Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Grijs is de populairste autokleur, groen en rood zakken weg

Het Nederlandse wagenpark telde begin dit jaar 8,5 miljoen auto’s en daarvan waren er 9 op de 10 in particulier bezit, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld zijn personenauto’s 10,7 jaar oud. Wat de kleurkeuze betreft is er een opvallende consistentie. De top drie van meest populaire autokleuren bestaat uit grijs, zwart en blauw.

Rode en groene auto’s komen steeds minder vaak voor. Was in 2003 nog 14 procent van de auto’s groen, dit jaar is dit 4 procent.

2. Het Britse Lagerhuis verwerpt opnieuw vier alternatieve Brexit-scenario’s

Ook bij een tweede poging is het Britse Lagerhuis er niet in geslaagd een alternatief te vinden voor de Brexit-deal van premier Theresa May. Vier scenario's werden maandagavond opnieuw in stemming gebracht, maar weer haalde geen enkele daarvan een meerderheid.

May wil nu haar al drie keer weggestemde deal nu voor een vierde keer voorleggen aan het Lagerhuis.

Als de Britse politiek niet kan aangeven hoe ze verder wil met het uittredingsproces, volgt op 12 april een zogeheten no deal-Brexit met alle bijkomende economische en politieke chaos. Intussen is het niet uitgesloten dat er nieuwe verkiezingen komen in het VK, met daaraan gekoppeld een langer verblijf in de EU.

3. Nog geen groen licht voor het samengaan van PostNL en Sandd

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) geeft nog geen goedkeuring aan de grote overname op de postmarkt van Sandd door PostNL. Volgens de toezichthouder zouden consumenten daar de dupe van kunnen worden in de vorm van hogere prijzen. De ACM gaat nu nader onderzoek doen naar de plannen.

4. Nieuwe eigenaar Blokker hoopt op winst in 2021

Het bleek geen 1-aprilgrap: de familie Blokker verkoopt het gelijknamige bedrijf met de ketens Blokker, Big Bazar en Marskramer aan topman Michiel Witteveen. Blokker kwakkelt al langer met zo ongeveer alles waar een winkelketen mee kan kwakkelen. In Nederland telt winkelketen Blokker nog 352 eigen vestigingen en 77 franchisewinkels. Er werken circa 5.400 mensen.

Volgens vertrouwelijke cijfers waarover De Telegraaf beschikt, leed Blokker afgelopen jaar een verlies van 80 miljoen euro en verwacht de leiding pas in 2021 een kleine winst. Daartoe zal er nog fors gesneden moeten worden in de kosten.

5. Sissy-Boy op de rand van faillissement

Modeketen Sissy-Boy is het zoveelste winkelbedrijf in Nederland dat in financiële problemen is beland. De directie heeft uitstel van betaling aangevraagd. Voorlopig blijven de 45 winkels in de Benelux wel open. Gesprekken met een potentiële koper zijn op het laatste moment afgeketst.

Afgelopen maand vroeg CoolCat uitstel van betaling aan en in februari ging Intertoys failliet. Laatstgenoemde keten maakt een doorstart in afgeslankte vorm met een Portugese investeerder. Lees ook: Kaalslag in de winkelstraat: de 23 opvallendste faillissementen van de afgelopen 6 jaar, van V&D tot CoolCat

6. Geen coalitie met Forum voor Democratie in Noord-Holland: klimaat breekpunt

In Noord-Holland gaat een coalitie met Forum voor Democratie in de Provinciale Staten niet lukken, concludeert informateur Hans Smits. Belangrijkste struikelpunt: het klimaatbeleid. VVD en GroenLinks zouden wel samen een coalitie kunnen vormen in Noord-Holland, denkt Smits.

7. Hans de Boer denkt dat klimaatkosten voor burgers en bedrijven dubbel zo hoog kunnen uitvallen

Voorzitter Hans de Boer van werkgeversclub VNO-NCW is uiterst kritisch op de doorrekening van klimaatkosten door het Planbureau voor de Leefomgeving. (PBL). Tegen De Telegraaf geeft De Boer als voorbeeld dat het PBL de kosten van verduurzaming van woningen op 15.000 euro raamt. "Hoe kan dat nou? Volgens de verhuurders en aannemers kost het minimaal het dubbele."

VNO-NCW heeft kritische vragen gesteld aan het PBL. De werkgeversclub heeft meer vertrouwen in de rekenkracht van het Centraal Plaubureau (CPB) en stelt voor dat deze instelling de kosten van klimaatplannen nog eens goed doorrekent.

8. Nederlandse luchtvaart op koers voor verdubbeling CO2-uitstoot

De luchtvaart is geen onderdeel van het klimaatakkoord van Parijs en daardoor in principe ook niet gebonden aan voornemens voor het reduceren van de CO2-uitstoot. Uit een studie van onderzoeksbureaus CE Delft en Royal HaskoningDHV, in opdracht van milieuclub Natuur & Milieu, blijkt dat de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart in de periode tot 2050 bijna verdubbelt van 12 megaton naar 23 megaton.

Dat wil zeggen: uitgaande van een verdubbeling van het vliegverkeer in dertig jaar en geen aanvullende maatregelen om de CO2-uitstoot van het vliegverkeer te beperken, zo meldt de NOS.

9. 'Nieuwe iPhones krijgen grotere batterij en kunnen ook AirPods draadloos opladen'

De nieuwe iPhones die later dit jaar worden gepresenteerd krijgen volgens de gezaghebbende techanalist Ming-Chi Kuo grotere batterijen. Ook zouden ze andere apparaten draadloos kunnen opladen. Kuo zit er zelden naast met zijn Apple-voorspellingen. De batterijen worden volgens hem 20 procent tot 25 procent groter dan die van de huidige modellen.

10. Honkballer Xander Bogaerts  bestbetaalde Nederlandse sporter

Honkballer Xander Bogaerts (26) is in één klap de bestbetaalde Nederlandse sporter, schrijft onder meer NRC. Hij heeft een nieuw contract op zak bij de Boston Red Sox en gaat de komende zeven jaar in totaal 117 miljoen euro verdienen.

Bogaerts is de ster van de Amerikaanse honkbalclub waar hij als 16-jarige vanuit Aruba terechtkwam. Zijn talent als korte stop werd al snel duidelijk. Hij verdient nu meer dan de Nederlandse Kenley Jansen, die als werper van Los Angeles Dodgers 15 miljoen euro verdient.

Max Verstappen is onder de Nederlandse sporters de enige niet-honkballer die in de buurt komt van Bogaerts' inkomen.

 

Nieuws gemist? Lees hier de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen maandag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

Dit bericht bekijken op Instagram

@basvanabel is oprichter van de duurzame telefoonmaker @fairphone. Sinds 1 november 2018 is hij geen CEO meer. "Ik ga lekker yogaën en thee drinken", zei de 41-jarige ondernemer daarover tegen Business Insider. · Zijn boekentip is 'The hard thing about hard things' van @bhorowitz0, een van de oprichters van het vermaarde investeringsfonds Andreessen Horowitz. In dit boek vertelt hij open en eerlijk over hoe hij in zijn carrière heeft geleerd om beslissingen te nemen – en ook waar hij de fout in is gegaan. Een van zijn tips: kijk als je mensen aanneemt niet naar wat ze niet kunnen, maar waar ze in uitblinken. · "Ik denk dat dit boek voor een ondernemer heel fijn materiaal is om door moeilijke tijden heen te komen”, aldus Van Abel, die er zelf een tijdje tussenuit was vanwege een burn-out. "Een bedrijf opbouwen is topsport. Ik heb weleens huilend in mijn bed gelegen van totale wanhoop en eenzaamheid. Ik dacht dat ik helemaal alleen was als CEO. Dit boek heeft mij daarbij enorm geholpen." · 📷 door Mike Roelofs/Flickr/CC BY-SA 2.0 · #boekentip #bookrecommendation #fairphone #benhorowitz #ondernemen #ondernemer #ondernemerschap #entrepreneur #entrepreneurs #duurzaam #duurzaamheid #duurzaamondernemen #sustainability #bcorp #bcorporation #wereldverbeteraar #businessman #inspiration #startuplife #mindset #motivational #entrepreneurlifestyle #businessbook

Een bericht gedeeld door Business Insider Nederland (@businessinsidernl) op