse conglomeraat Henkel, Kasper Rorsted, heeft een weinig hoopvolle boodschap voor de Russische president Poetin. Rorsted zei vanochtend tijdens de toelichting op Henkels kwartaalcijfers dat het "naïef" is om te veronderstellen dat Rusland niet in een recessie dreigt te belanden. Volgens Rorsted heeft de crisis in Oekraïne de Russische economie vooralsnog niet parten gespeeld, maar beginnen nu de eerste tekenen van een "significante verzwakking" zichtbaar te worden.

6. Hoeveel gaat het verbod op de invoer van Westers voedsel Nederland kosten? Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) exporteert Nederland ruim 500 miljoen euro aan voedsel naar Rusland. Dat is slechts 0,1 procent van de totale goederenexport. Maar, voegt het CBS toe, het gaat wel om export met relatief hoge winstmarges. Volgens VNO-NCW topman Hans de Boer is de raming van een half miljard euro te beperkt. Tegen het Financieele Dagblad zei de Boer dat als de wederuitvoer wordt meegenomen, het Russische invoerverbod de agrarische sector en de tussenhandel 1,5 miljard euro kost.

7. Om 11.00 uur wordt de ZEW-index voor het vertrouwen in de Duitse economie bekend gemaakt, en de markt houdt rekening met een stevige daling vanwege de Oekraïense crisis. Economen gepolst door persbureau Bloomberg denken dat de index voor de economische verwachtingen voor de Duitse economie deze maand daalde naar 17 van 27,1 in juli, wat de laagste stand in anderhalf jaar tijd was. Gisteren bleek uit cijfers van de OESO dat de groei van de Duitse economie aan het begin van het jaar piekte en sindsdien steeds meer is verzwakt.

Update: De vertrouwensindex voor de huidige situatie in Duitsland daalde van 61,8 in juli tot 44,3, waar economen in doorsnee rekenden op een stand van 54,0.

8. Beleggers kijken vandaag oom nog uit naar een tweetal Amerikaanse macrocijfers. Een daarvan is de NFIB-index voor het economisch vertrouwen bij het kleinbedrijf in juli. In het voorjaar bereikte de vertrouwensindex de hoogste stand in bijna 7 jaar tijd, maar het optimisme nam in juni weer wat af omdat de economische verwachtingen minder positief werden. De markt is vooral gericht op de subindex voor loongroei. De ontbrekende schakel in het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt is de loongroei. Eén van de belangrijkste redenen dat de Fed huiverig is om het monetaire beleid te verkrappen is de nog steeds zwakke loongroei, die in sterk contrast staat met de sterke banengroei dit jaar. De subindex voor de loongroei van de NFIB, die sterk correleert met daadwerkelijke loongroei, is dit jaar sterk gestegen, en wijst er op dat de loongroei spoedig zal aantrekken. Als de loongroei daadwerkelijk aantrekt, zal de Fed sneller op de rem moet gaan staan en het monetaire beleid eerder gaan verkrappen.

9. Economen verwachten daarnaast dat uit het zogenoemde JOLTS-onderzoek zal blijken dat het aantal openstaande vacatures in juni daalde ten opzichte van de 4,635 miljoen in mei, wat het hoogste niveau was sinds 2000.

10. Europese aandelenbeurzen weten het maandag ingezette herstel niet voort te zetten en noteren lager. De obligatiemarkt houdt zich koest en het is niet zo dat beleggers een veilige haven zoeken in Duitse staatsleningen. Met andere woorden: het is erg rustig en beleggers zijn in afwachting van de macrocijfers vandaag, de Amerikaanse detailhandelsverkopen op woensdag en de Europese groeicijfers voor het tweede kwartaal op donderdag.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl