De files, overvolle treinen, het grijze uitzicht vanuit je toch al grijze kantoor beu? Het klinkt als de ideale oplossing: reizen – liefst een beetje ver weg –  en werken combineren.

Steeds meer millenials wagen de stap, zo ook Amy Fransz (25) en Michelle Hooijen (25). Zij begonnen hun eigen ‘remote start-up’: The Remote Trip en faciliteren nu reizen voor mensen die óók vanaf een strand in Thailand willen werken.

Hooijen: “Wij hebben allebei het standaard ‘succes’-traject van de Nederlandse maatschappij gevolgd. Hard werken op de middelbare school, hoge cijfers, vele extra-curriculaire activiteiten tijdens selectieve Bachelor & Master -opleidingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en dan: aangenomen worden voor een gewilde startersfunctie bij grote multinationale bedrijven (Unilever en Deloitte) met een bovengemiddeld salaris.”

Na deze levensinvestering en een jaar lang werken konden ze nog maar één ding denken: Is dit het?.

Hooijen vertelt: “We zijn beiden ontzettend gepassioneerd en ambitieus, maar de harde werkelijkheid was een baan van 50+ uur in de week met veel stress, geen voldoening en weinig tijd en energie voor de dingen die we echt leuk vonden om te doen, zoals reizen. We werden er aardig ongelukkig door.”

Ze ontdekten de markt voor 'digital nomads', 'remote werken' of hoe je de trend ook wilt noemen: werken vanachter je laptop terwijl je de wereld over reist. Binnen zes maanden hadden de twee oud-studiegenoten hun baan opgezegd om deze nieuwe 'remote levensstijl' tegemoet te gaan.

the remote trip

Ze begonnen The Remote Trip: "We organiseren reizen van drie of zes maanden voor een groep van dertig remote werkers, waarbij iedere maand op een andere locatie in de wereld wordt doorgebracht. Zo gaan we van februari tot en met juli 2017 naar Thailand, Taiwan, Indonesië, Panama, Curaçao, en Colombia." Op dit moment hebben zich al zo'n twintig mensen aangemeld.

Deelnemers betalen een maandelijks bedrag en daarvoor organiseert het duo alle basisvoorzieningen zoals accommodaties, werkplekken, vluchten en sociale activiteiten. "Daarnaast richten wij ons ook op persoonlijke en professionele groei, gezondheid en welzijn en authentieke lokale ervaringen."

Heb jij ook wel oren naar een bestaan als digitale nomade? We vroegen het reisduo naar hun tips. Of je nu alleen de wereld over wilt reizen of je bij een groep aansluit:


1. Spaargeld of verzekerd van werk

"Voordat je alles overboord gooit en de wijde wereld intrekt: zorg dat je ofwel spaargeld hebt om een aantal maanden door te komen zonder inkomen, of dat je een aantal klanten hebt die jou verzekeren van een inkomen, terwijl je vanuit het buitenland werkt," tipt Michelle Hooijen.

"Zo voorkom je veel stress aan het begin en kun je je vol focussen op de overgang."


2. Ga niet als een gek de wereld over reizen, maar kies één plek

salar-de-uyuni-bolivia

De twee ervaringsdeskundigen raden aan om één plek te zoeken in de wereld waar je graag heen wilt en minstens twee weken op één plek te blijven. "Ga niet als een gek meteen de hele wereld rond, want dan zul je jezelf uitputten en is het moeilijker je aan te passen aan je nieuwe werkstructuur."

Ben je helemaal nieuw in het remote werken-verhaal, dan is het volgens het duo slim om naar plekken te gaan die bekend staan om hun grote aantallen remote werkers, ook wel 'digital nomads' genaamd. Hooijen: "Denk aan Chiang Mai in Thailand, Bali in Indonesië, Saigon in Vietnam of Medellin in Colombia. Zo ontmoet je sneller mensen die in een vergelijkbare situatie zitten."


3. Regel zoveel mogelijk dingen online

Iets waar je misschien niet zo snel aan denkt, maar wat volgens Fransz en Hooijen wel erg handig is: "Probeer zoveel mogelijk administratieve zaken al online te regelen. Het is erg vervelend als je vijftien uur van Nederland verwijderd zit en dat dan blijkt dat je langs je bank moet om een nieuwe gebruikersnaam op te halen."

Wat te doen? "Stel een postadres in bij familie of vrienden en eventueel kun je iemand machtigen om zaken af te handelen die een handtekening vereisen."


4. Sluit je aan bij een reizende community of regel het zelf

chiang-mai-thailand-camp-cafe

"Het verschilt van persoon tot persoon hoe je het liefst wil werken", vertelt Hooijen. Zelf leeft ze op dit moment in Costa Rica in een plaatsje waar zeer weinig remote werkers zijn en werkt dus voornamelijk alleen, maar ze spendeert haar vrije tijd met reizigers. Fransz is echter al een aantal maanden in de “digital nomad hotspot” Chiang Mai in Thailand, waar ze veel samenwerkt met andere remote werkers.

