Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Pieter Elbers mag door als CEO van KLM, maar moet wel zijn baas als commissaris dulden
Moederbedrijf Air France-KLM is akkoord met een volgende termijn voor de populaire KLM-baas Pieter Elbers. Dat is waarschijnlijk een flinke opluchting voor Elbers, want de CEO van het moederbedrijf, Ben Smith, zou Elbers zien als een sta-in-de-weg bij een verdere stroomlijning en centralisatie van het concern.
Smith neemt overigens zitting in de raad van commissarissen van KLM, waardoor het moederbedrijf dus wel een fractie meer zeggenschap krijgt over de Nederlandse maatschappij.
2. KLM presteert opnieuw beter dan Air France
Net na het nieuws over Elbers presenteerde Air France-KLM vanmorgen de jaarcijfers. Zoals verwacht presteerde de Nederlandse luchtvaartmaatschappij duidelijk beter dan zijn Franse zuster. Financieel directeur Frédéric Gagey sprak in een toelichting op resultaten van een "opvallend goed resultaat" voor KLM. De stakingen die Air France met de nodige kosten opzadelde noemde hij een vervelende herinnering uit het verleden.
3. Dit jaar kiezen naar verwachting fors meer huiseigenaren voor een hypotheek met NHG-garantie
De verhoging van de de maximale grens voor de financiering van hypotheken met een NHG-garantie tot 290 duizend euro leidt dit jaar waarschijnlijk tot 15 procent meer meer aankopen met een NHG-hypotheek. Dat stelt het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de NHG-garantie uitvoert, woensdag bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018.
De hogere financieringsgrens leidde in januari al tot 17 procent meer aanvragen voor NHG-hypotheken. Die beschermen huiseigenaren tegen een restschuld als de ze de hypotheeklasten niet meer kunnen dragen. Hypotheekrentes voor NHG-hypotheken zijn doorgaans wat lager, omdat banken minder risico lopen.
4. Theresa May is - alweer - in Brussel om over de Brexit te praten
Daar is ze weer! Theresa May is opnieuw in Brussel. En volgens Politico hebben EU-ambtenaren inmiddels geaccepteerd dat ze hier vooral is om aan haar thuisland te laten zien dat ze hard aan de Brexit werkt. "Ik verwacht een vriendelijk gesprek maar geen doorbraak", zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
5. Achtste Labour-parlementariër stapt over naar nieuwe partij
Ondertussen sluit Labour-parlementslid Joan Ryan zich aan bij The Independent Group, een nieuwe fractie in het Lagerhuis die is gevormd door de zeven Labour-leden die maandag uit de partij stapten. Ze kunnen zich niet vinden in de Brexit-strategie van leider Jeremy Corbyn.
Ook drie afgevaardigden van de Conservatieve partij van premier Theresa May zouden op het punt staan de fractie te verlaten en zich aan te sluiten bij de nieuwe Independent Group. Het gaat volgens Engelse media onder anderen om oud-minister Anna Soubry, die voorstander is van een nieuw referendum en er alles aan wil doen een harde Brexit te voorkomen.
6. Google geeft toe: Nest-apparaat heeft 'geheime' microfoon
Het was begin deze maand een flinke verrassing voor gebruikers van het beveiligingssysteem van Nest: Google kondigde aan dat gebruikers voortaan de Google Assistent via het basisstation konden activeren. Vreemd, want gebruikers wisten tot die aankondiging niet dat er überhaupt een microfoon in het apparaat zat.
Google zegt nu dat het een "foutje" heeft gemaakt en dat het nooit de bedoeling was dat de microfoon een geheim was. "Het had gewoon tussen de specificaties moeten staan", zegt een woordvoerder tegen Business Insider. Een troost voor gebruikers: "De microfoon heeft bij de gebruikers nooit aan gestaan en moest specifiek geactiveerd worden." Volgens Google luisterde het Nest-apparaat de gebruikers dus niet stiekem af.
7. Presidentskandidaat Bernie Sanders overspoeld met $4 miljoen aan donaties
Het nieuws dat Bernie Sanders een gooi doet naar het presidentschap tijdens de verkiezingen in 2020 heeft een hoop losgemaakt, vooral geld. In de uren nadat de senator aankondigde dat hij zich kandidaat stelt, stroomde zijn campagnekas vol met 4 miljoen dollar aan donaties van 150 duizend donoren. Sanders is niet de enige politicus die namens de Democraten voor het presidentschap wil gaan. Mocht hij worden verkozen, dan zou hij met 79 jaar de oudste nieuwe president in de geschiedenis zijn.
8. Karl Lagerfeld werkte ooit samen met H&M, maar vond dat geen succes
De dinsdag overleden modeontwerper Karl Lagerfeld werkte niet alleen maar met prestigieuze merken als Chanel samen. In 2004 startte hij ook als eerste beroemde ontwerper een samenwerking met de keten H&M, al liet hij toen al snel weten dat nooit meer te willen doen. Hij ontwierp een kledinglijn die al bijna meteen uitverkocht was en die ervoor zorgde dat de verkopen van de keten wereldwijd met 24 procent stegen.
Goed nieuws, zou je denken, maar Lagerfeld was boos op het hoofdkantoor van H&M. Hij vond het "onbegrijpelijk" dat H&M de lijn exclusief wilde houden door maar weinig kleding te produceren. "Ik vind het gênant dat H&M zoveel mensen heeft teleurgesteld. Het niet aardig van ze, zeker niet tegenover mensen in kleine steden en landen in Oost-Europa."
9. Erdogan wil Turkije aan de wiet krijgen
De Turkse president Erdogan wil dat zijn land weer wiet gaat verbouwen. De hennepplant is volgens hem veel te handig om verboden te zijn. De oerconservatieve president wil echter niet dat zijn landgenoten high worden. Hij ziet een economische kans voor boeren én een potentiële vervanger voor plastic tasjes en verpakkingen die Turkije nu nog vooral importeert.
Er ligt een plan van twintig Turkse provincies om een pilot te starten rond de hennepteelt. Er komt ook een orgaan dat toezicht zal houden op de teelt en handel. Dat moet voorkomen dat er planten de grens over gesmokkeld worden.
10. De ouders Yuri van Gelder willen hun huis terug na drugsvondst
Nog meer hennep: in januari werd er bij de ouders van turner Yuri van Gelder 2,4 kilo hennep gevonden, met een geschatte waarde van 10.000 euro. De burgemeester van Waalwijk sloot daarop de woning voor drie maanden. Papa en mama Van Gelder willen nu hun huis terug, zei hun advocaat Vincent Poelmeijer dinsdag bij de rechter. Ze vinden dat ze door de aandacht in de media en de gevolgen al voldoende worden gestraft. De rechtbank in Breda doet binnen een week uitspraak over de sluiting van het huis.
11. Leerling uit video met veteraan eist €250 miljoen van The Washington Post
De 16-jarige student die een Vietnamveteraan belachelijk zou hebben gemaakt, heeft een schadeclaim ingediend van 250 miljoen dollar bij The Washington Post. Nicholas Sandmann claimt dat de krant hem ten onrechte heeft neergezet als racist. Volgens de student die een pet droeg met de tekst Make America Great Again is The Post vooringenomen over president Donald Trump.
Sandmann claimt dat hij de veteraan niet treiterde, maar de rust wilde bewaren. De 250 miljoen dollar schadevergoeding is overigens geen willekeurig gekozen getal. Het is het bedrag dat Jeff Bezos betaalde voor The Washington Post.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.