Goedemorgen! Dit zijn tien nieuwtjes die je vandaag moet weten.
1. De bitcoin is hard op weg om de grens van 10.000 dollar te doorbreken. Maandagochtend piekte de koers op zo’n 9.700 dollar. En ook ethereum zit flink in de lift. In een paar dagen tijd steeg die cryptomunt met 100 dollar, tot 490 dollar.
Doordat de twee grootste digitale munten flink zijn gestegen is de totale waarde van alle cryptomunten samen voor het eerst boven de 300 miljard dollar uitgekomen. Het einde van de cryptoboom lijkt nog niet in zicht. De sprong van 100 naar 200 miljard dollar duurde bijna een half jaar, die van 200 naar 300 miljard dollar minder dan een maand.
2. Hartstikke leuk dat bitcoin maar door blijft stijgen, maar het minen kost steeds meer energie. De computers die de complexe puzzels oplossen om meer bitcoin te vinden hebben dit jaar voor 29 terawattuur aan elektriciteit verbruikt. Dat is meer dan bijvoorbeeld Ierland in een heel jaar verbruikt.
3. Suitsupply heeft een lening van 300 miljoen euro gekregen om verder te groeien. Investeerder NPM Capital legt het kapitaal op tafel, samen met ABN Amro, ING en Rabobank. Dat laatste is opmerkelijk, omdat tot dusver alleen BNP Paribas het aandurfde om krediet te verstrekken aan Suitsupply. Mogelijk sorteren de Nederlandse grootbanken hiermee voor op een beursgang van het bedrijf van Fokke de Jong. Die heeft eerder echter aangegeven dat dat op dit moment nog niet aan de orde is.
4. Statiegeld op PET-flessen en blikjes, dat is waar de kersverse Statiegeldalliantie voor strijdt. Aan de nieuwe club doen 21 maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen mee. Zij willen druk uitoefenen op de politiek om het statiegeldsysteem uit te breiden om zo zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen.
"Ik heb sterke aanwijzingen dat bedrijven zoals Coca-Cola en Heineken best uitbreiding van statiegeld willen, maar het zijn de supermarkten die dwarsliggen", zegt activist Merijn Tinga, die zich al jaren sterkt maakt voor het statiegeld.
5. Het was het weekend van de partijcongressen. De leden van de VVD kwam bijeen in Nieuwegein en kozen daar de 43-jarige Christianne van der Wal tot nieuwe voorzitter. Zij volgt 'crematiekoning' Henry Keizer op. Het streven van Van der Wal? Meer gezelligheid en minder integriteitsschendingen binnen de partij.
De ChristenUnie kwam samen in Nijkerk. De leden stemden tegen een omstreden voorstel om het kinderpardon te verruimen en vluchtelingendeals terug te draaien. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers erkende dat hij in het regeerakkoord ook liever andere afspraken had gezien over het migratiebeleid. "Maar daar staan tal van zegeningen tegenover waar we dankbaar voor kunnen zijn."
6. De meeste aandacht ging uit naar de partij die maar twee zetels in de Tweede Kamer heeft. Forum voor Democratie van Thierry Baudet trok zaterdag 1.500 leden naar de Amsterdamse RAI. "Zijn ideaal is het Europa van 150 jaar geleden", schrijft de Volkskrant in een verslag. "Er zijn er die daarbij denken aan kinderarbeid, aan censuskiesrecht en plaggenhutten. Zo niet Baudet: voor hem was het de eeuw van Rilke en Baudelaire, hij hoort er Puccini bij, en ziet 19de-eeuwse stadsvernieuwing."
Over zijn ambities is Baudet tegen NRC duidelijk: "Ik denk wel dat het nodig is, dat ik premier moet worden."
7. Schiphol houdt de komende twee weken een proef waarbij reizigers op afspraak door de beveiliging kunnen. Zo wil de luchthaven garanderen dat mensen hun vlucht halen. Reizigers kunnen tot 11 december een tijdstip reserveren bij de beveiliging. De vlucht moet naar een van de Schengenlanden gaan en wel tussen 10.00 en 13.30 uur. Reserveren kan via een app of de website, is gratis en kan vanaf vier dagen voor de vlucht. "Als het goed gaat, is het de bedoeling dat de proef wordt verlengd", aldus een woordvoerder.
8. Robert Mugabe heeft het veld moeten ruimen, maar zit er de rest van zijn leven lekker warmpjes bij. De 93-jarige ex-leider van Zimbabwe heeft een gouden handdruk van minimaal 5 miljoen dollar bedongen en krijgt tot zijn dood jaarlijks 150.000 dollar overgemaakt. Zijn vrouw 'Gucci' Grace ontvangt elk jaar 75.000 dollar.
9. De Britse journalist Alan Selby werkte vijf weken lang undercover in een distributiecentrum van Amazon. Zijn conclusie? Het personeel wordt slecht behandeld. De werkdruk is hoog en de salarissen laag. Er wordt zelfs bijgehouden hoelang mensen naar de wc gaan.
Het is niet voor het eerst dat Amazon in opspraak is om hoe het werknemers behandelt. Afgelopen vrijdag protesteerden magazijnmedewerkers in Duitsland en Italië tegen de slechte arbeidsomstandigheden.
10. Ondertussen is het vermogen van Amazon-baas Jeff Bezos gestegen tot meer dan 100 miljard dollar. Het is voor het eerste sinds 1999 dat een enkel persoon die symbolische grens passeert. Destijds was dat Microsoft-oprichter Bill Gates. Gates staat nu op plek twee met 89 miljard dollar, maar hij heeft de afgelopen jaren miljarden weggeven aan goede doelen. Bezos heeft dat vooralsnog wat minder gedaan.
Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:
• Melania Trump kopieerde wederom Michelle Obama — maar dit keer is het een briljante, politieke zet
• Zo beantwoord je in een sollicitatiegesprek de vraag: ‘Waarom zouden we je aannemen?’
• 13 fiscale tips om op de valreep van 2018 geld te besparen — om minder belasting te betalen