Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Goedkope versie van de Tesla Model 3 eindelijk beschikbaar
Autofabrikant Tesla is eindelijk zo ver dat de goedkoopste versie van de Model 3, de elektrische auto voor de middenklasse, beschikbaar komt. Dat maakte Tesla donderdag bekend.
De versie van 35.000 dollar is vanaf nu te bestellen in de Verenigde Staten en heeft een bereik van 350 kilometer. In Nederland zijn voorlopig nog alleen duurdere versies van de Model 3 te bestellen.
2. Minister Hoekstra praat met Franse collega over KLM
Minister van Financiën Wopke Hoekstra geeft vrijdagochtend in Parijs uitleg over de stap van Nederland om een belang van 14 procent in Air France-KLM te nemen, het moederbedrijf van KLM. Daarover is veel ophef in Frankrijk, omdat de Fransen niet van tevoren waren ingelicht.
Hoekstra gaf eerder deze week aan dat Nederland met de participatie de belangen van KLM en Schiphol beter wil borgen. Donderdag meldden Franse media dat de Franse overheid zou overwegen te gaan dwarsliggen bij de moeizaam tot stand gekomen herbenoeming van Pieter Elbers als topman van KLM.
3. Woningeigenaren betalen flink meer gemeentebelasting
De gemeentebelasting voor de meeste woningeigenaren gaat met gemiddeld 3,4 procent omhoog, meldt Vereniging Eigen Huis. De stijging ligt boven de inflatie van 2,4 procent.
De gemeentebelasting bestaat uit afvalstoffenheffing, rioolheffing en onroerende zaakbelasting (ozb). Vooral de hogere afvalstoffenheffing van gemiddeld 5,5 procent stuwde de gemeentebelasting.
Omdat iedere gemeente zelf de belastingtarieven bepaalt, zijn de lokale verschillen groot. Zo betaalt Bloemendaal zich dit jaar met 1.330 euro blauw aan gemeentebelasting, 200 euro meer dan vorig jaar. Gemiddeld bedraagt de gemeentebelasting in Nederland 774 euro.
4. Noord-Korea weerspreekt de samenvatting die Trump gaf van de mislukte top
De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho zegt dat er bij de mislukte top tussen Kim Jong-un en Donald Trump in Vietnam helemaal niet is geëist om alle sancties op te heffen. Volgens hem heeft zijn land een "realistisch voorstel” gedaan en onder meer aangeboden de kernproeven permanent te staken in ruil voor een verlichting van de sancties.
Trump zei donderdag na het voortijdig beëindigen van de top nog dat de Noord-Koreanen alle sancties van de tafel wilden hebben.
5. Bende oplichters maakt Nederlanders voor honderdduizenden euro's aan bitcoins afhandig
Met een heel netwerk aan nepbedrijfjes heeft een criminele bende voor in totaal 3,6 miljoen euro aan bitcoins buitgemaakt, waaronder ook tonnen van Nederlandse slachtoffers. De oplichters beloven volgens RTL Z maandelijkse rendementen van boven de 4 procent op bitcoin-investeringen.
Ze voeren in Facebook-advertenties BN’ers op die heel veel geld zouden hebben verdiend aan bitcoins, maar die weten van niks. Mensen die zich inschrijven via een van de vele bedrijfjes waaronder de bende opereert, worden telefonisch aangespoord steeds meer te investeren om zo hun rendement op te schroeven.
6. Het Takeaway.com van Jitse Groen ziet niks in een fusie met de Britse marktleider Just Eat
Maaltijdbezorger Takeaway.com ziet een eventuele fusie met het Britse Just Eat niet zitten. De activistische aandeelhouder Cat Rock, dat zowel een belang heeft in Just Eat als in Takeaway, had zo’n fusie voorgesteld. Maar topman Jitse Groen van Takeway, dat in Nederland opereert als Thuisbezorgd.nl, voelt daar weinig voor.
Cat Rock pleit voor fuseren, omdat het niet denkt dat de Britse maaltijdbezorger een geschikte opvolger kan vinden voor de vertrokken topman Peter Plumb. Een wel heel magere reden voor een fusie, stelt Groen: “Er zijn makkelijkere manieren om een topman te vinden dan twee grote bedrijven samen te voegen.”
Takeaway.com heeft tot nu toe geen voet aan de grond weten te krijgen in Groot-Brittannië.
7. 'Strukton betaalde Saudische prins miljoenen voor bouw metro'
Bouwbedrijf Strukton heeft vanaf 2013 tientallen miljoenen euro’s betaald aan een halfbroer van de huidige Saudische koning. In ruil voor die betalingen mocht het bedrijf meebouwen aan het metronetwerk in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië, meldt Het Financieele Dagblad op basis van ingewijden.
Volgens de bronnen die het FD sprak, roomde de prins via een commerciële agent die buitenlandse bedrijven in Saudi-Arabië begeleidt forse bedragen af. De gebeurde onder meer via betalingen voor ‘meerwerk’ waar de prins een commissie van 10 procent over kreeg.
8. Aandeel groene stroom neemt iets toe, vooral dankzij zonne-energie
In 2018 is in Nederland 8 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan het jaar daarvoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Windmolens hadden daarin het grootste aandeel met 55 procent, gevolgd door biomassa met 27 procent en zonnepanelen met 18 procent. In 2017 kwam nog maar 13 procent van de groene stroom van zonnepanelen.
Het aandeel hernieuwbare stroom in het totale elektriciteitsverbruik is met 1 procentpunt toegenomen, van 14 procent in 2017 naar 15 procent in 2018.
9. Webwinkels hoeven geen telefoonnummer online te zetten
Hoewel webwinkels goed bereikbaar moeten zijn voor hun consumenten, hoeven ze geen telefoonnummer op hun website te zetten. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in een advies als reactie op een klacht van de Duitse consumentenbond. Die sleepte de Europese tak van Amazon voor het gerecht omdat de webwinkel bij klachten alleen te bereiken is via een online chat en een terugbelverzoek.
De advocaat-generaal vindt dat consumenten op meerdere manieren contact moeten kunnen opnemen met webwinkels, maar dat een telefoonnummer niet per se nodig is. Hoewel het advies niet bindend is, wordt het meestal wel opgevolgd.
10. Positieve recensies nodig? Online reviews zijn gewoon te koop
Het is voor ondernemers kinderlijk eenvoudig om neprecensies te kopen op internet. Voor een paar tientjes koop je vijf sterren voor je restaurant, winkel of product, meldt de NOS. Volgens internationale schattingen is mede daardoor tussen de 10 en 30 procent van de online recensies gemanipuleerd, zonder dat je dat als consument kunt zien.
Hoewel dat illegaal is - reviews mogen niet misleiden en er zou bij moeten staan dat ervoor is betaald - heeft toezichthouder Autoriteit Consument en Markt volgens de omroep nog nooit iemand beboet voor de neprecensies. Wel wil de autoriteit dat bedrijven "transparanter" zijn over de totstandkoming ervan.
Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag:
- Je kunt gemakkelijk vermogen opbouwen zonder gierig te zijn, volgens deze vrouw die op haar 38ste met pensioen ging
- Zo werken de heffingskortingen bij de belastingaangifte – je krijgt ze er ‘gratis’ als aftrekpost bij
- De Franse woede is zo groot, dat de herbenoeming van Pieter Elbers als topman van KLM weer op de tocht zou staan