Haalt ie ’t of niet, de Luxemburger Jean-Claude Juncker als voorzitter van de Europese Commissie? Plus: de Nederlandse inflatie is wel erg laag. Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.
1.Is er nog sprake van inflatie in Nederland? Een heel klein beetje. Volgens het CBS daalde de voor de EU geharmoniseerde inflatie van 0,6 procent in april naar 0,1 procent in mei. In maart hadden we overigens ook inflatie van 0,1 procent, wat het laagste niveau was sinds 2009.
En waarom is de inflatie zo laag? Dan moeten we naar de nationale definitie voor inflatie kijken, want daarvoor maakt het CBS gedetailleerde cijfers bekend. Volgens de nationale definitie was de inflatie in mei 0,8 procent. En dat kwam volledig voor rekening van hogere huren, hogere belasting op drinkwater en andere prijzen die de overheid opschroefde. De inflatie was dus eigenlijk nul, en dat kwam weer doordat kleding en telecommunicatie goedkoper werd, wat hogere prijzen voor de aankoop en het gebruik van auto’s compenseerde.
2.En er waren vanochtend meer cijfers over de Nederlandse economie. Volgens de ABU, de brancheorganisatie van uitzenders, stegen uitzenduren in de periode van eind april tot medio mei met 4 procent, en dat is gelijk aan het groeitempo dat we eerder dit jaar zagen. Het is positief dat uitzenduren toenemen, maar de groei is nog te zwak om voor een kentering te zorgen in de arbeidsmarkt, die nog steeds niet is gestabiliseerd.
3.De regeringsleiders van Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Zweden hebben vandaag een onderonsje in het Zweedse Harpsund. De Britse premier Cameron hoopt daar de steun te krijgen van bondskanselier Merkel, premier Rutte en de Zweedse premier Reinfeldt om het kandidaatschap van Jean-Claude Juncker voor voorzitter van de Europese Commissie te dwarsbomen.
Cameron heeft duidelijk gemaakt dat als de federalist Juncker commissievoorzitter wordt, dit koren op de molen is van Britse eurosceptici en er uiteindelijk toe zal leiden dat het Verenigd Koninkrijk uit de EU gaat. En dan verliest Merkel in Cameron een belangrijke (ideologische) bondgenoot, wat haar positie binnen de EU ernstig verzwakt.
Rutte en Reinfeldt zijn al tegen Juncker, en ook Merkel wil eigenlijk Juncker niet als voorzitter, maar heeft hem wel moeten steunen om binnenlandse politieke redenen. De regeringsleiders willen graag zoals van ouds de Commissievoorzitter zelf kiezen, maar het Europees Parlement moet ditmaal ook akkoord gaan. Helaas voor Merkel houdt het Parlement zijn poot stijf en blijft het Juncker steunen. Voor Merkel zou het allemaal zo veel makkelijker zijn als Juncker de eer aan zichzelf houdt.
4.Jens Weidmann, de als een havik bekendstaande topman van de Bundesbank, heeft voor de verandering de monetaire verruiming door de ECB eens niet afgebrand. Dat is nogal wat, want de Duitse pers staat vijandig ten opzichte van het ECB-ingrijpen.
Weidmann, tevens ECB-bestuurslid, zei tegen Börsen-Zeitung dat het monetaire beleid is verruimd vanwege inflatievooruitzichten die ver onder de doelstelling van 2 procent liggen. “Dat we onconventionele maatregelen hebben doorgevoerd komt door zowel het feit dat we bijna alle ruimte om de rente te verlagen hebben opgebruikt en omdat we er voor willen zorgen dat ons ruime monetaire beleid door zou dringen tot de reële economie.”
5.De consolidatieslag in de Europese telecommarkt gaat door, ook in Frankrijk. Volgens persbureau Bloomberg News heeft Bouygues Telecom een bod van prijsvechter Iliad van de hand gewezen als zijnde te laag. Iliad bood 4 tot 5 miljard euro, en dat was te weinig voor het conglomeraat Bouygues, de eigenaar van Bouygues Telecom. Bouygues hoopt ook op interesse van Orange voor de telecomdivisie, maar waarschijnlijk staan toezichthouders minder open voor deze combinatie, die waarschijnlijk een te machtige marktpositie zou krijgen.
6.Beursbedrijf Intercontinental Exchange is begonnen met de beursgang van Euronext, de hoeder van de AEX index. De aandelen euronext, die een notering zullen krijgen in Amsterdam, Brussel en Parijs, worden uitgegeven tegen een prijs van 19 tot 25 euro per stuk. En daarmee zou Euronext 1,75 miljard euro waard kunnen zijn. ICE brengt een belang van maximaal 60,15 procent naar de beurs en institutionele partijen als ABN AMRO en BNP Paribas zullen een belang nemen van een derde.
7.En over ABN AMRO gesproken, de bank gaat bij divise Markets 100 banen schrappen omdat het niet langer aandelenderivaten en eigen structured products gaat aanbieden.
8.Deutschland über alles. De Duitse `edelmerken` blijven de mondiale markt voor topklasse auto’s domineren. BMW verkocht in de eerste vijf maanden van 2014 153.023 auto’s, 10 procent meer dan een jaar geleden en 8.200 meer dan Audi in de afgelopen vijf maanden verkocht. En daarmee begint BMW steeds meer de hete adem van Audi in de nek te voelen. In dezelfde periode een jaar geleden bedroeg de voorsprong van BMW nog zo’n 11.000 auto’s.
9.Europese aandelenbeurzen noteren vlak na de door ECB-president Draghi ontketende rally die de AEX de afgelopen drie dagen een winst van bijna twee procent opleverde en resulteerde in een slot op het hoogste niveau sinds de zomer van 2008. Richtinggevend nieuws is er niet, behalve lichte winsten (en nieuwe records) op Wall Street.
10.En vanwege de rustige beursagenda wordt het vandaag waarschijnlijk ook niet heel spannend. Handelaren zullen met een schuin oog kijken naar een toespraak van ECB-directielid Yves Mersch, en mogelijk eventuele hints over de vervolgstappen die de ECB nog kan nemen om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl