Goedemorgen! Dit zijn de dingen die je vandaag moet weten.

1. Vanochtend niet alleen nieuws vanaf aarde, maar ook daarbuiten. Er ‘racet’ namelijk een Tesla Roadster door de ruimte. Dinsdag lanceerde SpaceX met succes het eerste exemplaar van zijn Falcon Heavy-raket vanaf Cape Canaveral, met aan boord een elektrische auto.

De raket is één van de krachtigste in decennia en maakt de komende tijd een testvlucht om de zon. Cruciaal is dat de dure aandrijfraketten die de lading de ruimte in lanceerden, weer veilig teruggekeerd zijn op aarde. Dit moet raketlanceringen een stuk goedkoper maken, aangezien onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden.

Al met al is het doel van Elon Musk helder: mensen op Mars zetten, maar daarvoor heeft hij wel een betaalbare raket nodig. En miljarden van de overheid.

2. De bitcoin blijft heftig op en neer jojoën. Dinsdag dipte de prijs nét niet onder de 6.000 dollar, maar rond middernacht stond de cryptomunt alweer op 7.800 dollar. Woensdagochtend omstreeks 9.20 uur noteerde de bitcoin op 7.699 dollar, volgens Coinmarketcap.com.

Overigens zocht Business Insider's Jeroen de Boer uit hoe groot je verlies is als je in 2017 bitcoinmiljonair bent geworden. Als je op 1 januari van vorig jaar 58,6 bitcoin had gekocht moet je nu een virtueel verlies van zeven ton slikken.

Na drie dagen van zware verliezen veren overigens ook aandelenmarkten terug. De Amsterdamse AEX-index noteerde woensdag kort na de opening 1 procent, maar noteert vergeleken met een week eerder nog zo'n 4 procent lager.

3. Donald Trump wil een militaire parade houden in Washington D.C. Hij heeft onder meer het ministerie van Defensie opdracht gegeven te kijken naar de mogelijkheden. Volgens The Washington Post is hij op het idee gekomen na het zien van de militaire parade op 14 juli in Parijs. Daar was hij samen met zijn vrouw Melania bij aanwezig.

Democratische politici zijn kritisch op het idee. Ze vragen zich af of dit een goede besteding van belastinggeld is.

4. Bij de rechtbank in Amsterdam dient een kort geding van Britten in Nederland die na de Brexit hun EU-rechten - onder meer vrij verkeer en vrije vestiging - willen behouden. Ze hopen dat de Nederlandse rechter hen doorstuurt naar het Europese Hof van Justitie. Met een eventuele uitspraak van dat orgaan, zit Londen met een fors probleem. Het moet dan in de onderhandelingen rekening houden met die uitspraak, schrijft Elsevier.

Zowel Britten in de 27 EU-landen als Europeanen in het Verenigd Koninkrijk klagen over de onduidelijkheid rond hun toekomstige situatie. Dit kort geding kan dat deels oplossen, maar ook resulteren in een scheve verhouding waarbij Britten meer rechten in de EU zouden hebben dan EU-burgers in het VK. The Guardian sprak uitgebreid met een paar van de eisers.

5. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op weg naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea, die vrijdag beginnen. Maar ze maken eerst een tussenstop in Beijing voor een bezoek aan de Chinese president Xi Jinping. Woensdagmorgen zijn ze aangekomen.

Bij de Nederlandse ambassadeur thuis is er aan het begin van de middag een briefing over de Chinese politiek en economie. Daarna zijn er ontmoetingen met premier Li Keqiang in de Grote Hal van het Volk en met president Jinping en zijn vrouw Peng Liyuan in het regeringscomplex Zhongnanhai. En het koninklijk gezelschap is ook uitgenodigd voor een diner.

6. De bedenkers van het 3D-geprinte grachtenpand hebben 1,8 miljoen euro aan financiering opgehaald. Daarmee kan de Amsterdamse startup Aectual verder opschalen. Het bedrijf wil grote 3D-printers inzetten in de bouw, afval verminderen en zo de CO2-uitstoot verlagen. Aectual werkt ook aan een nieuwe vloer voor Schiphol.

7. Minister Eric Wiebes moet zich in de Tweede Kamer verantwoorden over het gaswinningsbeleid. De winning in Groningen moet omlaag, adviseert het Staatstoezicht op de Mijnen. De inherent lagere opbrengst van de gaswinning komt daarbij ook ter sprake. Het Staatstoezicht meldde eerder dat de situatie in Groningen pas over een jaar beter wordt, na de aardbeving in Zeerijp begin vorige maand.

8. Een op de vijf wethouders in Nederland vertrekt onvrijwillig en voortijdig uit zijn functie. Dat meldt Trouw op basis van onderzoek van debatplatform De CollegeTafel. De meest voorkomende reden van vertrek is ruzie in de coalitie, vaak vanwege het in de soep lopen van een groot project. Onbetamelijk gedrag en belangenverstrengeling zijn andere zaken die vaak tot vertrek van een wethouder leiden.

9. Huiseigenaren lopen de deur plat bij banken om nieuwe hypotheken af te sluiten, maar uit de jaarcijfers van ABN Amro blijkt dat dit niet heeft geleid tot een duidelijke stijging van de omvang van de hypotheekportefeuille in 2017. De reden: extra aflossen is nog steeds razend populair, vanwege de ultralage spaarrentes.

10. De gemiddelde Nederlander is in 2016 bijna 10 procent rijker geworden, maar dat komt vrijwel uitsluitend door de hogere huizenprijzen.  Zonder de eigen woning is het vermogen even hoog als in 2015, meldt het CBS. Het doorsnee vermogen bedroeg in 2016 ruim 22.000 euro. 2,2 procent van de huishoudens een vermogen van 1 miljoen euro of meer.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)