Nederlandse staatsleningen zijn weer eens flink in trek. De marktrente voor 10-jaarspapier nadert een historisch dieptepunt. Analist Arne Petimezas van AFS Group praat je bij.

1.Vijfde winstwaarschuwing dit seizoen op het Damrak komt voor rekening van bodemonderzoeker Fugro. En beleggers halen Fugro meteen flink door het slijk, want de beurskoers keldert met meer dan 15 procent. Fugro spreekt van tegenvallende marktomstandigheden in de olie- en gassector omdat de groei van investeringen in de sector verzwakt en er bovendien sprake is van projectvertragingen. En daardoor is de onderliggende operationele marge ineengeschrompeld van 10,3 naar minder dan 5 procent.

De tweede helft van 2014 zal flink beter zijn dan de eerste helft, maar omdat de eerste zes maanden zo slecht waren, zal de EBIT-marge over het boekjaar lager uitkomen dan de 10,5 procent over 2013. En veel verbetering van de markt zit er op termijn ook niet in. En daarom zet Fugro een streep door de ambitieuze middellange termijn doelstellingen, waaronder een operationele marge van 15 procent, en komt er een niet-cash afschrijving van 300 tot 350 miljoen euro. Schrale troost voor beleggers is dat Fugro wil proberen het dividendbeleid te handhaven.

2.Amerikaanse centrale bankiers zijn bang dat de Europese Centrale Bank niet genoeg heeft gedaan om de veel te lage inflatie, zwakke economische groei en torenhoge werkloosheid aan te pakken. Uit de woensdagavond vrijgegeven notulen van de monetaire vergadering van medio juni blijkt dat een aantal top centrale bankiers van de Fed bezorgd blijft dat veel te lage inflatie zich kan verspreiden vanuit Europa naar de VS, ondanks het ingrijpen van de ECB in juni.

3.Uit de notulen van de Fed blijkt verder dat het einde van de ruime monetaire beleid steeds dichterbij komt. De Fed wil in oktober een punt zetten achter de obligatieaankopen die in juni verder verlaagd weren naar 35 miljard dollar. Waar de discussie nu nog over gaat, is of er vóór, tijdens of na de eerste renteverhoging – die waarschijnlijk medio 2015 plaatsvond – begonnen wordt met de afbouw van de opgezwollen balans en hoe het best de overtollige liquiditeit uit het systeem kan worden gehaald.

4.De boodschap van de Europese verkiezingen in mei was minder Europa. Uiterst linkse en rechtse partijen wisten op een golf van euroscepticisme hun zetelaantallen meer dan te verdubbelen. Maar als het aan ECB-president Mario Draghi ligt, gaat er juist meer macht naar Brussel. Draghi zei in een toespraak gisteren dat de Europese Commissie naast begrotingswaakhond ook toezicht zou moeten gaan houden of lidstaten wel de hun voorgeschreven economische hervormingen doorvoeren. Dat toezicht moet een dwingend karakter hebben. En dat plan komt uit de koker van Berlijn, dat graag ziet dat landen bindende hervormingscontracten ondertekenen.

5.Volgens een topman van de Spaanse centrale bank kan de economie volgend jaar wel eens met 2 procent groeien. En dat is beduidend meer dan de marktverwachting van 1,5 procent groei. Overigens is dat groeitempo van 2 procent leuk en aardig – maar het is bij lange na niet genoeg. 2015 moet het jaar van groei worden in Europa, en 2 procent is dan veel te weinig na alle pijn van de afgelopen vijf jaar.

De Spaanse economie moet namelijk een inhaalslag maken omdat deze bijna 7 procent kleiner is dan voor het uitbreken van de crisis. Bovendien is het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking veel lager dan in meer ontwikkelde Europese economieën, en alleen daarom al zou Spanje harder moeten groeien.

6.Het economische nieuws was vanochtend tamelijk somber. In Italië en vooral Frankrijk daalde de industriële productie in mei veel sterker dan verwacht. Het cijfer voor de Nederlandse industriële productie viel ook tegen. In mei daalde de productie vergeleken met een maand eerder met 1,9 procent, terwijl analisten rekenden op lichte groei.

Daarnaast viel de groei van de Chinese in- en uitvoer in juni tegen. Grootste klap was Japan, waar de orders voor machinegoederen in mei met 19,5 procent onderuit gingen, de sterkste daling ooit. De cijfers komen nadat IMF-directeur Christine Lagarde onlangs liet doorschemeren dat het Fonds de groeiverwachtingen voor 2014 wat zal gaan verlagen.

7.Portugese staatsleningen lijden ook vandaag weer zware verliezen, en ook de staatsleningen van Spanje en Italië liggen er hierdoor niet al te best bij. De spanningen in Zuid-Europa zijn het gevolg van de problemen bij de Portugese Espirito Santo groep, grootaandeelhouder in de op een na grootste bank van Portugal Banco Espirito Santo.

Volgens berichtgeving in Portugese media zou een bedrijf binnen de groep een betaling op een obligatie hebben gemist en op een herstructurering aanstuurt. Beleggers zijn bang dat er meer lijken uit de kast zouden kunnen gaan vallen in het onderling sterk met elkaar verweven Portugese bedrijfsleven en bankwezen.

8.Europese beurzen zijn op weg naar het vijfde verlies op rij. Dat lijkt te komen door de spanningen in Portugal en zorgen over economische groei. Renteniveaus van veilige landen in de eurozone als Duitsland en Nederland zijn weer de bodem aan het opzoeken

9.Nederlandse staatsleningen zijn vandaag zo in trek dat de Nederlandse 10-jaars rente op een nieuw dieptepunt gaan sluiten. Volgens koersen van Bloomberg noteert de 10-jaars rente op krap 1,41 procent, en een slot op dat niveau zou de laagste slotstand ooit zijn.

10.Beleggers kijken vandaag uit naar het eerste openbare optreden van Stanley Fischer sinds hij vice-voorzitter van de Fed is geworden. Fischer heeft dezelfde economische geaardheid als zijn baas, voorzitter Janet Yellen, en Yellens voorganger, Ben Bernanke: Nieuw-Keynesiaanse economie. Nieuw-Keynesiaanse economie gaat er van uit dat de economie niet altijd op eigen kracht volledige werkgelegenheid kan bereiken en sturing nodig heeft van fiscaal of monetair beleid.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl