Bij een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo zijn woensdag in het centrum van Parijs zeker twaalf doden en tien gewonden gevallen.
Vijf gewonden zijn er slecht aan toe, aldus de autoriteiten. Onder de doden zijn zeker vier tekenaars van het blad.
De twee gemaskerde en in het zwarte geklede daders zijn naar het zich laat aanzien na een vuurgevecht met agenten ontkomen. Franse media meldden dat de terroristen een kalasjnikov en een raketwerper bij zich hadden.
De auto van de plegers is teruggevonden in het centrum van Parijs. De zwarte Citroën stond in het negentiende arrondissement van de stad, ten noorden van het elfde arrondissement waar de aanslag werd gepleegd.
De aanslag lijkt uitstekend te zijn voorbereid, schrijft de krant Le Parisien. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant.
Tegendraads Charlie Hebdo
Het satirische weekblad Charlie Hebdo stamt uit 1969. Het linkse blad vaart uit met behulp van spotprenten, bijtende humor, tirades, essays en nieuwsverhalen tegen extreemrechts, religies en de traditionele politiek. Het buigt zich graag zeer tegendraads over politieke en culturele kwesties. Het blad publiceert geen foto's, alleen tekeningen en tekst. Het blad verschijnt op woensdag en heeft veel vijanden gemaakt, vaak met wrange grappen en onder islamieten met spotprenten van de profeet Mohammed.
Het blad schroomde bijvoorbeeld niet kort na de oprichting een grap te maken over de dood in november 1970 van de nationale held generaal en president Charles de Gaulle. Het streng seculiere Charlie Hebdo heeft zich de laatste jaren erg fel gekant tegen islamisme. In 2011 werd het kantoor van het weekblad met een molotovcocktail belaagd. Het pand werd bewaakt volgens Franse media.
Hollande: het was een terroristische aanslag
De Franse president François Hollande twijfelt er niet aan dat de aanval een terroristische aanslag was. De aanslagplegers "zullen worden opgejaagd zolang dat nodig is en ze zijn gepakt, voor een rechter zijn gebracht en zijn veroordeeld", aldus het staatshoofd. Hij riep de bevolking op de nationale eenheid te bewaren. Volgens Hollande zijn er de afgelopen weken meerdere terroristische aanslagen in Frankrijk verijdeld.
De Britse premier David Cameron noemde de aanslag in Parijs 'ziekmakend'. Groot-Brittannië steunt Frankrijk in de strijd tegen terreur, zei Cameron.
Volgens Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), bevestigt de aanslag het dreigingsbeeld waar ook Nederland mee te maken heeft. "Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel."
Mohammed-cartoonist Westergaard geschokt
De Deense cartoonist Kurt Westergaard heeft geschokt gereageerd op de aanslag. Westergaard is de man achter de omstreden cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband die ook door Charlie Hebdo werd afgedrukt.
"Dit beroert mij natuurlijk. Het is griezelig, maar alles dat mijn beveiliging aangaat laat ik over aan de speciale beschermingsdienst van de politie. Mijn beveiliging is uitstekend'', aldus Westergaard tegen het Deense Ekstra Bladet. "Natuurlijk maakt dit indruk, het is angstaanjagend'', ging hij verder tegen de krant.
"In 2010 kreeg ik bezoek van twee medewerkers van het satirische blad, kort nadat ik en mijn huis waren aangevallen. Dit doet me denken aan de aanval op Politiken, die gelukkig werd verijdeld."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl