Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Britse noodplannen voor no deal-Brexit werken averechts: zelfs huisdieren de klos

De Britse regering heeft begin deze week een nieuwe reeks analyses gepubliceerd over de gevolgen van de zogenoemde no deal-Brexit, waarbij de Britten in maart 2019 uit de Europese Unie stappen zonder nieuwe overeenkomst. De bedoeling van de inmiddels 77 notities is te laten zien dat de Britse regering wel degelijk durft weg te lopen van de onderhandelingstafel. Maar het effect lijkt averechts, zo signaleert de site Politico.

Aan de ene kant wordt voor Britse burgers tot in detail duidelijk dat de no deal-Brexit allesbehalve aanlokkelijk is: van vliegverkeer dat stil komt te liggen tot 4 maanden durende procedures om een huisdier over de grens te mogen meenemen. Tegelijkertijd zeggen diplomaten in Brussel dat niemand aan EU-zijde overtuigd is dat de Britten echt het risico van een no deal-Brexit willen lopen.

2. Kabinet paait vakbond met tragere stijging AOW-leeftijd

Als de vakbonden akkoord gaan met een hervorming van het pensioenstelsel, wil de regering de AOW-leeftijd best iets langzamer laten stijgen, meldt de Volkskrant. Nu is de pensioenleeftijd 66 jaar, die gaat in stappen omhoog naar 67 jaar in 2021.

Het kabinet is bereid dit vier jaar te vertragen, een maatregel ter waarde van 500 miljoen. Naar verluidt wil vooral de FNV dan pas nadenken over een pensioenakkoord.

3. Amsterdamse hoogleraar bedenkt algoritme dat voorspelt of startups overleven

Een nieuw bedrijf beginnen met een mooi idee klinkt natuurlijk spannend, maar de realiteit is dat 60 procent van de startups faalt. Voor investeerders is het daarom van groot belang om de 'winnaars' eruit te pikken. En dat is niet simpel.

De Amsterdamse hoogleraar Maarten de Rijke heeft een algoritme gemaakt dat de kans voorspelt dat jonge bedrijven geld ophalen bij een nieuwe investeringsronde. Het systeem voorspelt dit in 62 procent van de gevallen juist. Geen perfecte score "maar het is wel bijna drie keer zo goed als de beste voorspellers die tot nu toe bestonden", zegt De Rijke tegen het FD.

4. Coalitiepartijen willen scheefwoners sneller hun sociale huurwoning uit jagen

De coalitiepartijen willen mensen die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, sneller hun woning uit jagen met een huurverhoging, schrijft het AD. Scheefwoners zijn huishoudens die meer dan 41.000 euro per jaar verdienen en in een sociale huurwoning wonen met een huur tot 710 euro. Nu bedraagt de 'scheefwoonboete' maximaal 4 procentpunt, bovenop de inflatie van 1,4 procentpunt. Bij 'gewone' huurders mag de verhoging 2,5 procentpunt bovenop inflatie bedragen.

De regeringspartijen willen de scheefwoonhuur in één klap kunnen opschroeven naar de zogenoemde liberalisatiegrens van 710 euro om de doorstroming op de woningmarkt te verbeteren. De scheefwoonboete krijgt echter al vanaf het begin kritiek omdat vrije sector huurwoningen en koopwoningen onbereikbaar zouden zijn.

5. Nieuwe privacywet leidt tot bizarre situaties voor ondernemers

MKB-Nederland trekt aan de bel: ondernemers worstelen in de praktijk met de nieuwe privacywetgeving AVG. Zo willen veel ondernemers graag werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt aannemen, maar mogen ze niet vragen wat voor aandoening de persoon in kwestie heeft. "Terwijl dat nou juist heel relevant is met het oog op de functie die de werkgever hem of haar wil aanbieden", zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Ook zijn ondernemers verantwoordelijk voor de re-integratie van zieke werknemers, maar mogen ze niet zonder tussenkomst van een bedrijfsarts vragen wat een zieke werknemer nog wel en niet kan. "En zo zijn er nog tal van voorbeelden van waar het in de praktijk misgaat", aldus Vonhof.

6. Gescheiden mensen vaakst eenzaam

Alleenstaande ouders en mensen die zijn gescheiden, ervaren het vaakst sterke gevoelens van eenzaamheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het onderzoek laat zien dat 65 procent van de Nederlanders van vijftien jaar en ouder niet eenzaam is. Bijna 30 procent is enigszins eenzaam en 7 procent voelt zich in sterke mate eenzaam.

Het zijn volgens het CBS vooral mensen zonder partner die sterk eenzaam zijn; 19 procent van de alleenstaande ouders ervaart sterke gevoelens op dit gebied. Van de mensen die wel een partner hebben, ervaart 5 tot 6 procent sterke eenzaamheid.

7. Google past trucje met Chrome aan na felle kritiek

Gebruikers van de webbrowser Google Chrome keken deze week verbaasd op toen bleek dat ze automatisch werden ingelogd zodra ze een andere Google-dienst gebruikten. Als ze bijvoorbeeld even hun mail checkten, waren ze ook in de browser plotseling ingelogd op hun Google-account. Dat zorgde voor een hoop privacygerelateerde zorgen en Google ziet zichzelf dan ook genoodzaakt om de omstreden inlogfunctie aan te pakken.

In een update van Chrome waar Google nu mee aan de slag gaat, komt de mogelijkheid om het automatisch inloggen in de browser uit te schakelen. De update wordt in oktober uitgebracht.

8. Republikeinen buffelen door in het weekend voor benoeming Kavenaugh

De Republikeinen doen er alles aan om hun kandidaat-opperrechter Brett Kavenaugh het Hooggerechtshof in te krijgen. Hen werd dinsdag tijdens de lunch verteld dat ze waarschijnlijk in het weekend moeten doorwerken om de benoeming van Kavenaugh zeker te stellen.

De jurist wordt beschuldigd van het aanranden van een meisje in zijn tienertijd. Donderdag is er een hoorzitting voor een Senaatscommissie waarin beide getuigen. De Republikeinen hebben er het volste vertrouwen in dat Kavenaugh dit overleeft.

9. Trump uitgelachen door wereldleiders en diplomaten

Wereldleiders en diplomaten barstten dinsdag in lachen uit toen de Amerikaanse president Donald Trump tijdens een toespraak bij de Verenigde Naties stelde dat zijn regering meer voor elkaar heeft gekregen in twee jaar dan bijna alle eerdere Amerikaanse presidenten.

"In minder dan twee jaar heeft mijn regering meer bereikt dan bijna alle andere regeringen in de geschiedenis van ons land. Echt waar", aldus Trump. Waarop de zaal hem trakteerde op gelach. Trump reageerde laconiek: "Die reactie had ik niet verwacht, maar dat geeft niet."

10. Cryptomunt ripple zet rally eenzaam voort: bitcoin stagneert

Afgelopen week schoot cryptomunt ripple binnen enkele dagen met 70 procent omhoog, waarbij de rest van de cryptomarkt werd meegetrokken in het enthousiasme. Dit vanwege berichten dat Amerikaanse banken meer samen zouden willen doen met ripple, dat zich vooral richt op buitenlandse betalingen.

Inmiddels is het brede enthousiasme weer wat geluwd: zo is de bitcoin weer terug op de 6.500 dollar, het niveau van vóór de opleving van eind vorige week. Maar de ripple zelf (XRP in jargon) houdt wel stand en staat woensdag weer 10 procent in de plus.

 

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

Business Insider Nederland is er nu ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!