Een overnachting regelen via Airbnb, een taxi bestellen met Uber of Business Insider lezen op je iPad: tien jaar geleden kon het niet. De wereld van de technologie is in die periode behoorlijk hard gegroeid, en de nieuwe toepassingen die erbij komen kijken, maken ons leven een stukje makkelijker of kleurrijker.

Ook leuk: sta even stil bij hoezeer Whatsapp in essentie hetzelfde is gebleven en hoezeer Snapchat in diezelfde tijd enorm is geëvolueerd.


1. iPad

Steve Jobs lanceerde de iPad in 2010 met de belofte: “Dit is de beste surfervaring die je kunt hebben. Beter dan een laptop, beter dan een smartphone.”

2. Google Chrome

Flickr/Isaac Bowen

Hij is nu CEO van Google, maar Sunder Pinchai was in 2008 vice-president producten en overzag dus de creatie van Chrome. “Op het eerste gezicht hebben we een gestroomlijnde en simpele browser ontwikkeld. (…) Onder de motorkap hebben we ook innovaties ingevoerd.” Geen wonder dat Pinchai een gouden toekomst tegemoet ging bij Google.


3. Snapchat

Pictaboo is de naam waaronder Snapchat in 2011 het levenslicht zag als een app om foto's te delen die binnen tien seconden weer verdwijnen. Eeuwig vindbare data is een drempel voor sommige posts en daarom slaagt Snapchat erin een nieuw publiek aan te boren. Slechts 6 jaar later is het bedrijf 18 miljard dollar waard én een geduchte concurrent van Facebook.

4. Airbnb

Twee problemen, één oplossing. De een wil geld verdienen met het verhuren van zijn huis aan bezoekers en de ander wil goedkoop overnachten of juist in een bijzonder huis slapen. Bam, Airbnb geboren. Het idee stamt uit 2007 en de eerste appartementen gingen een jaar later het net op.

Airbnb, dat voor elke overnachting een commissie ontvangt, is tegenwoordig winstgevend en zou 31 miljard dollar waard zijn.


5. Spotify

Thomson Reuters

Zweden is dan wellicht een kraamkamer voor piraterij met onder andere The Pirate Bay en andere downloadwebsites, maar ook van Spotify. De twee oprichters Daniel Ek en Martin Lorentzon bedachten de naam terwijl Lorentzon tijdelijk bij Ek op de bank sliep in Stockholm. Al in 2007 bestond er een testversie, maar na contracten met grote platenmaatschappijen lanceerde Spotify


6. Instagram

Dat het tempo hoog ligt in de appwereld, toont Instagram wel. De fotoapp is één van de jongste producten op deze lijst. Het vierde dit jaar pas zijn zevende verjaardag. 25.000 mensen begonnen met insta's op dag 1. Een jaar later is het Apple's App of the Year en weer een jaar later knalt Facebook binnen met een bod van 1 miljard dollar.

7. Kickstarter

Een jazzfestival in New Orleans was het begin achter Kickstarter. Organisator Perry Chen wilde een paar klinkende namen op de affiche, maar kwam zonder crowdfunding nergens. Bij gebrek aan platform voor die manier van financieren zette hij het zelf maar op.
Anno 2017 is het een website met een kleurrijk palet aan bedrijven en producten die hopen genoeg potentiële klanten enthousiast te maken zodat ze investeren. Het principe is aanstekelijk en Kickstarter groeide uit tot een voorbeeld voor anderen, zoals Indigogo en Rockethub.

8. Android

Google zou werken aan eigen telefoon en die zou de naam G Phone dragen. Een geduchte concurrent van de iPhone. Maar Google sloeg een andere weg in: software ontwikkelen en perfectioneren voor partners die juist beter zijn in hardware bedenken. Android was geboren, een besturingssysteem dat sinds november 2007 uitgegroeid is tot het grootste mobiele platform met 2 miljard telefoons wereldwijd.

Die G Phone kwam alsnog - in de vorm van de Google Pixel vorig jaar, waarmee de zoekmachine van weleer eindelijk zelf in de hardware stapte en de consument een 'zuivere' versie van Android toonde.


9. Pinterest

Pinterest is een bedrijf dat nu vooral één ding doet: de gebruiker een eindeloze stroom aan 'inspirerende' beelden voorschotelen. Maar het platform werkt aan een heel serieuze evolutie. Camera's in smartphones benutten om te zoeken en objecten te herkennen en achterhalen bijvoorbeeld. Of de leervaardigheden van machines beetje bij beetje verbeteren en koppelen aan webshops. De mogelijkheden zijn enorm gevarieerd, helemaal als je de enorme berg aan gebruikersdata in ogenschouw neemt.

10. Uber

Ondanks dat Uber de laatste maanden vooral synoniem staat met schandalen rond de werkomstandigheden voor vrouwen, het gedrag van de managers en het vertrek van CEO Travis Kalanick, blijft het nog steeds de waardevolste startup ooit: 70 miljard dollar (of 61 miljard euro).

Uber kwam op dat punt nadat het in 2009 vertrok als alternatief voor met name luxe taxidiensten. De uitbreidingen zijn op hoog tempo gekomen en de ambitie van Uber blijft onverminderd groot. Vooral in ontwikkelingslanden wil het niet alleen taxi's bieden, maar de hele transportmarkt ontregelen.


11. Whatsapp

AP Photo/Andre Penner

Zo simpel en dan toch komen bovendrijven. Whatsapp is sinds 2009 eigenlijk bijzonder 'gewoon' gebleven. Waar de andere berichtenapp van Facebook - Messenger - steeds meer opties toevoegt en functionaliteiten uitbreidt, houdt Whatsapp het bij de kern: berichten versturen.

De oprichters, Jan Koum en Brian Acton, registreerden eerst een bedrijf voordat ze ook maar een deel van de code hadden geschreven. Dankzij organische groei ontpopt Whatsapp zich al snel als vervanging van sms. Sommige consumenten in ontwikkelingslanden slaan die helemaal over. In 2014 koopt Facebook Whatsapp voor het astronomische bedrag van 19 miljard dollar (16 miljard euro).