Als je ooit sushi hebt gegeten, dan weet je dat je niet altijd ziek wordt van rauwe vis. Zolang het maar op de juiste wijze bereid wordt. En dat geldt voor meer voedingsmiddelen – mits juist bereid, heel goed te eten in rauwe staat.
Wist je bijvoorbeeld dat je deze 11 voedingsmiddelen rauw kunt eten?
Wilde rijst hoef je niet per se te koken.
Waarschijnlijk weet je ook niet beter: rijst kook je. Maar dus niet in geval van wilde rijst!
Wilde rijst, technisch gesproken een grassoort, kan gewoon gegeten worden als het twee à drie dagen in water is geweld. Volgens vegablog The Full Helping is het eetklaar wanneer het taai wordt.
In veel recepten zit rauwe courgette.
Van spinazie en champignons tot broccoli – veel groenten worden net zo vaak rauw gegeten als in gekookte vorm. Courgette echter wordt niet zo vaak gebruikt voor salades als komkommer of wortels – en dat is eigenlijk vreemd.
Rauwe courgette is een heerlijk ingrediënt voor koude pastagerechten of salades.
Rabarber hoeft niet alleen in gekookte vorm in taart verwerkt te worden.
De volgende keer dat je met rabarber in de weer bent voor in een taart, probeer dan gewoon een stuk rauw te eten – dat valt namelijk best mee.
Maar, en speciaal voor de beginners onder ons, haal eerst de bladeren eraf, want ze kunnen giftig zijn. Zijn die er eenmaal af, dan moet je ze volgens Smithsonian Magazine rauw dippen in suiker, ahornsiroop of honing. Of in stukjes hakken en in de yoghurt roeren.
Sommige mensen eten rauwe eieren.
Ondanks dat sommige instanties waarschuwen dat je er salmonella van kunt krijgen, blijven hele volksstammen rauw ei eten.
Een groot rauw ei bevat ongeveer 6 gram proteïne, en een hoog percentage van de dagelijks benodigde hoeveelheid Vitamine A, B2, B5 en B11.
Voedingsdeskundige Tara Gidus Collingwood van de University of Central Florida Athletics zei in Women's Health dat de voedingstoffen in rauwe eieren de hersenfunctie verbeteren en het immuunsysteem en het zenuwstelsel versterken. "Echter, geen van deze voedingsstoffen verdwijnen wanneer je het ei kookt", zegt Collingwood.
Rundvlees kun je rauw eten, als je tenminste de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.
Rauw vlees eten is niet zonder risico's, zeggen veel voedingsdeskundigen. Toch geldt het als een delicatesse in veel landen. Zoals Frankrijk, waar het geserveerd wordt onder de noemer "steak tartare."
Professor in de microbiologie, medische microbiologie en immunologie Eugene Muller van de Framingham State University, vertelde in Esquire dat als je dan toch besluit om rauw rundervlees te eten, je het vlees moet kopen van een slager die te vertrouwen is, en dat je het gekoeld moet bewaren om de groei van bacteriën te remmen.
Rauwe aardappelen eten: het kán.
Je tanden in een rauwe aardappel zetten, kan ook. Hou je wel verre van aardappels die groen zijn, omdat juist deze heel giftig kunnen zijn.
Voedingsdeskundige Ed Blonz uit Californië schreef in de San Diego Union-Tribune dat een bepaald type zetmeel in rauwe aardappelen moeilijk te verteren is en kan leiden tot diarree en een opgeblazen gevoel.
Uit een studie uit 2017 blijkt echter ook dat ditzelfde zetmeel een positief effect kan hebben op bepaalde darmaandoeningen.
Rauwe pastinaak kan salade net die ene bite geven.
Deze wortelachtigen worden vaak beschreven als de zoete variant van de wortel, en hoewel ze vrijwel altijd gekookt worden, zijn ze ook rauw best te pruimen.
Om ze rauw te consumeren is het wel noodzakelijk om de buitenste schil eraf te pellen.
Pastinaak is een belangrijke bron van Vitamine C en als je ze rauw eet, krijg je meer antioxidanten binnen dan wanneer je de wortel kookt.
Zeewier. Soms is rauw beter.
Zeewier of zeegroenten bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals magnesium, ijzer, calcium en jodium.
Als je zeewier gaat koken, kook je de voedingsstoffen eruit. Uit een studie uit 2011 in Thyroid Research Journal blijkt dat wanneer kelp gekookt wordt, je 90 procent van de jodium kwijtraakt. Jammer, want jodium is noodzakelijk voor een goede werking van de schildklier.
Rauwe linzen zijn goed eetbaar zodra ze ontkiemd zijn.
Het kan enkele dagen duren, maar eenmaal ontkiemd zijn rauwe linzen heerlijk.
Volgens The Raw Food World duurt het ongeveer drie dagen voordat linzen ontkiemd zijn. Als je de bonen hebt gewassen, moet je ze 's nachts in een kom water laten wellen. Op de tweede dag giet je de bonen af en leg je ze in een grote glazen kom met een folie eroverheen. Zorg er wel voor dat de linzen kunnen ademen. Gedurende twee dagen lang spoel je de bonen elke zes uur en leg je ze weer opnieuw in de afgedekte kom.
Als de kiempjes 1 à 2 centimeter zijn, kun je de linzen eten.
Uien verliezen voedingsstoffen als je ze verhit.
Rauwe uien zijn misschien wel een medicijn tegen kanker.
"Het bakken van uien op hoge temperaturen doet de werking van de in de uien aanwezige fytochemicaliën teniet. Fytochemicaliën beschermen ons tegen bepaalde soorten kankers zoals longkanker en prostaatkanker", zegt diëtist Anar Allidina tegen Global News.
Butternut-pompoen als ingrediënt in salades en smoothies.
Deze winterpompoen kan gegrild, geroosterd, gebakken, gepureerd en zelfs rauw gegeten worden.
Maak er een rauwe salade van, blend ze in een smoothie of pureer ze en gebruik ze als vervanger voor pompoen in dessertgerechten.
Maak je niet sappel over giftige blaadjes of andere gevaarlijke elementen. Butternut-pompoen is helemaal veilig als je het rauw eet.
LEES OOK: Dit nemen mensen mee naar kantoor als lunch in 15 verschillende landen