Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Angst voor Brexit: bedrijven leggen zowel in VK als in Nederland noodvoorraden aan
De vrees voor een chaotisch no deal-Brexit op 29 maart 2019 noopt Britse en Nederlandse fabrikanten tot de inhuur van extra opslagruimte, zo blijkt uit een belrondje van het Financieele Dagblad bij opslag- en transportbedrijven. Als het VK eind maart zonder deal de Europese Unie verlaat, kan dat leiden tot grote problemen bij het grenstransport, waardoor distributieketens ontregeld kunnen raken.
“Bedrijven bereiden zich hiermee voor op het slechtste scenario”, zegt Peter van der Meijden van logistiek bedrijf Seacon. De voorlopige winnaars van de no deal-Brexit zijn dus de verhuurders van opslagruimte aan beide zijden van het Kanaal.
2. ‘Britse regering roept mogelijk noodtoestand uit bij no deal-Brexit’
Veiligheidsexperts bij de Britse overheid zijn er niet gerust op dat een zogenoemde no deal-Brexit kalmpjes zal verlopen. Een chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie op 29 maart 2019 leidt mogelijk verstoring van onder meer voedselimporten. De vrees is dat dit gepaard kan gaan met sociale onrust en rellen, zo meldt The Sunday Times.
Een belangrijke veiligheidscomité van de Britse regering zou daarom de optie open willen houden om de noodtoestand uit te roepen bij een no deal-Brexit, zodat het leger desnoods de openbare orde kan handhaven.
3. Recessie op komst? DNB-baas Klaas Knot wil er niet aan
Oké, de economie draait dit jaar op een iets minder hoog toerental. Maar dat betekent niet dat we afstevenen op een recessie, liet president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank zondag weten in het programma Buitenhof. "De Europese economie doet het behoorlijk goed", aldus de centrale bankier.
Wel herhaalde Knot zijn kritiek op de soepele leencondities in Nederland, waar je nog altijd 100 procent van de woningwaarde mag financieren met een hypotheek. "Waarom zou je ook huishoudens niet om een buffer vragen.”
4. Nederlanders proppen huizen vol met hypotheken
Het punt van Knot wordt geïllustreerd als je kijkt naar hoe eigen woningen in Nederland gefinancierd zijn, vergeleken met andere Europese landen. Onderstaande infographic laat dat zien.
(klik voor uitvergroting)
Waar ongeveer 90 procent van de eigen woningen in Nederland gefinancierd is met een hypotheeklening, is dat in Duitsland slechts de helft. De reden? In Duitsland moet je als starter flink wat eigen spaargeld meebrengen bij de koop van een eigen huis.
5. Frankrijk: 'Rode Sjaaltjes' komen in opstand tegen 'Gele Hesjes'
Frankrijk is al maanden in de ban van de Gele Hesjes, een bont gezelschap van activisten die zich keren tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Maar zondag kwam er voor het eerst een straatprotest op gang dat zich keerde tegen de Gele Hesjes.
Zo'n tienduizend zogenoemde Rode Sjaaltjes protesteerden in Parijs tegen het geweld en de vernielingen van de Gele Hesjes, met leuzen als "ja tegen democratie, nee tegen revolutie".
6. Noodzaak van Trumps muur bij Mexico heeft geen feitelijke basis
President Donald Trump heeft dit weekend voor drie weken een wapenstilstand gesloten met de Democraten. Tot februari krijgen 800 duizend medewerkers van de federale overheid weer salaris. In die periode onderhandelen Trump en de Democraten verder over de controversiële muur bij Mexico.
In een bijdrage voor de site TechCrunch maakt durfinvesteerder Ken Miller overigens gehakt van stelling dat de muur bij Mexico nodig zou zijn om illegale migratie tegen te gaan. Uit data van de Amerikaanse grenswacht blijkt dat door de inzet van extra agenten en slimme technologieën zoals radar, drones en mobiele sensoren, het aantal illegale grenspassanten in de afgelopen dertien jaar juist spectaculair is gedaald.
7. De voormalige baas van Starbucks overweegt het op te nemen tegen Trump in 2020
Howard Schultz, oprichter en voormalig topman van koffieketen Starbucks, overweegt serieus zich kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap in 2020. In het programma 60 Minutes zei Schultz dat hij zich als een onafhankelijke 'middenkandidaat' zou willen opstellen.
Volgens is Schultz het probleem van de VS niet alleen dat Donald Trump "niet gekwalificeerd is om president te zijn", maar zijn zowel Democraten als Republikeinen niet in staat het land vooruit te brengen.
8. Met $33 miljoen groeigeld kan het Delftse GeoPhy opschalen
Vastgoed taxeren is doorgaans nog mensenwerk, maar de Delfste startup GeoPhy wil dit met data en rekenmodellen doen. Nu krijgt het bedrijf een investering van 33 miljoen dollar om verder op te schalen. Het Amerikaanse Index Ventures stapt in bij GeoPhy, dat 90 procent van zijn omzet behaalt in de VS. Onder meer ABN Amro, Goldman Sachs en PGGM zijn klant.
9. Ex-HEMA topman gelooft nog steeds in wederopstanding V&D als online merk
Sinds afgelopen najaar is V&D weer actief als webwinkel. "Zodra we het merk weer aanzetten, begon het direct omzet te maken", aldus Ronald van Zetten, de voormalige topman van HEMA die samen met ondernemers Roland Kahn (CoolCat) en Jaco Scheffers het merk V&D uit de failliete boedel kocht.
In het FD geeft Van Zetten een update over de stand van zaken. "We zijn op dit moment een soort lilliputter met een turbo". Ofwel: de naamsbekendheid van V&D is enorm groot, maar als online retailspeler stelt het bedrijf weinig voor vergeleken met giganten als Zalando, Wehkamp en bol.com. Toch wil Van Zetten over vijf jaar 100 miljoen euro omzet draaien met V&D Online.
10. Kiki Bertens stijgt naar plek acht van de wereldranglijst
Ze werd in de tweede ronde van de Australian Open al uitgeschakeld, maar toch stijgt tennisster Kiki Bertens op de wereldranglijst naar plek acht. Dat is de hoogste ranking ooit voor de 27-jarige Wateringse. Ze heeft haar faalangst definitief verslagen en behoort nu tot de wereldtop.
Bekijk de best gelezen verhalen op Business Insider van afgelopen weekend:
- Blik op je Geld: benzine duurder, stroomprijs daalt weer en hypotheekrente extreem laag
- Op wintersport: ben ik wel voldoende verzekerd? Wie niet oplet loopt grote risico’s. 10 misverstanden
- Deze 10 dingen zijn in een jaar het meest in prijs gestegen of juist gedaald – gas en stroom fors duurder, mobieltjes flink goedkoper