Hooijen: "Je kan ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een reizende community (zoals The Remote Trip), een co-working space (waar alleen samen wordt gewerkt op één plek), of een co-living space (waar samen wordt gewoond en gewerkt op één plek)."

Maar het allerbelangrijkste blijft: "Als remote werker kun je exact doen wat voor jou het beste werkt", stelt de reiziger. "Of je nu ‘s ochtends het beste werkt of juist ‘s avonds, of je liever alleen werkt of in een groep, of dat je het liefst in sprints van 2-3 uur werkt: het kan allemaal."


5. Zorg voor genoeg spaargeld om 3/4 maanden rond te komen

Hoeveel geld je voor je reis nodig hebt, is sterk afhankelijk van de bestemming. "In Azie kun je zelfs al vanaf 600 euro per maand rondkomen, in Oost-Europa misschien 1.000 euro, terwijl dat in Centraal- en Zuid-Amerika al op 1.200 euro ligt, om nog niet eens te spreken over Noord-Amerika, West-Europa, of Australië", vertelt Hooijen.

"Het is slim om voor tenminste drie à vier maanden geld te hebben om rond te komen. Misschien heb je het niet nodig, maar het is fijn om een back-up te hebben."

Mensen die deelnemen aan hun reisprogramma The Remote Trip wordt aangeraden om 300 euro (Azië) of 500 euro (Latijns Amerika) te reserveren, bovenop de maandelijkse fee. "Maar dit hangt natuurlijk af van je persoonlijke uitgaven. Dat geld gebruik je dan voor eten, uitgaan en activiteiten die je zelf wilt."


6. Licht je opdrachtgevers vooraf in

The remote trip

Stel dat ik als zzp'er naar het buitenland wil, moet ik dan mijn opdrachtgevers inlichten? "Dat raden wij absoluut aan", zegt wereldreiziger Hooijen. "Op afstand is communicatie het allerbelangrijkst! Zorg dat je de verwachtingen van je klanten, connecties,  en collega’s goed managet."

Hooijen geeft zichzelf als voorbeeld: Ik geef bijvoorbeeld in de eerste e-mail aan inschrijvers al aan in welke tijdzones Amy en ik werken. Zo begrijpen potentiële klanten het beter, wanneer wij pas acht uur later reageren."

Makkelijk is het niet altijd. "Soms zal je je klanten moeten overtuigen dat het werken vanuit het buitenland echt werkt, want ze zijn het misschien niet gewend. Maar zodra ze merken dat hun vraag van vijf uur ‘s avonds, de volgende ochtend al klaar is, zullen ze het snel gaan waarderen! Bij The Remote Trip, bijvoorbeeld, werken we in tijdzones met een totaal tijdsverschil van dertien uur (Costa Rica en Thailand), daarnaast hebben wij twee werknemers (één in de VS en één in Berlijn), dus er is 24/7 iemand online."


7. Regel een toeristenvisum

"Veel beginnende remote werkers vragen zich af hoe het werkt met een visa wanneer je reist. Omdat het een vrij nieuw fenomeen is hebben veel douanes nog geen specifieke regelingen hiervoor", vertelt de twintiger.

"Wij werken dus altijd op een toeristenvisum, in plaats van een werkvisum. Bovendien kom je meestal niet in aanraking met de lokale economie, omdat je klanten in ander land wonen. Let wel op hoe lang je in een land mag blijven op een toeristenvisum om te voorkomen dat je wordt uitgezet of een boete krijgt."


8. Zorg voor een reserve-bankpas

the remote trip

Volgens Hooijen gaat het je vast een keer gebeuren dat je pas geblokkeerd wordt, omdat je Nederlandse bank het verdacht vindt dat je binnen korte tijd in zoveel landen bent. "Zorg altijd dat je een reservepas hebt. Hetzelfde geldt voor online inloggen vanuit andere landen, sommige websites vragen om een extra verificatie, zorg dat je die informatie of het juiste telefoonnummer bij de hand hebt."


9. Houd contact met mede-digital nomads

"Al snel merkten we dat het leven van een remote werker, ondanks het grote voordeel dat je de vrijheid hebt om overal ter wereld te werken,  soms vrij eenzaam kan zijn", vertelt Hooijen vanuit de andere kant van de wereld. "In je eentje in een café in Panama of op het strand in Thailand werken is ook niet altijd gezellig!"

Gelukkig zijn er een groot aantal Facebook-groepen waar je je kunt aanmelden als je vragen hebt of andere mensen wil ontmoeten. Favoriet bij het duo zijn Digital Nomads around the world enWebworktravel - Digital Nomad Network.

"De remote levensstijl mist het sociale aspect dat een kantoor met je vaste collega’s wel biedt. Dit probleem willen wij oplossen door remote community's op te richten die samen wonen, werken, en de wereld rondreizen. Wij geloven dat je op deze manier het maximale uit deze nieuwe levensstijl kan halen, en streven ernaar om de remote werkers in ons gezelschap een zo uniek mogelijke levenservaring aan te bieden."