Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen en leukste nieuwtjes die je vandaag moet weten:
1. De bitcoin is voor de tweede keer deze maand onder de 10.000 dollar gezakt. De cryptomunt verloor binnen vierentwintig uur meer dan 11 procent en noteerde vannacht op het laagste punt 9.647 dollar. Inmiddels is de bitcoin weer iets opgekrabbeld.
De koersval volgt op het nieuws dat ruilbeurs Bitfinex en het bedrijf achter de omstreden cryptomunt tether zouden worden aangeklaagd door een Amerikaanse toezichthouder.
De tether is gekoppeld aan de dollar, maar het is de vraag of het bedrijf achter de digitale munt wel genoeg in kas heeft om die koppeling waar te maken. Bitfinex zou daarnaast uit het niets nieuwe tether-munten hebben gecreëerd om zo de koers te manipuleren.
2. Facebook laat intussen weten voorlopig alle advertenties voor bitcoin, andere cryptomunten en ICO’s te verbieden. Het sociale medium zegt fraude en oplichtingspraktijken te willen tegengaan. Een woordvoerder van Facebook zegt tegen Business Insider dat het niet alleen gaat om directe advertenties voor cryptomunten, maar ook alles wat daarmee te maken heeft, zoals handelsplatforms en hardware om de munten te ‘minen’.
3. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zich in zijn eerste 'State of the Union' flink op de borst geklopt voor zijn economische prestaties. In de Amerikaanse equivalent van onze troonrede zei hij dat de VS onder zijn leiding “ongelooflijke vooruitgang heeft geboekt en uitzonderlijk succes heeft behaald".
Verder kondigde hij zijn geplande infrastructuurinitiatief aan, zei hij de immigratie verder aan banden te leggen en kwam hij met een oplossing voor de zogeheten 'dreamers'. Dat zijn kinderen die illegaal naar de VS zijn gekomen, maar nu volledig zijn ingeburgerd.
Zijn vrouw Melania verscheen voor het eerst in lange tijd weer in het openbaar, in een wit broekpak dat scherp afstak tegen het vele zwart van de Democraten die deze kleur bij wijze van protest droegen. Op Twitter vroegen mensen zich af: bevat de outfit van Melania een verborgen boodschap?
4. Heeft Apple beleggers misleid? Het Amerikaanse ministerie van Justitie en beurswaakhond SEC onderzoeken of Apple beleggers wel juist en voldoende heeft geïnformeerd over de softwareupdate die oudere iPhones trager maakt.
Apple heeft toegegeven dat bewust te hebben gedaan om te voorkomen dat de batterij te snel leeg raakt, maar veel sceptici beweren dat de techgigant het heeft gedaan om de verkoop van nieuwe, en dus snellere, toestellen te stimuleren. De onderzoekers bekijken in eerste instantie vooral de openbare communicatie van Apple over de kwestie. Ook het Amerikaanse Congres, verschillende consumentenorganisaties binnen en buiten de VS en juristen zijn al eigen onderzoeken gestart.
5. ABN Amro en ING zijn gisteravond opnieuw kortstondig getroffen door DDoS-aanvallen. Klanten konden daardoor tijdelijk niet internetbankieren, maar privacygevoelige klantgegevens lopen geen gevaar. Een DDoS-aanval is een hele lompe manier van een cyberaanval. Met geschakelde computers wordt een enorme hoeveelheid internetverkeer op een site afgestuurd.
6. Er is een flink tekort aan gekwalificeerd personeel in de de IT-sector, dat is algemeen bekend. Maar de nood is zo hoog dat sommige bedrijven in Twente het collegegeld van jongeren betalen als ze bij hen komen werken, schrijft Tubantia. Dit moet ook voorkomen dat studenten na het afronden van hun opleiding wegtrekken.
"De opzet is dat de jongeren in de regio een soort traineeship aangaan", aldus Sigmax, een van de IT-bedrijven die meewerkt aan het initiatief. "Ze steken bij meerdere regionale ondernemingen hun licht op om een goed beeld te krijgen wat de arbeidsmarkt hier te bieden heeft."
7. De Belgisch-Nederlandse Talmundo heeft 1,3 miljoen euro opgehaald bij TIIN Capital en enkele angel investors. Met het bedrag wil de HR-startup zijn positie in de Benelux versterken en groeien in het VK en Frankrijk. Talmundo maakt op maat gemaakte apps om nieuwe werknemers sneller te laten wennen binnen een bedrijf. De startup is opgericht in 2012 en heeft onder meer KPMG, BNP Paribas en Deloitte als klant.
8. Het eerste adviesbureau voor crowdfunding stopt, schrijven Simon Douw en Gijsbert Koren in een post op LinkedIn. Douw&Koren is in 2011 gestart om crowdfunding groot te maken. Dat is gelukt. "We hebben alles gedaan met onze bedrijf dat we gedroomd hadden, en meer", aldus de oprichters. "Daarom nemen we een rigoureuze stap. We stoppen met het instituut Douw&Koren en gaan verder als Simon en als Gijsbert."
9. Een vrouw heeft geprobeerd om een pauw mee aan boord te nemen van een United-vlucht. De sierlijke vogel was volgens haar bedoeld voor emotionele steun. Ze bood zelfs aan om een apart ticket voor de pauw te kopen. United heeft het verzoek geweigerd.
Misschien dat de vrouw het eens bij een golfcarrier moet proberen. In het Midden-Oosten is het heel gewoon om vogels mee het vliegtuig in te nemen.
10. Prinses Beatrix is vandaag 80 jaar geworden. Ze viert dat in besloten kring met familie. Zaterdag volgt nog een feest in het Koninklijk Paleis in Amsterdam met familie en vrienden - ook dat is achter gesloten deuren. Verzoeken om interviews heeft ze naast zich neergelegd. Dat past in de trend van de afgelopen jaren. In het jaar na haar abdicatie verscheen de prinses 63 keer in het openbaar, vorig jaar woonde ze nog 28 bijeenkomsten bij.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »
Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van dinsdag:
- Koersmanipulatie en oplichting op de cryptomarkt: ‘We moeten wildwesttaferelen voorkomen’
- Het hart van Parijs staat onder water – deze foto’s zijn een schokkend teken dat de stad onvoorbereid is
- Een crypto-startup jatte de identiteit van 3 blockchainexperts, haalde $11 op en veranderde z’n website in het woord ‘penis’