Hoe zwaar worden de stresstests voor Europese banken? Verder kijken is het wachten op het eerste publieke optreden van Janet Yellen als baas van van de Amerikaanse Centrale Bank. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.De ECB en de Europese bankenwaakhond EBA gaan de lat voor banken nog wat lager leggen. Volgens persbureau Reuters hoeven banken die bezig zijn te herstructureren niet het het zwaar-weer scenario in de stresstest te doorstaan. Deze banken zullen niet op basis van de balans van eind 2013, maar op basis van de verwachte balans voor 2014 tot en met 2016 worden getoetst. Dit is een meevaller voor ondergekapitaliseerde banken, zoals de Italiaanse bank Montei dei Paschi di Sienna.

Eerder werd al duidelijk dat banken in de stress test hoeven te voldoen aan een Tier 1 kernkapitaal ratio van 5,5 procent in plaats van 6,0 procent (de Tier 1 kernkapitaal ratio geeft de verhouding weer tussen de naar risico gewogen activa en het eigen vermogen), terwijl onder de Basel III regelgeving een minimum van 7,0 procent geldt. De stresstest die eind dit jaar wordt gehouden is wel zwaarder dan de geflopte stresstest die de EBA in 2010 en 2011 hield. Ditmaal hanteren toezichthouders strengere definities van passiva die banken tot het eigen vermogen mogen rekenen.

2.De Italiaanse bank Popolare Emilia heeft laten weten dat uit het boekenonderzoek van de ECB zal blijken dat er een kapitaaltekort is van 200 tot 300 miljoen euro. Tegen persbureau Bloomberg News zei de CEO van de Italiaanse bank, Luigi Odorici, dat een aandelenemissie echter niet nodig is. Odorici zei dat door het aanpassen van de modellering van balansrisico’s, zoals grootbanken UniCredit en Intesa Sanpaolo ook hebben gedaan, de Tier 1 kernkapitaal ratio wordt opgepompt naar een comfortabele 9,5 tot 10,5 procent.

3.De Duitse chemiereus BASF zal het aandeel van de investeringen in Duitsland als deel van de totale investeringen verlagen van een derde naar een kwart in de komende vijf jaar. Dat is een groot probleem voor Duitsland, dat kampt met een veel te laag investeringsniveau in de binnenlandse economie doordat Duitse bedrijven liever in het buitenland investeren. BASF topman Kurt Bock schreef in een opiniestuk in Frankfurter Allgemeine Zeitung dat de energiekosten in Duitsland te hoog zijn als gevolg van de Energiewende, de gesubsidieerde overgang naar duurzame energie. Bock pleit er voor de markt voor duurzame energie open te stellen voor marktwerking.

4.’s Werelds grootste staalproducent ArcelorMittal is een van de partijen die geïnteresseerd is in een (gedeeltelijke) overname van de in zwaar weer verkerende Italiaanse staalproducent Ilva. Ilva is in een schandaal verwikkeld vanwege vervuiling rond de fabriek in Taranto, waardoor het aantal mensen met kanker en ademhalingsproblemen enorm is gestegen. Volgens de Italiaanse krant Il Sole 24 Ore bedragen de kosten voor een nieuwe fabriek en milieusanering 3 miljard euro.

5.Vodafone heeft een oorlogskas van 30 to 40 miljard dollar voor het doen van overnames. Dat heeft topman Vittorio Colao van het Britse telecombedrijf gisteren gezegd. Vanwege de consolidatieslag in de Europese telecomsector ben je jager of prooi. Vodafone kan daarbij met een dikke buidel op jacht. De verkoop van het belang in Verizon Wirles aan de Amerikaanse telecomreus Verizon vorig jaar leverde de Britten niet minder dan 130 miljard dollar op.

6.De activistische beleggers Carl Icahn heeft de strijdbijl begraven met Apple begraven. Icahn gooide de handdoek in de ring nadat Apple aangaf dat het 14 miljard dollar van zijn berg cash van 150 miljard dollar heeft gebruikt om eigen aandelen in te kopen. Icahn, die had gehoopt op een aandeleninkoop van 50 miljard dollar, zei in een open brief de “agressieve” aandeleninkoop te zullen steunen.

7.Europese beurzen zijn vanochtend hoger van start gegaan in het kielzog van het herstel op Wall Street en in Azië. Beleggers zijn wat positiever gestemd over de Amerikaanse economie en wat minder bezorgd over opkomende landen, waardoor valuta als de Turkse lire stabiliseren. Sinds eind vorige week zijn ook de Duitse en Amerikaanse rentestanden wat gaan stijgen, een teken dat beleggers bereid zijn meer risico's te nemen.

8.TomTom en Arcadis zijn vanochtend de gebeten hond op het Damrak na het bekendmaken van de jaarcijfers. Navigatiespecialist TomTom gaf teleurstellend genoeg aan ook dit jaar een verdere daling van de omzet en onderliggende winst te verwachten. Het bedrijf wees onder meer op zwakke vraag bij divisie automotive en het opschroeven van de investeringen. Uit de vroegtijdig naar buiten gekomen cijfers van advies- en ingenieursbureau Arcadis bleek dat in het vierde kwartaal de operationele winst sterker dan verwacht was gedaald met 15 procent naar 50,4 miljoen euro.

9.Het belangrijkste agendapunt vandaag is Janet Yellens eerste getuigenis voor het Congres als voorzitter van de Fed. Handelaren zullen nauwgezet luisteren naar wat Yellen te zeggen heeft over het overwegend tegenvallend economisch nieuws uit de VS de afgelopen tijd, de sell-off in opkomende markten en natuurlijk het monetaire beleid van de Fed.

De Amerikaanse centrale bank is begonnen met de afbouw van de monetaire stimulering door de obligatieaankopen in stappen van 10 miljard dollar te verlagen. Daarnaast heeft de Fed beloofd de rente laag te houden zolang de werkloosheid boven de 6,5 procent staat. Probleem voor de Fed is dat de werkloosheid veel sneller dan verwacht is gedaald en nog maar 6,6 procent bedraagt. Veel andere arbeidsmarktcijfers wijzen er echter op dat de arbeidsmarkt nog steeds ruim is. Handelaren willen daarom weten hoe de Fed de bijna overbodig geraakte rentebelofte nieuw leven gaat inblazen.

10.Bundesbank President en ECB-bestuurslid Jens Weidmann gaat vanmiddag tandartsen vermaken met een toespraak met de spannende titel ‘Dentists and Economists – the Meaning of a Consistent Political-Economic Regulatory Framework’. Weidmann spreekt in Karlsruhe, waar het Duitse Constitutionele Hof vorige week in een voorlopige uitspraak bepaalde dat het nog nooit gebruikte obligatieaankoopprogramma OMT waarschijnlijk in strijd is met EU-wetgeving.

Hopelijk geeft Weidmann zijn mening over de uitspraak, die voor de Bundesbank namelijk een teleurstelling is. Het Hof bepaalde namelijk dat onder voorwaarden de ECB wel staatsleningen in de markt mag kopen, iets waar Weidmann fel op tegen is. De wat houterige Weidmann, die van tuinieren en botanie houdt en nogal bleek afsteekt ten opzichte van de ijzervreters die voor hem de Bundesbank leidden, vergeleek Draghi en zijn OMT in 2012 nog met Goethes Mephisto die de keizer adviseerde de geldpers te laten rollen.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl