Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.
1. Hypotheekmarkt stagneert: alleen groei bij huiseigenaren die lagere hypotheekrente zoeken
Voor het eerst sinds de opleving van de huizenmarkt na de crisis laat het aantal verstrekte hypotheken een daling zien. Dat blijkt uit de hypotheekupdate van consultancybureau IG&H. In het slotkwartaal van 2018 kromp het aantal hypotheken met 8,7 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.
Toch draaide de hypotheekmarkt een topomzet van 106 miljard euro in 2018. Deze is vooral te danken aan huiseigenaren die hun hypotheek oversluiten vanwege de lagere rente. Bij starters en doorstromers die een hypotheek nodig hebben voor een nieuwe woning, is juist sprake van stagnatie.
2. Forse groei van 33.000 klanten voor duurzame ASN Bank
ASN Bank wordt naar eigen zeggen beloond voor zijn ingetogen beloningsbeleid met de grootste klantenaanwas in vijf jaar tijd. De duurzame dochter van de Volksbank kreeg er 33.000 nieuwe klanten bij in 2018, waarmee het klantenbestand groeide tot 700.000 rekeninghouders.
Topman Arie Koornneef kreeg afgelopen jaar een beloning van 252.000 euro, inclusief pensioenbijdrage. ASN Bank heeft variabele bonussen sinds 2015 afgeschaft.
3. ABN Amro wil uitbreiden in VS en vraagt bankvergunning aan
Sinds de kredietcrisis van 2008 is ABN Amro van een wereldwijd actieve bank hoofdzakelijk een Nederlandse grootbank geworden. Maar er blijken weer ambities om te groeien in de Verenigde Staten. Volgens zakenkrant The Financial Times is ABN Amro bezig met voorbereidingen om een bankvergunning in de VS aan te vragen.
Bronnen bij de bank zeggen tegen de FT dat ABN Amro in de VS mikt op het afwikkelen van effectentransacties en de financiering van transacties met grondstoffen en energie. Met een Amerikaanse bankvergunning hoopt ABN Amro ook makkelijker dollarleningen te kunnen afsluiten.
4. Prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten kleiner
Voor veel mensen zal het nog een goede reden zijn om geen biologische producten te kopen: ze zijn duurder dan hun niet-biologische tegenhanger. Maar volgens de Consumentenbond wordt dat verschil steeds kleiner.
De bond bekeek de prijzen van 115 biologische levensmiddelen bij dertien supermarkten en vier biowinkels. De conclusie: biologische producten zijn gemiddeld 63 procent duurder dan de niet-biologische variant. Vijf jaar geleden waren de biologische producten nog twee keer zo duur als niet-biologische producten. Opvallend is dat biologische huismerken van supermarkten soms goedkoper zijn dan A-merken.
5. Op=Op Voordeelshop failliet
De rechtbank Noord-Nederland spreekt vandaag naar verwachting het faillissement uit over Op=Op Voordeelshop. De budgetdrogisterijketen maakte maandag bekend faillissement te hebben aangevraagd vanwege "uitdagende marktomstandigheden". De keten sprak vorig jaar nog de ambitie uit door te groeien van 148 winkels naar 350 winkels, maar die ambitieuze strategie heeft te veel liquiditeit gevraagd.
De winkels blijven waarschijnlijk nog wel even open. Het is na Intertoys en CoolCat de derde winkelketen in korte tijd die omvalt.
6. Het Britse parlement neemt het heft in eigen handen
Door in te stemmen met een speciaal amendement neemt het Britse Lagerhuis woensdag voor één dag de regie over van premier Theresa May om te stemmen over allerlei mogelijke Brexit-scenario's. May kwam maandag tot de conclusie dat het geen zin heeft haar deal deze week voor de derde keer in stemming te brengen, omdat de nodige steun ontbreekt.
Het parlement bepaalt woensdag de agenda en kan dan via niet-bindende stemmingen aangeven wat het wél wil. Mogelijk wordt er ook gestemd over een tweede referendum.
7. Apple presenteert videostreamingdienst met eigen series en documentaires
Samen met grote sterren uit de film- en tv-wereld als Steven Spielberg, Oprah Winfrey en Jennifer Aniston heeft Apple-CEO Tim Cook zijn nieuwe videostreamingdienst gepresenteerd: Apple TV+. De dienst komt vanaf dit najaar beschikbaar in meer dan honderd landen en gaat volgens Cook "de beste verhalen ooit" brengen.
Jennifer Aniston gaat samen met onder anderen Reese Witherspoon spelen in een eigen serie van Apple en Oprah gaat twee documentaires maken.
Apple kondigde ook een abonnementsdienst voor games aan. Verder komt Apple met een eigen tijdschriftenabonnement en een creditcard voor de Amerikaanse markt. Beleggers waren niet al te enthousiast over de plannen en zetten het aandeel 1,2 procent lager.
8. Grootste bedrijf van Zuid-Afrika wil beursnotering in Amsterdam en uitbreiding op Amsterdamse Zuidas
Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Naspers doet in Nederland misschien niet meteen een belletje rinkelen. Maar volgens Naspers' Nederlandse topman Bob van Dijk is zijn firma "een van de tien grootste techbedrijven ter wereld", zo zegt hij tegen het FD. Van Dijk licht tegenover de krant het besluit toe om de internationale activiteiten in een apart bedrijf een notering te geven aan de Amsterdamse beurs.
Naspers profiteert nog altijd van het belang van 31 procent in de Chinese techreus Tencent, maar investeert ook in bezorgdiensten (waaronder Deliveroo) en gameplatforms.
Het Nederlandse kantoor van Naspers verhuist van Hoofddorp naar de Amsterdamse Zuidas. Topman Van Dijk verwacht verdere groei van het aantal medewerkers in Nederland. Dat bedraagt nu 200.
9. Conor McGregor houdt het plots voor gezien als kooivechter
Conor McGregor (30) heeft plots zijn vertrek uit de MMA (Mixed Martial Arts) aangekondigd. De vechtheld kondigde zijn pensioen aan in een kort bericht op Twitter, zonder een verdere verklaring over zijn beweegredenen. Daarover kan men tot nu toe alleen gissen.
Hoewel MMA-experts voorspelden dat McGregor in 2019 weer in de ring zou stappen, werd zijn carrière dikwijls overschaduwd door zijn gedrag buiten de ring. Eerder deze maand werd hij nog gearresteerd in Florida nadat hij de smartphone van een fan afpakte die een foto van hem probeerde te maken. Zijn laatste gevecht tegen Khabib Nurmagomedov verloor hij.
Lees ook: Hoe Conor McGregor uitgroeide van loodgieter uit Dublin naar een wereldwijde vechtheld
10. PSV heeft niet meer één hoofdsponsor, maar wordt gesteund door vijf bedrijven tegelijk
Onder de vlag Brainport Eindhoven gaan vijf grote bedrijven uit de regio PSV sponsoren: ASML, Philips, High Tech Campus Eindhoven, VDL Groep en Jumbo Supermarkten. De naam van de overkoepelende Metropoolregio Brainport Eindhoven komt op de voorkant van het PSV-shirt te staan. Deze manier van shirtsponsoring is volgens algemeen directeur Toon Gerbrands een wereldprimeur.
Welk bedrag ermee gemoeid is moet geheim blijven, maar het is volgens PSV in elk geval "substantieel" meer dan de jaarlijkse bijdrage van 6 miljoen euro die de huidige hoofdsponsor Energiedirect.nl betaalt.
Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.
Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van maandag:
- De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast ligt op het laagste niveau ooit, als je géén NHG-verzekering neemt
- Een man die als dertiger rijk genoeg was om met pensioen te gaan, besloot na 2 jaar weer te gaan werken – dit is de reden
- De 16 meest opvallende en bizarre momenten uit het Brexit-drama