1. Geen heldere visie of plan
Investeer in je elevator pitch. Breng je plan terug tot de essentie. De eerste 10 seconden van je presentatie zijn cruciaal!
2. Slechte voorbereiding
Ken je plan door en door, inclusief de cijfers. Voorkom dat een financier er makkelijk een gat in schiet, want dan is financiering een eind weg.
3. Crowdfunding onvoldoende voorbereiden
Een succesvolle wervingscampagne begint al ruime tijd vóórdat je aanvraag live gaat. Bijvoorbeeld binnen je eigen netwerk. Wie dat goed doet, kan direct na de start van zijn crowdfunding campagne al toezeggingen krijgen, wat de kans op nieuwe inschrijvers vergroot. Denk niet dat jouw product zo gaaf of uniek is, dat iedereen ‘vanzelf’ inschrijft.
4. Onduidelijke ambitie of horizon
Bepaal welke financieringsvorm bij je past: nu en in de toekomst. Wie snel groeit heeft een andere vorm van financiering nodig dan een bedrijf met een geleidelijke omzetgroei.
5. Onduidelijk team
Wie heb je nodig om je businessplan succesvol uit te voeren en heb je die in huis of kun je ze aantrekken? Zit dit in je plan? Denk aan salesmensen, marketeers, developers, een controller of een exportspecialist.
6. Slecht huiswerk
Ken de voor- en nadelen van de verschillende financieringsvormen. Waar liggen bijv. de belangen enwaar de risico’s? Laat je goed informeren door experts.
7. Verkeerde man/vrouw
Klikt het met een investeerder? Gelooft hij in jou, je plannen en je team? Dat is mooi, maar ga ook eens na hoe de investeerder omgaat met zijn investeringen, op de korte en lange termijn. Vraag referenties van eerdere investeringen, inclusief een situatie waar het mis ging en praat met de betrokken ondernemers. Dat geeft je inzicht in het gedrag van je potentiële financier.
8. Onzakelijke financieringen
Vrienden en familie zijn makkelijk te benaderen en zijn misschien minder streng in het beoordelen van je plannen. Maar als je bedrijfsresultaten tegenvallen, staat er meer op het spel dan alleen geld. Maak de afspraken dus helder en zakelijk, inclusief de risico’s.
Wat kiest u voor uw bedrijfsfinanciering? Bancaire financiering, crowdfunding, overheidsgaranties, lease en/of investeringsfondsen? Er zijn steeds meer mogelijkheden. Kijk hier voor meer informatie. Want voor elk goed plan vindt de Rabobank de weg. Kom maar op met dat plan!
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl