Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Huizenkopers slikken kleinere woning, als ze maar op toplocatie kunnen zitten

Dat de Nederlandse huizenmarkt momenteel booming is, om niet te zeggen oververhit, blijkt ook de woonwensen van potentiële kopers en huurders. Door toenemende krapte vanwege het dalende aanbod, stellen die hun eisen bij, zo stelt koop- en verhuurplatform Pararius op basis van eigen onderzoek.

De afweging is daarbij dat woningzoekenden bereid zijn met minder ruimte genoegen te nemen, als ze daarmee toch op de gewenste locatie een huis kunnen kopen. “Bijna 90 procent van de woningzoekenden is bereid een kleinere of minder mooie woning te accepteren om toch op een voor hen ideale locatie te kunnen wonen.”

2. Stripe wil Adyen aanvallen in Europa

Een van de grootste concurrenten van het Nederlandse betaalbedrijf Adyen, dat op 13 juni naar de beurs gaat, komt uit de VS. Daar timmert Stripe aan de weg, dat is opgericht door de Ierse broers John (27) en Patrick Collison (29). Zij richten hun pijlen nu op Europa, de thuismarkt van Adyen. "Daar zit voor ons de groei", zegt John Collison in gesprek met het FD.

3. Inflatie schiet omhoog naar 1,7% … dat doet spaarders extra pijn

Of het een eenmalige opleving is moet de komende maanden blijken. Maar de inflatie in Nederland maakte in mei 2018 een flinke sprong naar een niveau van 1,7 procent, aldus het CBS donderdag. De flinke stijging in mei komt volgens het statistiekbureau doordat prijzen van vliegtickets, de prijs van bungalowparken en vakanties naar het buitenland duurder zijn geworden vergeleken met een jaar eerder.

Terwijl de inflatie is gestegen, zien spaarders rentes niet meebewegen. De hoogste variabele spaarrente is sinds begin 2016 flink gedaald en bleef in mei van dit jaar steken op 0,35 procent. Spaargeld dat op vrij opneembare spaarrekeningen staat, wordt door de inflatie minder waard, omdat de zogenoemde reële rente (de spaarrente minus de inflatie) negatief is. En dit is nog los van de vermogensbelasting in box 3...

4. Revolut blijft maar doorgroeien

Revolut heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. De onlinebank heeft inmiddels 2 miljoen klanten, vier keer zoveel als een jaar geleden. In Nederland heeft Revolut zo’n 30.000 klanten. In april kreeg de Londense fintechstartup nog een investering van 250 miljoen euro.

5. Kappers en andere mkb’ers morren over btw-verhoging

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent. En dat heeft volgens MKB-Nederland enorme gevolgen voor het midden- en kleinbedrijf. Uit onderzoek van de werkgeversclub blijkt dat de omzet in de kappersbranche met 30 miljoen euro terugloopt, bij uitgeverijen met 40 miljoen euro en bij bloemisten met 24 miljoen euro. MKB-Nederland wil dan ook dat de btw-verhoging van tafel gaat.

6. Gaswinning Groningen kan in 2020 versneld omlaag

Minister Wiebes van Economische Zaken denkt dat de gaswinning in Groningen versneld kan worden afgebouwd tot minder dan 12 miljard kuub per jaar in 2020. Wiebes wil extra stikstof inkopen zodat meer hoogcalorisch gas dat uit het buitenland wordt geïmporteerd geschikt kan worden gemaakt voor het Nederlandse net, dat op laagcalorisch gas draait.

7. VVD vindt dat wijntje bij de kapper moet kunnen

Kamerlid Erik Ziengs van de VVD heeft een initiatiefwet ingediend om mengvormen tussen winkels en horeca toe te staan. Dat is nu nog verboden. "Op die manier wordt winkelstraten nieuw leven ingeblazen, zodat de vitaliteit in steden en dorpen behouden blijft", zegt Ziengs tegen het AD. Een Kamermeerderheid lijkt voor het plan, maar het kabinet is kritisch en wijst op de gezondheidsrisico's van alcohol.

8. Veel minder huiseigenaren in de probleem met te hoge hypotheek

Het gaat goed met de economie, en dat is ook te merken bij huizenbezitters, zo blijkt uit het jaarverslag van de instantie die de Nationale Hypotheekgarantie verstrekt (pdf). Met een NHG-hypotheek dekt een speciaal fonds het risico voor banken af als huiseigenaren bij verkoop van een woning met een restschuld blijven zitten, die ze niet kunnen terugbetalen aan de bank. Het aantal 'verliesdeclaraties' lag in 2017 op 2.169 en dat is 40 procent minder dan een jaar eerder.

9. DNB is nog niet overtuigd van blockchain

Na drie jaar experimenteren concludeert De Nederlandsche Bank dat er nog te veel nadelen kleven aan blockchain, de technologie achter de bitcoin. De toezichthouder noemt onder meer de lage capaciteit van het netwerk en het hoge energieverbruik als minpunten. Ook zijn gebruikers nooit volledig zeker dat hun betaling is voldaan.

10. PeelPioneers haalt 1 miljoen euro op

Sytze van Stempvoort wil met zijn bedrijf PeelPioneers de schillenboer van de 21e eeuw worden. En de scheikunde-student is aardig op weg. De Bom Brabant Ventures, Stichting Doen en ABN Amro stoppen ruim 1 miljoen euro in zijn startup, die citrusschillen hergebruikt en omzet in bruikbare grondstoffen.

11. Twee Airbus A380's van de eerste generatie worden gesloopt

Ze zijn slechts tien jaar oud, maar niemand wil ze meer hebben: twee Airbus A380's die afkomstig zijn uit de vloot van Singapore Airlines. De Duitse eigenaar Dr. Peters Group laat de superjumbojets daarom slopen. De onderdelen die nog bruikbaar zijn, worden verhandeld op de tweedehands markt. Het toont nog maar eens aan dat de Airbus A380 niet het succes is geworden waar de Europese luchtvaartbouwer op had gehoopt.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van maandag:

 

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!