Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Het nieuwe kabinet mag het zelf uitzoeken met de arbeidsmarkt, want Nederlandse vakbonden en werkgevers liggen op ramkoers, zo bleek maandag. Dat betekent dat de volgende dossiers op de formatietafel komen te liggen voor de VVD, het CDA, D66 en CU, aldus het FD:
- ontslagrecht: vooral het mkb klaagt dat ontslag in de praktijk lastiger is geworden;
- loon doorbetalen bij ziekte: twee jaar doorbetalen is ander pijnpunt voor middelgrote en kleine bedrijven;
- positie van de zzp’er: concurreren zzp’ers te veel met laag betaalde werknemers in vaste dienst?
- pensioen: moet de gegarandeerde uitkering op de schop om het stelsel betaalbaar te houden?
2. Aan adviezen voor het nieuwe kabinet overigens geen gebrek. Over het referendum bijvoorbeeld. Bestuurskundige Frank Hendriks van de universiteit Tilburg adviseert in een nieuw boek om referenda niet te schrappen, na de gemengde ervaringen met het Oekraïne-referendum. Wel pleit hij voor een andere opzet: zo zou de geldigheidsdrempel voor de opkomst van 30 procent geschrapt moeten worden; in plaats daarvan zou minstens 25 procent van alle kiesgerechtigden vóór of tegen moeten stemmen, om een referendum geldig te laten zijn.
3. Aan de andere kant van het Kanaal, een opvallende voorspelling van zakenbank Morgan Stanley. Die denkt dat de Britse regering van Theresa May in 2018 valt. Volgend jaar zullen de harde keuzes rond de Brexit het kabinet en de Conservatieve Partij splijten. Tegelijk zegt dezelfde zakenbank dat de kans dat de Brexit NIET doorgaat slechts 10 procent is.
4. Praktisch puntje tussendoor: Rabobank gaat automatisch checken of bankrekeningnummers (IBAN) en namen van Rabo-klanten overeenkomen. Als er een afwijking is, krijgt de klant een melding. Andere grootbanken zullen naar verwachting volgen met dit systeem.
5. De doorstart van kledingketen McGregor is mislukt. Opvolger Doniger Fashion Group heeft uitstel van betaling aangevraagd en gekregen. De winkels van Gaastra, McGregor en Adam blijven voorlopig nog wel open in afwachting van wat er verder gaat gebeuren.
6. Big Advertising is Watching You: op het Centraal Station in Amsterdam zijn reclameborden voorzien van camera's die registeren hoelang iemand naar een bord kijkt, en hoeveel mensen dat doen. Belangrijk voor adverteerders, want 'meten is weten'. Maar is dat geen inbreuk op de privacy van burgers? De Autoriteit Persoonsgegevens vermoedt van wel, en gaat dit uitzoeken, aldus de NOS.
7. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley stelt dat Noord-Korea smeekt om oorlog. Volgens haar is het tijd de "sterkst mogelijke maatregelen" op te leggen aan het regime van Kim Jong-un na de krachtige kernproef van zondag.
8. Het Finse bedrijf Rovio, bekend van het spelletje Angry Birds, gaat naar de beurs. De Finnen willen bij beleggers 30 miljoen euro aan vers geld ophalen, en de waarde van het bedrijf wordt geschat op zo'n 1,5 miljard euro.
9. Hudson's Bay opent dinsdag de deuren van het warenhuis op het Rokin in Amsterdam. De opvolger van de V&D wil klanten lokken met tal van extraatjes, zoals op maat gemaakte jeans, een kapper en een beautyshop van Dyson (bekend van de zakloze stofzuiger).
10. De ban op de lancering van nieuwe cryptomunten die China wil doorvoeren, kan grote gevolgen hebben. Ontwikkelaars van de belangrijkste cryptomunt bitcoin zijn blij dat de wildgroei van klonen wordt aangepakt, maar maandag gingen de koersen van bitcoin en een reeks andere cryptomunten over een breed front omlaag.