De olieprijs zou wel eens kunnen zakken tot 20 dollar per vat, denken ze bij Goldman Sachs. Carlos Slim is ondertussen in rap tempo bezig zijn aandelen KPN te lozen. Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. De Telegraaf meldt vanochtend dat ABN Amro volgende maand al naar de beurs kan worden gebracht, tenzij er onverwachte tegenvallers zijn. De krant baseert op het tijdschema’s die gebruikelijk zijn bij beursgangen. Normaliter vindt de beursgang plaats zeven weken nadat bankanalisten gesproken hebben met het bestuur. In het geval van ABN Amro zou de beursgang dan eind oktober plaatsvinden.

De IPO moet ongeveer 15 miljard euro opleveren en de free float zal in eerste instantie 20 tot 30 procent bedragen. Dat moet genoeg zijn om een plek in de AEX te krijgen na de herweging van de index in maart 2016.

2. América Móvil, de telecommaatschappij van miljardair Carlos Slim, gaat met de verkoop donderdag van 750 miljoen euro aan converteerbare obligaties om precies te zijn 21,2 procent van zijn aandelen KPN lozen. De obligaties die Slim verkoopt zullen over drie jaar namelijk verplicht geconverteerd worden naar aandelen KPN. Volgens de laatste melding bij de AFM heeft América Móvil 1,06 miljard aandelen KPN, wat overeenkomt met een kapitaalbelang van 24,83 procent.

3. De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras is de nieuwe koning van de obligatiemarkt. De koning van de markt voor zogenoemde junkobligaties wel te verstaan. Junkobligaties hebben een kredietbeoordeling die lager is dan een investment grade, waardoor veel institutionele beleggers er hun vingers niet aan mogen branden omdat de kredietwaardigheid van de schuldenaar twijfelachtig is.

Persbureau Bloomberg merkt fijntjes op in een artikel dat Petrobras met 56 miljard dollar aan obligaties de grootste schuldenaar is in de 2 biljoen dollar grote markt voor junk obligaties. Op nummer twee staat telecombedrijf Sprint Corp met 31 miljard dollar aan obligaties, gevolgd door de Venezolaanse staatsenergiemaatschappij PDVSA met 36 miljard dollar.

4. Zakenbank Goldman Sachs is wel erg negatief over de prijs van olie. In een rapport schrijven analisten van de bank dat de prijs van een vat olie wel eens naar 20 dollar kan zakken. Dat is de prijs van de Amerikaanse benchmark, West Texas Intermediate (de mondiale benchmark is Brent). Volgens de analisten is het aanbodoverschot van olie namelijk veel groter dan zij eerder hadden aangenomen. Met andere woorden: de wereld komt om in de olie. Overigens is de centrale voorspelling van Goldman dat olie in een maand tijd naar 38 dollar per vat van de huidige prijs van krap 45 dollar en over twaalf maanden ergens tussen de 45 en 60 dollar per vat noteert.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

5. Uit de laatste Griekse opiniepeilingen blijkt dat ex-premier Tsipras een comeback aan het maken is. Volgens een peiling van Efsyn zou Tsipras’ linkse Syriza-partij 28,5 procent van de stemmen krijgen bij de verkiezingen van 20 september.

Op nummer twee staat het centrumrechtse Nieuwe Democratie met 23,5 procent van de stemmen. De foutmarge is niet bekend. Peilingen van andere bureaus wezen de afgelopen tijd juist op een nek-aan-nekrace tussen Syriza en Nieuwe Democratie. Op nummer drie staat de extreem-rechtse partij Gouden Dageraad met 6,5 procent van de stemmen, gevolgd door het centrumlinkse Pasok met 4,5 procent.

Uit de peilingen blijkt dat geen partij de absolute meerderheid in het 300 zetels tellende parlement krijgt, zelfs als de 50 bonuszetels voor de grootste partij worden meegerekend. Dat betekent dat de winnaar van de verkiezingen een coalitie moet aangaan met één of meer splinterpartijen of in zee moet gaan met zijn grote rivaal, de nummer 2 die dan Syriza of Nieuwe Democratie zal zijn.

6. De ministers van Financiën van de eurozone hebben komend weekend weer een eurogroepoverleg. En dat zal, naast het vluchtelingenprobleem, vooral over Griekenland gaan. De ministers zullen praten over het verlichten van de Griekse staatsschuld en een lijstje moeten maken met bezuinigingen en hervormingen die het Griekse parlement moet aannemen alvorens de volgende tranche noodleningen van 3 miljard euro wordt overgemaakt.

Probleem is dat het Griekse parlement dergelijke wetgeving pas zal aannemen nadat er een nieuwe regering is gevormd. En dat kan wel even duren, want de coalitieonderhandelingen zullen waarschijnlijk moeizaam verlopen. De volgende regering heeft namelijk de twijfelachtige eer om drie jaar lang bezuinigingsbeleid uit te voeren, een gifpil voor elke regeringspartij. Betekent dat dat de derde bailout van Griekenland nu al ontspoord?

Waarschijnlijk niet. De eurozone heeft laten zien flexibel genoeg te zijn zolang er een gematigde regering aan de macht is (of de radicale regering capituleert). Als in Athene het geld echt op is en een default dreigt, komt er waarschijnlijk wel weer overbruggingsfinanciering. Bovendien staat de ECB te popelen om Griekse obligaties te kopen zodra er genoeg progressie is geboekt in het uitvoeren van de bailout. Daarnaast is een overgrote meerderheid van het Griekse parlement als puntje bij paaltje komt bereid in te stemmen met de bailout-wetgeving, en dat zal na de verkiezingen niet veranderen.

7. De meeste Europese beurzen kleurden vanochtend rood, waardoor de winst voor de week beperkt blijft tot nog geen een procent. Uitzondering was de AEX, die de week onveranderd lijkt af te gaan sluiten. Heel spannend is het allemaal niet, want sinds de crash van augustus en het daaropvolgende herstel bewegen Europese beurzen zijwaarts, terwijl de volatiliteit op een verhoogd niveau blijft.

Beleggers zijn nerveus in aanloop naar het rentebesluit van de Fed volgende week donderdag. De markt verwacht dat de Fed een pas op de plaats maakt, maar tegelijkertijd zal herhalen dat het toch echt van plan is dit jaar de rente te verhogen. De drang van de Federal Reserve om de rente te verhogen beangstigt veel beleggers. De markt is namelijk helemaal niet zo positief over de Amerikaanse economie en de inflatie, in tegenstelling tot de Fed, die de moed hoog houdt. Met regelmaat zijn er geluiden uit de markt dat de Fed na de renteverhoging al snel bakzeil moet halen en de rente spoedig zal moeten verlagen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl